Köpa stighudar: det här ska du tänka på

Vad ska du tänka på när du köper stighudar? Och vad är egentligen skillnaden mellan olika varianter? Freeride reder ut allt som du behöver veta innan du införskaffar ett par klistriga hjälpredor.

Topptur har aldrig varit så populärt som det är idag och det är en uppsjö av utrustning att hålla reda på. I denna artikel reder vi ut vad du bör tänka på när du ska köpa stighudar och vilka egenskaper olika typer av stighudar har.

Så fungerar stighudar

Stighudar har en undersida bestående av små vinklade ”hårstrån” som förhindrar skidorna att glida bakåt. Du kan med andra ord gå uppför med stighudar under skidorna. Ovansidan av stighudarna består vanligtvis av en klistrig yta som limmas fast på skidorna belag. Med hjälp av fästen på stighudarna monterar du enkelt fast dem på skidornas fram- och bakändar så att de sitter fast ordentligt.

Välj material

Stighudar är i regel tillverkade av nylon eller mohair, men vanligast är en kombination av båda materialen. Här går vi igenom egenskaperna hos respektive material.

Nylon är ett slitstarkt material som håller länge. Dessutom har nylon väldigt bra grepp vilket underlättar på om du går i krävande terräng på hårt underlag. Greppet är dock på bekostnad av glidet (glidet framåt måste också prioriteras så att det inte blir alltför tungt att transportera sig) och eftersom nylon är ett syntetiskt material så kan också hudar av nylon lämna mikroplaster efter sig i naturen.

Mohair är ullfiber från Angorageten som är en tamget som finns i Nordamerika, Sydafrika, Turkiet och västra Asien. I jämförelse med nylon så greppar inte mohair lika bra men har å andra sidan desto bättre glid. I mjuk snö är greppet jämförbart med nylon men på hårdare snö är skillnaden väsentlig. Mohair är i regel lättare än nylon och är smidigare att packa ihop. Nackdelen med detta naturliga materialet är att det inte är lika slitstarkt som det syntetiska samt den etiska frågan gällande djurhållning.

Det absolut vanligaste på moderna stighudar anpassade för friåkning är en mix av båda materialen. Oftast blandas 70 procent mohair och 30 procent nylon vilket ger en väl avvägd kompromiss mellan glid, fäste och hållbarhet. En del tillverkare producerar tunnare stighudar som tar mindre plats i ryggsäcken vilket kan vara till fördel för många som vistas mycket på fjället.

Klister

Stighudarnas klister är Alfa och Omega. Om inte hudarna sitter fast på skidorna blir det väldigt omständigt att gå på topptur. Men allt för bra klister kan också vara besvärligt då hudarna blir svåra att dra isär från skidorna. Det sistnämnda är dock att föredra om du måste välja mellan pest eller kolera. Klistret bör fungera oavsett väder och vissa tillverkare anger ned till vilken temperatur som klistret är effektivt.

Idag finns stighudar på marknaden med klister utan PFC (perfluorkolväte), som är en miljöfarlig kemikalie, och många varumärken marknadsför sina stighudar som PFC-fria.

Vikt

Som med all utrustning gällande topptur så vägs varje gram och stighudar är inget undantag. Vikten på stighudarna anges i regel tydligt under produktbeskrivningen och vissa tillverkare anger också vikten per kvadratcentimeter vilket gör det enkelt att jämföra vikt oavsett längd eller bredd på stighudarna. Det finns specifika stighudar anpassade för tävling inom skidalpinism med extra låg vikt. Oftast innebär dock lägre vikt en högre prislapp och det är upp till dig som konsument att avgöra hur viktig vikten är för dig.

Fästen

På stighudens fram- och bakända finns fästen som gör att huden går att sätta fast på skidan. Det vanligaste är en slags krok av metal framtill på stighudens som går över skidspetsen. I bak sätts stighuden i vanligtvis fast med ett elastiskt och justerbart fäste.

Oftast är fästena universala och passar alla slags skidor. Vissa tillverkare har dock stighudar med fästen som passar specifika skidmodeller som i sin tur också har infästningar direkt på skidorna. Detta gäller främst renodlade topptursskidor.

Bredd och längd

Stighudarna du köper måste matcha dina skidor och tillverkarna har oftast ett spann, till exempel 175 – 190 centimeter, eftersom att fästet i bakändan är justerbart. Bredden på stighudarna måste också stämma överens med dina skidor för att de ska fungera optimalt. Stighhudarna ska vara något smalare än skidan så att stålkanterna inte täcks, hudarna du köper kan vara cirka fem millimeter smalare än skidans bredaste punkt, är de bredare så kommer de ändå skäras till för att passa skidan. Tillverkarna anger oftast lämplig bredd och längd tydligt i produktbeskrivningen.

Skära till stighudar

Det finns stighudar som är anpassade och skurna efter en specifik skidmodell. Om de inte är det måste du skära till dina hudar så att de passar dina skidor.

Att skära till stighudar är inte speciellt komplicerat men om du skär bort för mycket så är det svårt ångra sig. Se till att använda verktyg som är till för ändamålet, det följer ofta med när du köper stighudar. Gör därefter klart vad som är fram respektive bak på stighuden och montera sedan stighuden centrerat på skidan och skär längs med skidans ena kant. Montera därefter om stighuden så att den skurna sidan ligger två stålkantsbredder in på belaget (cirka fem millimeter in från ytterkanten). Skär sedan den andra sidan av stighuden och montera sedan huden centrerat igen för att kontrollera resultatet.

Om du har skurit dina stighudar korrekt bör de täcka hela belaget medan stålkanterna fortfarande är synliga. Det är viktigt att stålkanterna inte är täckta då de kommer att behövas även på vägen uppför.

Känner du dig osäker kan du alltid lämna in stighudarna på en kvalificerad skidverkstad, ofta ingår skärningen på butiken där du köpt stighudarna.

Skinsaver

Sist med inte minst – ett omdebatterat tillbehör. Skinsavern är det medföljande plastnätet som läggs mellan stighudarnas undersida för att underlätta hanteringen då det kan vara svårt att få isär hudarna om de förvaras klister mot klister. Majoriteten tycker dock troligtvis att det är en dålig idé att ta med sig ett par fladdriga plastremsor ut på berget då det i regel blåser, vilket försvårar hanteringen väsentligt.

Oavsett hur du väljer att använda den medföljande plasten så bör du inte slänga den. Skinsavern används med fördel under långtidsförvaring av stighudarna då det förlänger hållbarheten på klistret.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.