Couture-klänning till minne av Matilda Rapaport Hargin

Peak Performance ställer tillsammans med MM Rapaport Hargin Foundation ut en designerklänning skapad av William Wahlström till minne av Matilda Rapaport Hargin.

När Matilda Rapaport Hargin omkom i en lavinolycka 2016 kom det som en chock för många i den svenska skidåkarvärlden. Som landets främsta kvinnliga friåkare inspirerade Matilda många.

För att föra hennes engagemang vidare, grundade anhöriga MM Rapaport Hargin Foundation, en stiftelse som verkar för att inspirera kvinnor inom skidåkning, främja jämställdhet inom sporten och att sprida kunskap om säkerhet på bergen.

En av de som berördes av dödsfallet var också Matildas vän William Wahlström, en designer som ett år innan olyckan kommit i kontakt med Matilda för att skapa hennes bröllopsklänning.

Flera år senare, som en del utav sin utbildning på Textilhögskolan i Borås kom William i kontakt med Peak Performances designers som gav eleverna i uppgift att tolka dunjackan:
– Andreas Eklöf, designer på Peak Performance kom till skolan och inspirerade oss till en uppgift där vi med vårt personliga uttryck skulle tolka dunjackan. Så fort jag hörde det, så visste jag att Matilda och min resa tillsammans inte var slut riktigt än. Jag ville på något vis hylla Matilda och med hjälp av Peak Performance som hon var en ambassadör för, visste jag att detta var ett bra tillfälle, säger William Wahlström.

Med en fäbless för haute couture och bakgrund i skräddarsydda klänningar valde William att tolka uppgiften i en kreation som återkopplade den inspiration och de material som legat till grund för Matildas bröllopsklänning:
– Jag tog den största kontrasten till sport, vilket för mig var den franska drottningen Marie Antoinette. Med hjälp av klassiska referenser till sporten, som understället, kviltning och hängslen med spännen, valde jag att göra en tolkning av Marie Antoinette som kommer in på en after-ski och drar av sig sin enorma dunjacka.

Klänningen har en enorm dunkjol med släp som till överdelen är täckt med paljetter, samma paljettyg som Matilda bar i sin brudklänning, detta ska föra tankarna till gnistrande snö. Snö lila vacker, som potentiellt dödlig.

Fram till 15 februari finns kreationen att beskåda på Peak Performance butik på Biblioteksgatan i Stockholm, därefter finns den på varuhuset NK den 17 – 23 februari i Stockholm och på kvällen den 23 februari stänger auktionen på tradera. I skrivande stund ligger högsta budet på 12 000 kr.

 Intäkterna från klänningen går direkt till förmån för MM Rapaport Hargin Foundation:
– Vi på MM Rapaport Hargin Foundation är otroligt imponerade av William Wahlströms arbete. Matilda skulle ha älskat denna klänning och vi känner oss både ärade och tacksamma för att kunna auktionera ut denna kreation som William och Peak Performance skänkt till stiftelsen, säger Andrea Rapaport, Matildas syster och medgrundare av MM Rapaport Hargin Foundation.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.