Reine Barkered & lavinen i Alaska

Reine Barkered slutade fyra på världstourstävlingen i Haines, Alaska. Det kunde dock ha slutat på ett helt annat sett. Mitt i åket utlöste han en lavin. 

Det var i fredags, 23 mars 2017, som Freeride World Tour (FWT) äntligen kunde köras i USA. En snöstorm som hade härjat i Alaska ställde till det för arrangörerna och gjorde att tävlingen blev uppskjuten flera gånger. De första dagarna handlade det om själva vädret, därefter avvaktade man att snötäcket skulle få mer stabilitet innan man på fredagen äntligen släppte ned friåkarna för facet ”The Venue”, som ligger knappt fem mils helikopterfärd utanför det lilla fiskesamhället Haines, Alaska. Men svenske Reine Barkered blev snart varse att snön inte satt riktigt så stabilt som man kunde tro.

Vad hände under ditt åk i Alaska?
– Jag hade två olika åk som jag hade tänkt köra. Det ena av dem var ungefär den linje som Kristoffer Turdell körde och denna del av facet hade också många andra åkare tagit. Mitt andra planerade åk låg skiers right, och därute hade bara en brädåkare varit före mig och därför valde jag det åket. Jag ville ju åka något som de andra inte gjorde, för att sticka ut. Guiderna hade varnat oss lite för de mer östvända delarna av facet, att de var mer släppbenägna och jag visste att jag hade en sådan passage i mitt åk. På samma gång visste jag också att den snowboardåkare som hade kört där före mig inte hade orsakat något släpp. När jag väl kom fram till min östvända passage, så släppte det – både oväntat och väntat på samma gång. 

Vad tänkte du när lavinen gick?
– Ingenting, mer än att huvudet sade ”UT”! Man går in i någon form av autopilot och gör det som behövs för att klara sig ur det. Det sög faktiskt inte ens till i magen, utan hjärnan bara agerade med ett kallt beslut, sade till kroppen att åka ur. Direkt efter att jag var ur släppet så var jag i sådant enormt tävlingsmode att jag bara ”fan där rök den klippan”. Jag hade nämligen en stor, bra klippa som jag var på väg mot, men den kom inte på tal i och med lavinen. 

Känns det mindre allvarligt med denna typ av skred när det går under en övervakad tävling?
– Ja, på sätt och vis. Jag har ju ändå typ hundra ögon på mig, tre helikoptrar i närheten och expertguider – det är svårt att göra en friåkningstävling säkrare. Kontorllarbete hade så klart gjorts innan vi startade tävlingen och de hade skickat iväg de största partierna med snö. I en begravningssituation i tävling hade det gått fort att få ut någon. Jag har aldrig varit med om det under alla mina år på touren, allvarligaste var väl när Julien Lopez satt fast i Kappl 2015 och drog airbagen, men liknande incidenter är sällsynta på Freeride World Tour. 

Blev du rädd?
– Vet inte, blev som sagt kall och beslutsam. Det gick så snabbt allting. Snötäcket hann brista och jag hade fart och såg att jag kunde komma ur. Om jag hade varit längre tid i skredet hade jag kanske hunnit bli rädd. Fick lite extra puls efteråt så klart. När jag kom ner tittade jag upp och insåg att jag hade fått en rejäl åktur om jag hade dragits med. När jag kollade på hjälkamerafilmen efteråt hörde jag mig själv säga ”Åh, fy fan!”, men det var jag inte själv medveten om. 

Hur var det att fortsätta åket, jag såg att du slängde några långa blickar efter lavinen när du hade kört ur den?
– Dels tittar man så att inte mer snö kommer uppifrån direkt, dels var jag nyfiken på hur mycket som kom och hur stort det var. Jag skulle inte tillbaka till den sidan i mitt åk, men om det hade varit ett superstort släpp, där det liksom blir en stor bowlingkägla och lavinen blir bredare och större längre ned, så hade jag behövt ha koll om något skulle komma till mig i botten.  

Reine Barkered har haft en stabil tävlingssäsong på världstouren 2017, men ännu inte nått upp till några guld- eller silverplaceringar. Han var åttonde, respektive fjärde man på de två första stoppen i Andorra (ett av dessa skulle som bekant ha gått i Chamonix, men fick flyttas). På det tredje stoppet slog så Duveds-sonen till: han kammade hem en bronspeng i Fieberbrunn, Österrike. I Alaska knep han ännu en fjärdeplacering och är med sina 5 580 poäng fyra totalt i rankingen för herrar skidor, efter de tre delande ledarna Kristoffer Turdell, schweiziska Yann Rausis och franska Leo Slemmet.

Vad gäller världsmästartiteln är det de fyra bästa resultaten av FWT 2017 som räknas. Något som innebär att om Reine Barkered vinner i Verbier, samtidigt som ingen av de tre rankingtoppade – Kristoffer Turdell, Leo Slemmet eller Yann Rausis – placerar sig som nummer två, då är guldet Reines. Slutstriden tätnar således inför finalen i Verbier.  Till råga på allt kan vi utan att överdriva säga att Bec des Rosses och Reine Barkereds åkstil passar lika bra ihop som kaffe & kaka.

Hur känns formen inför finalen nu till helgen i Verbier?
Ja, helt ok! Lite öm från resan över Atlanten. Jetlaggad! Åkte igår i systemet Les Grandes Montetes i Chamonix, men jetlaggen är jobbig och jag var snurrig. Låter gnälligt, men är sant… Jag var trött efter resan från Alaska och hoppas verkligen att jag hinner återhämta mig mer innan helgen i Verbier.  

Varför just Chamonix?
– Jag har säsongskort här från min sponsor Dynastar, men jag har ingen lägenhet eller så här. Det är liksom inte lönt med någon bas över vintern, jag åker från grej till grej hela vintern. Mina baser är Åre och vår folkabuss som har en nödfallsfunktion med sovbrits. 

Vad tror du själv om dina chanser i Verbier?
– Min största konkurrent är Kristoffer Turdell. Men mina chanser är bra. Ibland bländar folk till med grejer, satsar Loic Collomb-Patton en backflip från största klippan kan han bli svår att slå. Jag vet hur Kristoffer Turdell åker i den typen av terräng som finns på Bec des Rosses, hans aggressiva, kattliknande stil är vinnande där. Jag tror även att Leo Slemmet kan göra det bra i Verbier. 

Finns några wildcards i Verbier?
– Nej, inte vad jag vet. Fransmannen Aurelien Ducroz som vann förra året har varit på tal, men jag har inte hört att han har fått någon inbjudan i år. Min dröm nu är att jag vinner, Kristoffer Turdell kommer trea och någon som har lägre rankingpoäng tar andraplatsen. Då får vi svenskt guld och silver på världsmästartiteln i friåkning 2017! En annan variant är att Turdell kommer tvåa och tar säsongstiteln, medan jag ändå vinner Xtreme Verbier, hade också varit ok, ha ha! Det viktigaste är ändå att det blir svenskt på värdsmästartiteln, fransmännen har tagit alltför många guld de senate åren… 

Här ser du hela Reine Barkereds åk, inklusive skredet, från tävlingen i Haines, Alaska FWT 2017

Samma åk i förstahandsvinkel från Reine Barkereds hjälmkamera:

Freeride World Tour 2015, Julien Lopez’s avalanche in Kappl Austria

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Gilla7   Kommentera
  • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
  • KATEGORIER: , , ,
  • TAGGAR: , , , , ,