Minnet efter Matilda Rapaport lever vidare

En av de största och klarast lysande stjärnorna på den internationella friåkningshimlen slocknade för två år sedan, men minnet efter Matilda Rapaport har långt ifrån bleknat. Genom stiftelsen Rapaport Hargin Foundation fortsätter Matilda stötta och inspirera. 

Matilda sitter i lobbyn till hotellet i Andorra. Hon är fokuserad och djupt försjunken i sin mobiltelefon. Vad jag förmodar arbetandes med sina sociala medier. På pricken lik den tjej som synts på bilderna Peak Performance spritt över skidåkarvärlden senaste tiden. Glimret i hennes ögonen är inte resultatet av en skicklig fotografs hantverk. Det är högst verkligt och högst påtagligt.

Det är säsongspremiär för Freeride World Tour 2016 och jag är på plats med mina kollegor för att bevaka tävlingen i Pyrenéerna. Vi får en pratstund med Matilda och hon svara vänligt på våra frågor om stundande säsong.

Under mitt första möte med Matilda står det snabbt klart att detta är en tjej som tar sina åtaganden på fullaste allvar. Fokus på uppgiften och en professionalism i utförandet. Det är ingen slump att managern för Skilodge Englberg på kort tid kunde sadla om från jobbet på hotellet och snabbt ta plats i det absolut toppskiktet av friskidåkare i världen.

Ett halvår senare nås jag av nyheten som likt en löpeld sprids över världen. Ja, denna nyhet har också berört de som står på randen till skidvärlden och de som står helt utanför. Matilda har under en filminspelning i Chile begravts i en lavin och ådragit sig svåra skador efter att hon legat under snön en lång stund. Overkligt, sådant här ska inte ske. Men det har precis hänt.

Några dagar senare är tragedin fullständig samtidigt som Matilda somnar in på sjuhuset i Santiago. Den klarast lysande stjärnan på den svenska skidhimlen har slocknat. En förebild har mist sin möjlighet att aktivt inspirera fler. Men minnet lever kvar och bevaras för att under lång tid hjälpa andra på vägen framåt.

Arbetet med Stiftelsen

Stiftelsen Rapaport Hargin Foundation, som grundades kort efter den tragiska olyckan, arbetar för att aktivt låta Matildas anda leva vidare. Mattias Hargin, en av de som stod Matilda närmast och en av initiativtagarna till arbetet, berättar om hur tankarna gick när stiftelsens arbete inleddes.
– Vi kände väldigt snabbt efter Matildas bortgång att vi ville göra något för att bära vidare hennes minne. Vi ville driva vidare saker som hon stod för och älskade och på något sätt också försöka hjälpa till att sprida kunskap och medvetenhet kring säkerhet på berget. På så sätt har vår förhoppning varit att kunna bidra till att färre skidvänner råkar ut för olyckor likt Matildas.

Mattias tillsammans med tre av Matildas syskon satt ned tillsammans för två år sedan och kände att en stiftelse var det sätt som minnet efter Matilda bäst skulle föras vidare på.
– Vi startade stiftelsen tillsammans med sex av våra gemensamma vänner. En styrelse finns med mig och syskonen och en aktiv Advisory Board med vännerna, fortsätter Mattias.

Viljan att inspirera och stötta skidåkare och entreprenörer är den drivkraften stiftelsen byggs kring. Samtidigt som arbete också verkar för en ökad jämställdhet och säkerhet i branschen.
Mattias fortsätter.
– Detta kommer ifrån att vi vet att Matilda inspirerade väldigt många. Vi vill fortsätta att sprida hennes skidglädje och inspiration. Vi vill få ut fler på berget och samtidigt, i den mån vi kan, skapa en ökad medvetenhet om säkerhet för de som beger sig ut. En viktig sak Matilda brann för var också jämställdhet. Hon verkade inom sporten för att få den mer jämlik och därför känns detta som en viktig punkt att bära vidare. Matilda var en entreprenör och vid sidan av skidåkningen drev hon diverse projekt. Även på det sättet är hon en förebild och vi hoppas med vårt arbete kunna pusha och inspirera fler att våga följa sina drömmar på det sätt hon gjorde. 

Stiftelsen som får Matildas arv att leva vidare.

Vilka projekt eller personer stöttar ni?
– Vi är öppna för projekt och idéer som på något sätt berör stiftelsens målsättningar. Så om du hör av dig till oss och exempelvis är en kvinnlig skidåkare som vill driva igång ett säkerhetsprojekt inom friåkning, ja då kan man säga att du klickat av dom flesta boxarna och med stor sannolikhet kan ges möjligheten få vår hjälp eller vårt stöd.

