Nisse Wersén – Att falla handlöst och sedan resa sig

Nisse Wersén har som ung upplevt en depression få andra går igenom. Han har funnit svar på frågor som är svåra att besvara och han har framförallt funnit en väg ut i livet som han är till freds med. En ungdomsstjärna inom både alpint och puckel som numer vill skapa inom friåkningen.

Mycket lovande inom både puckelpist och alpint. Nisse Wersén spåddes en lysande karriär inom framförallt puckelpist. Som yngst någonsin att ta poäng på en världscuptävling tycktes vägen framåt vara spikrak. Men viljan att lyckas, inte bara i puckelbanan, tog till sist överhanden och Nisse föll handlöst in i väggen under andra året på skidgymnasiet i Järpen.
– Det enda jag gjorde för mig själv var själva idrottsutövandet. Så fort jag inte var i puckeln, i slalombanan, i ett dropp eller på berget var det som att jag inte var mig själv. Utanför kände jag en osäkerhet. Jag trodde att jag behövde leva upp till något för att få kärlek, men det var på något sätt en falsk kärlek. Jag levde i tron att om jag presterade bäst inom idrotten, hade många följare och bra sponsorer så kunde jag vara trygg med att allt skulle lösa sig. Det var det jag trodde på och det blev också min verklighet. Jag levde enligt den tron tills det inte gick längre, berättar Nils samtidigt som han äter sista skeden glass där vi sitter inne i hörnet på Kafferosteriet vid torget i Åre.

Utanför kände jag en osäkerhet. Jag trodde att jag behövde leva upp till något för att få kärlek, men det var på något sätt en falsk kärlek.

Pressen som blev för mycket

Nisse fortsätter berätta om insikterna som kom till honom när allt rasade.
– Jag var på så många ställen samtidigt, så det gick inte. Jag var 16 år och skulle köra VC i puckel, ta mig till EC i alpint, gå ut gymnasiet med höga betyg för att bli jurist, vara den tuffa i gänget samt omtyckt av alla, framförallt tjejerna. Vara hårdingen för att vara cool, men också guldgossen. Tillslut bara small det. Jag gick in i väggen och insåg jag att jag inte kunde söka lycka och kärlek utanför mig själv. Inspirationen inifrån hade jag glömt bort och allt jag gjorde, gjorde jag för att jag kände brist på lycka och kärlek.

Depressionen tvingade Nisse att vara borta från skolan i nästan två år, vilket tillslut ledde fram till att han lämnade skidgymnasiet utan fullständiga betyg.
– I och med att jag blev sjuk så blev det förlängd gymnasietid. När det var en månad kvar till studenten i våras insåg jag att jag inte skulle bli klar i tid. Valet var då ganska självklart för jag kände ingen inspiration till en sommar och höst i skolan igen. I början var det lite jobbigt för jag hade en falsk tro om att jag hade gjort skolan i onödan. Men även om jag inte får något intyg på papper så har skolan givit mig rutiner i mitt liv igen, vilket har varit en stor del i min tillfrisknad. När jag insåg detta var det som att sandslottet rämnade och jag insåg att jag kan bygga upp nya slott. Det jag lärde mig i skolan var hur man bygger en pelare, den kunskapen kan jag använda i allt jag tar mig an framöver.

Pressad att vara perfekt, ett öde inte helt ovanligt i en tid av personligt varumärkesbyggande på bland annat sociala medier. När jag undrar var Nisse upplevde att pressen kom ifrån blir svaret att det är något som byggdes upp inifrån.
– Man kan alltid skylla den på någon annan. Jag skulle kunna förklara det som att pressen kom från följande ställen. Men nu när har jag pratat om att jag tidigare sökte kärlek utanför mig själv kan jag inte rimligtvis söka utanför mig själv efter svaret på var pressen kom ifrån. Det var jag som skapade pressen inifrån. Det som skedde hände för att jag behövde lära mig se kärleken och ljuset inom mig. Det var det bästa som kunde hända, jag hade inte varit den jag är i dag utan det jag varit med om.

Den spirituella Nils

Nisse är knivskarp i sina resonemang. Det han säger bottnar i insiktsfulla tankar. Tankar som skapats av ett klart sinne. Referenser hämtas från det spirituella men uttrycks på ett sätt som väl kopplar till mer konventionella resonemang.
– Om vi tar Yin och Yang, det finns kärlek och det finns rädsla. Det finns lidande och lycka. Det finns en polaritet i allt, men jag tror inte det går att mäta lycka och lidande. Vi tror vi lever privilegierat i västvärlden tack vare god ekonomi och därav ser vi oss själva som lyckligare än människor i andra delar av världen. Det hade varit intressant om allmänheten kunde ”öppna ögonen” (med risk att någon känner sig trampad på) och se andra delar av ”verkligheten” än det som går att mäta och skriva en vetenskaplig rapport av. Det finns garanterat mycket för oss i väst att lära från andra kulturer när det gäller visdom och kärlek.

Den polarisering som existerar mellan Yin och Yang existerar också hos Nisse. Han resonerar kring motsatserna inom sig på följande vis.
– Det finns delar av mig som njuter av att vara bättre än andra, men det är en sida som jag inte behöver identifiera mig med. Jag kan välja att lägga fokus på inspirationen och glädjen i det jag gör istället för resultatet. För mig är det viktigare än egoboosten. För mig är det äkta. Alltså, den delen av mig som är ego tror jag inte på. Jag tror den är falskt. Det är en rädsla för att jag inte skulle ”vara” någon och därför inte älskad. Allting grundar sig i rädsla och kärlek men jag kommer alltid vara kärlek i grund och botten. Jag kommer alltid ha ett mörker och ett ljus men jag kan välja ljuset.

Jag vill inte att det ska vara synd om mig. Jag vill hellre dela med mig av mina erfarenheter från det jag varit med om.

Att vara självömkande och låta andra tycka synd om honom efter det han gått igenom ligger långt bort för Nisse. Han förklarar att det där med att tycka synd om någon är en ful ovana vi lärt oss.
– Jag vill inte att det ska vara synd om mig. Jag vill hellre dela med mig av mina erfarenheter från det jag varit med om. Det ska alltid vara så synd om alla hela tiden. Vi har lärt oss att tycka synd är fint. Jag tycker istället att empati är fint. Men att tycka synd är mer som att förnedra någon. Tycker man synd om någon är det som man säger att den personen inte har någon makt att förändra sitt liv.

Framåtblickande inför kommande säsong

Nu, när sommaren är som varmast och snön som längst bort, en stund efter att han tog beslutet att lämna skolan har idéerna och tankarna inför vad kommande vintern ska erbjuda börjat gro i Nils huvud. Vid 21 års ålder har Nisse nu tagit sig ut på andra sidan mörkret, starkare än innan vad det verkar, och med en vision om hur han ska fortsätta skapa med sitt skidåkande.
– Vi filmade mycket i vintras och nu har jag hittat inspirationen igen. Det är lite det jag har saknat, idén om hur jag kan göra det jag vill göra och samtidigt leva på det. Innan jag blev sjuk hade jag ett instagramkonto där jag la upp bilder och försökte marknadsföra mig själv. När jag blev sjuk kunde jag inte åka skidor och hade inget och lägga upp så då slutade jag med det. Nu har jag hittat inspirationen till att skapa film åt sociala medier. Korta filmer som ska visa det jag gör i ett kort format, som en Youtube-kanal. Det är lagom för mig, att göra småfilmer och lägga upp då och då. Som en variant på en Vlog.

 

https://www.instagram.com/p/BmZJzdtBuiZ/?taken-by=nilswersen

Likt många andra skidåkare jag träffat tidigare går både deras och Nisses resonemang igen, gång på gång. Att tävlingen eller dokumenterandet av åkandet skapar nerv och ger en extra morot att prestera på skidorna. Återigen något motsägelsefullt mot det Nils tidigare berättat, men resonemanget går trotts det ihop när jag får hela bilden förklarad för mig.
– Jag har svårt att hitta pushen när jag är ute och bara åker. Jag vet att jag inte lever som jag lär, men jag har alltid varit bättre på tävling än träning. Det blir som en morot för mig att ha något att puscha för. Idén med filmerna har samma effekt på mig, det hjälper mig att pusha mig själv ut ur sängen för, jag är ganska lat egentligen. Men det jag skapar framöver ska enbart komma från min inspiration och inget ska pusha mig utifrån.

När vi pratar om nutid och framtid understryks att det är en delvis pånyttfödd Nisse jag får träffa.
– Den inspirationen jag känner nu har jag inte känt sedan jag var fjorton.

Att tävla inom skidåkningen tycks passa Nisse. En tredje plats på NM 2017 är ett starkt facit för den unga Åresonen.

NISSE WERSÉN ALLA TRE ÅK NM 2017

Visdomsorden

Under vårt samtal lyfter Nisse fram ett citat från skidåkaren Evelina Nilsson han anser viktigare än många andra citat:
The more you have the less you are. The less you have the more you are.
– Har jag färre saker och identiteter kan jag fokusera mer på den jag verkligen är. Jag tror vi fokuserar för mycket på vad som sker bortom vår räckvidd istället för att stå i kärlek och inspiration i den miljö vi faktiskt lever i. I vårt närområde, i våra umgängeskretsar och vårt vardagliga liv.

Kaffet i kannan vi delar på sinar. Samtalet är fortsatt intensivt och Nils vrider och vänder på sina resonemang. Hans tankar och insikter landar återkommande i att inspirationen ska komma inifrån och i vikten av att se det som finns här och nu.
– Följ din inspiration, följ din magkänsla. Följ det som känns rätt för dig, du har alla svaren inom dig. Du behöver bra fråga, du kan aldrig få ett svar utan att fråga, förklarar Nisse. Vilket också blir det hastiga slutordet för vårt möte. Klockan är mycket och Nisse behöver springa 100 meter norrut för att stämpla in på jobbet på restaurangen Liten Krog.

Kort om Nisse

Född: I Stockholm.
Uppvuxen: I Åre.
Gör: Skapar kärlek och jobbar som servitör.
Vill göra: Fortsätta göra det som inspirerar mig. Åka skidor i Alperna och starta företag i sinom tid.
Meriter inom skidåkningen: I vintras upplevde jag mer lycka, glädje, eufori och harmoni än någonsin tidigare i skidbacken. 3:a Nm i riksgränsen 2017.
Drömmar att uppfylla: Åka spines i Alaska och vara så närvarande i den stunden att jag endast kan följa min intuition och inspiration och inte mina tankar med falsk tro.
Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer