Svensk succé på årets första kvaltävlingar i Verbier

Verbier Freeride Week är en tävlingsintensiv period i en av Schweiz bästa skidorter. Inte mindre än fyra kvaltävlingar till världstouren dammas av. I år höll sig flera av de lovande svenskarna långt fram i resultatlistan, Moa Wärvik var den största svenska åkaren med två förstaplatser, medan Dante Prtic roffade hem ett guld. 

Verbier Freeride Week startades för 5-6 år sedan, med syfte att unga och oerfarna åkare skulle få chansen att damma av tre tävlingar på samma vecka. Företräde skulle ges till de utan några tidigare kvalpoäng, och det skulle vara ett event som välkomnande deltagarna in i FWQ-världen.

I år var det ingen i herrarnas alpina klass som inte hade poäng sen tidigare. Det stökades rejält, och informationen var som vanligt minimal och svårtolkad.

Cyril Neri är rutinerad inom FWT-organisationen, och är den som håller i åkarmötet. Det gjorde han även när undertecknad tävlade här, samma vecka för fem år sedan. Den gamla räven börjar med att fråga om han ska prata engelska eller franska. Det rungande svaret är förstås engelska.

Eventuellt är det någon stackare som endast pratar franska, så därför hålls mötet till största del på det lokala språket, med en del summeringar på engelska.

Kort sammanfattat ska det hållas tre tävlingar de nästkommande två dagarna, båda på samma face i Bruson som kallas Point des Sesal. Bruson är Verbiers egna lilla satellitsystem, som tidigare nåddes med buss men sedan hösten 2013 går en stor fin gondol upp från Le Chable till Bruson. Så var vi igång med den europeiska FWQ-säsongen 2019!

Fast faktum är att den drog igång redan två dagar tidigare. Då kördes en 1-stjärnig tävling för de som Freeride-veckan ursprungligen skapades för – åkarna utan tidigare meriter. Facet var ett helt horribelt område i Bruson. Något böljande, men utan några uppenbara features. Uppkört och återfruset, värsta tänkbara förhållanden.

Ingen som kom ned på benen åkte med minsta fart eller aggressivitet, det var nämligen omöjligt i rådande förhållanden. Det stora svenska hoppet, Mette Asp, fick erfarna detta på värsta möjliga sätt, då hon eventuellt har dragit på sig en säsongsavslutande skada.

DAG 1 – 2019 Verbier Freeride Week 2* #1 by Dynastar

De tvåstjärniga tävlingarna skulle hållas på Point des Sesal. Ett ganska kort face med några tydliga klippor. Första dagen var sidan på lookers right avstängd, och åkarna fick hålla sig till vänster. Den delen är lite flackare, och de största klipporna har rejält platta landningar.

Till slut blev det svenske Dante Prtic som ställde ned vinnaråket i herrarnas skidklass. En 360 i början på åket, och sedan full kareta till en lång backflip på en windlip mitt i facet.

Dantes vinnaråk Verbier Freeride Week 2* #1

Dante var inte den enda skandinaven som visade stormform, även team Norge fanns på plats. Stinius Skjøtskift och Robert Ruud drog båda av stabila och trickfyllda åk och placerade sig tvåa respektive trea. Första utomnordiska placering var nummer 7, då Edvin Olsson, Nils Wersén och Erik Edsås fyllde ut toppgänget efter riktigt fina åk. Efter holländaren Alexander Hooftmann rundade Johannes Omma av den nordiska toppen, och i topp tio var alltså sju stycken ifrån Sverige eller Norge. Inte dåligt. Återväxten i svensk tävlande friåkning bland herrar är som vi sett de senaste året väldigt stark.

Sämre var det inte i damklassen. Moa Wärvik körde på bra med många features och vann strax före norskan Vilde Fimreite. Ronja Stenhöös visade att skåningar definitivt kan åka skidor tillsammans med Diana Deliv, och de placerade sig trea och fyra.

Moa Wärviks vinnaråk dag 1

Underlaget var varierande och oförutsägbart. Vissa linjer hade bästa möjliga tävlingsunderlag och andra hade bristande skare och spår. Det var ganska länge sedan det snöade, och temperaturerna hade varierat stort. De två första tävlingsdagarna bjöd på strålande solsken och en behaglig temperatur på ungefär -5.

Resultat dag 1 skidor herr och dam
2019 Verbier Freeride Week 2* #1 by Dynastar

DAG 2 – 2019 Verbier Freeride Week 2* #2 by Dynastar

Efter en minst sagt lyckad premiär sett ur svenska ögon, var det dags för repris dag två. Möjligen var självförtroendet för stort från dagen innan, eller så kändes det som ett måste att steppa upp nivån när det var samma face. Nästan alla stod på näsan. Inte bara svenskar och norrmän, utan även fransmän, holländare och schweizare tog för sig mer än de klarade av.

Måns Fors Källstrand körde bästa av de svenska herrarna. Han fick till ett superfint åk, stod på fötterna och kom ned helskinnad. Tyvärr blev han inte riktigt belönad för sin insats, och hamnade på en sjätteplats. Österrikaren Mathieu Gschwandtner vann på ett riktigt röjaråk med massor av hits och stompade plattlandningar.

Damklassen vanns av brittiska Fiona Jameson Revah efter ett ösigt åk. Vilde Fimreite tog sin andra andraplats, och Ronja Stenhöös knep återigen tredjeplatsen. Även här var det ett stort antal krascher, Moa Wärvik förklarar själv:
– Jag körde min största klippa någonsin. Nästa gång ska jag stå!

Resultat dag 2 skidor herr och dam
2019 Verbier Freeride Week 2* #2 by Dynastar

DAG 3 – 2019 Verbier Freeride Week 2* #3 by Dynastar

Efter två dagar med snöfall och riktigt bra åkning i Verbier och Bruson var dags för ytterligare en tävlingsdag. På åkarmötet kvällen innan hade en helt uppenbart obekväm Cyril inlett med att prata om en Code of Ethics. På grund av att det är junior-tävling tätt inpå, så bör åkarna inte dricka öl eller röka på i målområdet. Ingen ifrågasätter att organisationen har en policy kring droger eller en etisk kod, men detta känns krystat och oseriöst.

FWQ-arrangörerna visar än en gång att de inte riktigt har koll, och att de kanske borde ringa Peppe och Bosse på Ride the Cow eller Robert Gustafsson på NM för att fråga hur man arrangerar tävling egentligen. Det kostar åkarna cirka 3300 kr att vara med på Verbier Freeride Week, och för de pengarna får du egentligen inte särskilt mycket förutom själva tävlan. Inga prispengar, ingen goodiebag, ingen försäkring mer än den som gäller för transport från facet.

I år hade de dock fixat så att alla åk blev filmade, vilket var positivt. Det fanns en speaker, ibland. Han gjorde nämligen en Felkan och var med och tävlade. Han hade runt nummer 45-50 alla dagarna, och innan han hade kommit ned och fixat igång ljudanläggningen var det tyst.

Tredje dagen drog igång med strålande förhållanden. Enligt guiderna på gårdagens möte låg det mellan 35 och 50 cm puder i facet, som alltså var samma som tidigare dagar. Varför man kör tre (eller ja, fyra) tävlingar i Bruson på Verbier Freeride Week får vi aldrig något bra svar på, men det är ändå ett ganska bra face.

Vädret denna fredag är sol, lite snabba höga moln och iskallt. I alperna brukar det inte vara så kallt, man fryser sällan, men detta var något alldeles särskilt. Moa Wärvik startar tidigt, nummer två. Det blir extra tidigt idag, då planen är första åkare ska droppa kl 9. Prognosen säger att eftermiddagen blir dränkt i gråa moln, så arrangörerna vill ha allt klart så tidigt som möjligt. Liften öppnade redan 06:35.

”Moa står sin klippa, som bara för några dagar sedan var det största hon hoppat. Sedan står hon en till, och en till. Det blir ett riktigt fett åk och med det ytterligare en välförtjänt seger.”

Moa Wärvik står sin klippa, som bara för några dagar sedan var det största hon hoppat. Sedan står hon en till, och en till. Det blir ett riktigt fett åk och med det ytterligare en välförtjänt seger. Många av damerna höll ordentligt hög klass, och Fiona Jameson Revah levererade ett fint åk som räckte till andra plats. X-Gamesmedaljören Tiril Sjåstad Christiansen sätter även hon ned ett bra åk och blir trea.

I herrklassen skidor vinner Robert Ruud på en att ställa ned en flatspin 360 på översta klippan, och sedan en 360 längre ned. Måns Fors Källstrand placerar sig tätt bakom med en snygg trea och två bra klippor. Erik Edsås och Edvin Olsson smäller båda till med varsin riktigt fet backflip längst upp i facet. Därefter fullkomligt slaktar Edvin ett träd, som Erik undviker. Erik kommer trea och Edvin fyra.

Snowboardklasserna höll båda hög klass med FWT-åkare och andra duktiga deltagare. Marion Hearty stompade en 360, vilket inte hör till vanligheterna på en tvåstjärnig tävling. Ludovic Guillot-Diat körde kanske flest klippor av alla och fick facet att se litet och lätt ut.

Hög nivå var det generellt. Kanske lite väl hög för en tävling med bara två stjärnor… Visst måste alla börja någonstans, men minst hälften av deltagarna hade antagligen platsat på både tre och fyrstjärniga tävlingar. Kanske är det en idé att hålla Verbier Freeride Week lite mer öppen för åkare utan poäng och med mindre meriter.

Resultat dag 3 skidor herr och dam
2019 Verbier Freeride Week 2* #3 by Dynastar

Fakta Freeride World Qualifier (FWQ)

Freeride World Qualifier (FWQ) är en kvalserie till Freeride World Tour med många tävlingar världen över, uppdelade på olika regioner. Tävlingarna rankas mellan en och fyra stjärnor, där resultat från en stjärna ger minst poäng och från fyra stjärnor mest. Den som har mest poäng i slutet på säsongen kvalar in till Freeride World Tour nästa vinter (i skidklasserna har det varit två åkare, men varierar). Det är alltid endast rek nedifrån, och kvaliteten på arrangemangen är minst sagt varierande.BEST A

 

BEST ACTION DAG 1
2019 Verbier Freeride Week 2* #1 by Dynastar

BEST ACTION DAG 2
2019 Verbier Freeride Week 2* #2 by Dynastar

BEST ACTION DAG 3
2019 Verbier Freeride Week 2* #3 by Dynastar

Text: Gustav Corin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.