Genom event som Pop Your Airbag skaps aktiviteter där arvet från Matilda och stiftelsens arbete tar sig ett högst konkret uttryck. Eventet beskrivs av Mattias som något framöver årligen återkommande.
I korta drag är detta en kväll med fokus på säkerhet där utrustningen lyfts fram och de som kommer får chansen att testa att använda denna. Vi planerar för att årets event kommer att gå av stapeln i Stockholm under försäsongen i oktober/november. I år vill vi även utöka detta med ytterligare ett event där man kan testa och lära sig ännu mer kring utrustningen men då ute i backen.

Utöver event likt detta har också friåkningscampet Shades of Winter stöttats. Ett friåkningscamp för tjejer där Matilda sedan tidigare även var involverad, initierat av Sandra Lahnsteiner, en av de mer framstående kvinnliga skidåkarna i världen.
– Vi har stöttat enskilda personer att delta på campet men också jobbat med en ökad medvetenhet kring säkerhet för alla de som deltar på campet, berättar Mattias.

Under säsongen som gick har också den kvinnliga skidfotograf, Charlotte Percle, stöttats.
– Charlotte är driven och målinriktad och behövde hjälp för att nå sin drömresa och därmed också sitt drömjobb. Genom oss fick hon chansen att komma iväg och förhoppningsvis fick hon mer erfarenhet och en fot in i sin bransch. Charlotte är en person vi vill fortsätta jobba med. 

Förutom de ovan nämnda projekten förs samtal med fler spännande personer och olika start-ups kring säkerhetsutrustning. Ifall du sitter på en idé i linje med stiftelsens anda berättar Mattias att dörrarna är öppna för att höra av sig.
– Vi är superglada om ni hör av er med bra ideér, både med sådant ni vill ha stöd för, projekt ni tycker vi ska driva, eller kanske något du själv skulle vilja driva med vår hjälp. Så tveka inte att höra av er på info@rapaporthargin.com.

För dig som vill stötta stiftelsen och också förbättra din egna säkerhet på berget lanserades den gångna hösten ett samarbete med RECCO.
– Under hösten lanserade vi ett samarbete med RECCO för att göra ännu fler personer sökbara ute på berget. Reflektorn gör dig sökbar för professionell räddning om olyckan är framme. För mig är reflektorn ett komplement till transceivern, för om du hamnar i en lavin vill du bli hittad så snabbt som möjligt. Det kan vara så att det ena krånglar och då kan det andra hjälpa dig. Vi kan konstatera att den som har både RECCO-reflektor och transceiver är maximalt sökbar och kan hittas snabbare. 
Genom att köpa en MM Rapaport Hargin reflektor och fästa den på hjälm eller pjäxa gör du dig sökbar och donerar samtidigt en slant till stiftelsen. Detta kommer möjliggöra fler projekt inom säkerhet för oss i framtiden, förklarar Mattias.

Stöd arbetet

Hur kan man stödja ert arbete?
Vi tar gärna emot bidrag och gåvor eftersom det gör det möjligt för oss nå våra mål och jobba vidare. Det går till exempel bra att swisha din gåva till 1232753374. Men det roligaste är om ni vill bära våra kepsar och mössor och sprida budskapet vidare. Det är då enklast att höra av sig till Alpingarget som hjälper oss med detta. Via dem kan du, när du har lämnat din gåva till stiftelsen, få en keps eller mössa. Har ni tankar och ideér på större bidrag och gåvor som ni vill rikta mer specifikt så finns den möjligheten också.

Mattias avslutar med att berätta att Marcus Löwgren, med erfarenhet från Recco under ett antal år, under hösten kommer ta en ledande roll i arbetet med stiftelsen. Marcus har varit aktiv i stiftelsens Advisory Board sedan starten och kommer fortsätta vara det.
För dig som vill involvera dig i arbetet finns möjligheter att jobba som volontär, eller ta ansvar för stiftelsens socialamedierkanaler.
– Vi kommer framåt hösten söka volontärer för enskilda projekt och event och letar eventuellt efter någon med erfarenhet kring sociala medier som vill hjälpa oss driva dessa kanaler i mindre skala. Håll utkik i våra kanaler framåt för mer information.
Avslutningsvis vill vi rikta ett stort tack till alla som hjälpt oss längs vägen och för alla hejarop, vi är så otroligt tacksamma för allt stöd vi fått, rundar Mattias av.

Text: Axel Adolfsson

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer