366 toppar på 366 dagar

Han har sprungit från Östersund till Sundsvall på 35 timmar och cyklat på skogsstigar med mountainbike från Uppsala till Trondheim på sju dygn. Nästa år är det skottår. Mattias Skantz tänker fira stort och bestiga 366 unika toppar på lika många dagar.


Foto: Lasse Collin

– Här finns det riktigt bra skogsskidåkning, säger Mattias Skantz och pekar på ett skogsparti på pistkartan som sitter på väggen i hans hall.

Bredvid pistkartan står ett par skidor som ser ut som ett skämt. Det är ett par EP Pro av märket Line och på de 13 centimeter breda åbäkena sitter det ett par pyttesmå bindningar av märket Dynafit.
– Jag tänker att även när jag är två mil i från civilisationen vill jag kunna åka switch och ha så kul som det bara går att ha på skidor. Jag ville testa om det var möjligt, konstaterar Mattias.

Mattias har åkt skidor enda sedan han var liten och uppväxten i Östersund gjorde inte förutsättningarna sämre.
– Jag började att tura med en längtan att alltid få åka orörd snö och den längtan drev en bortom liftanläggningarna. Det är ju ytterst få berg som det finns liftar på. Om du bara lär dig lite om väder och snö så har du en garanti att alltid hitta orörd snö, förklarar Mattias.


Foto: Henrik Flygare

Mattias Skantz sitter i ett svart underställ, är kortklippt och utstrålar friskhet och styrka och det är nog en nödvändighet för att klara hans livsstil. Bara i år har han bestigit närmare 200 toppar.
– Jag har försökt att lägga in alla toppar jag gjort på Google Maps men det blir tekniskt fel över 200, så det var ingen idé, säger han och skrattar.

Han berättar om sin förkärlek för fysiska utmaningar och hur han kan känna en njutning av att se hur långt han kan pressa sig själv.
– Även om det inte är bra snö kan jag njuta av att bara nå toppen. Det har blivit mer och mer det som är drivkraften nu för tiden. I alla fall när det gäller att plocka toppar, berättar Mattias.
– Jag är inte intresserad av vad andra säger är möjligt och inte möjligt.


Duolbagorni i Kebnekaisemassiven
Foto: Greg Hill

Skantz betonar att han i första han gör sina turer för att han älskar skidåkning. Att bestiga berg ger honom den ultimata helhetsupplevelsen enligt honom.
– Att nå en topp mitt ute i vildmarken är grymt. Känslan man har i kroppen är att jag nått så långt det går. Det går liksom inte att fortsätta när man nått toppen då måste man gå på ett nytt berg. Varje dag jag ligger på stranden på sommaren önskar jag att jag stod på en fjälltopp på vintern och precis ryckt hudarna. Och om allt stämmer kommer det att gå. Jag är inte beroende av sponsorer men det skulle underlätta med rätt typ av sponsring. Typ en bil, säger han och skrattar.
– En av de största hotbilderna just nu är att min bil inte fungerar.

Många av Mattias projekt och idéer kan komma när han sitter och tittar på en karta. Han tar fram en av alla kartor han har med bergsområden runt om i världen. Den är fylld av svarta ringar på nästan varenda liten topp man kan ana.
– 366 topppar på 366 dagar. Jag hade som vision att göra alla topparna på skidor men jag har avfärdat den idéen. Det hade gått om jag hade haft en obegränsad reskassa, men det har jag inte så det får bli både med och utan skidor, berättar Skantz.


Foto: Fredrik Johansson Tacacho

Upplägget för att klara projektet är att inte eftersträva att vara ute och göra en topp per dag utan han kommer kanske ta några dagar då han gör tio toppar. Han räknar med 30-60 dagar då han inte kommer bestiga några berg.
– I juni kommer jag troligtvis att vara på Island eller på Svalbard. Där kommer jag att mata toppar. Sedan kommer jag att försöka att åka till New Zeeland augusti.

Skantz filosofi och upplägg går ut på att gå långa dagsturer med lite och lätt utrustning. Då går det att gå mycket snabbare och längre sträckor eftersom man inte behöver övernattningsutrustning och så mycket mat med sig.
– När jag gjorde 40 toppar på sju dygn sov jag i bilen och gick långa dagsturer som gjorde att jag kunde ta många toppar på kort tid.


Skantz i en ränna på Gruvfjället i Lunndörrsfjällen
Foto: Lasse Collin

Mattias har en toppbok där han har skrivit ner alla toppar han har gjort sedan 1991; det är en del. Men de toppar han gjort på 1900-talet är inte så många. Det hela tog fart runt 2002. Då gjorde han 13 toppar. 2009 gjorde han 84 toppar. Sedan har det bara gått utför, eller uppför, beroende på hur man ser det.

Mattias kommer följa de klassiska reglerna för vad en fjälltopp är: det ska vara kalfjäll, falla minst 50 meter åt alla håll och det ska se ut som en topp i verkligheten och på kartan. På frågan om han själv tror det är möjligt att göra 366 olika toppar på ett år svarar han:
– Jag är intresserad av att se vart mina egna gränser går. Alla mina projekt och idéer är ju realistiska i mitt huvud även om andra kanske inte tror det.

Vill du veta mer om Mattias Skantz och hans projekt 366 toppar på 366 dagar gå in på: www.mattiasskantz.se
Text: Andreas Jansson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.