NM 2017: Första finaldagen

NM i Riksgränsen 2017 har gått in i skarpt läge. Första finaldagen av två är klar. Volter, snurrar, stora drop och tre stycken NEJ NEJ NEJ-moment bjöd dagens tävling på i facet Ravinen på Nordalsfjäll. 

Idag var det så dags för den första finaldagen av två. Detta innebar att endast de bästa åkarna fanns kvar i startfältet. Totalt skickades 67 bräd-, telis- och alpinåkare nedför Ravinen. Startordningen var utifrån omvänt resultat i gårdagens kval – om du kvalade in som sista person i din klass fick du starta först idag. Ett koncept som skapade en publikvänlig dramaturgi där spänningen steg för varje åkare som kom ned för berget.

Åskådarna verkade stortrivas nedanför Ravinen. Det var ett perfekt majväder här allra längst norrut vid gränsen mellan Norge och Sverige. Sol, svag eller ingen vind, några minusgrader på morgonen och allt varmare medan förmiddagen gled över i lunch och eftermiddag. Tre timmar timmar tog spektaklet in alles, en hanterbar tid för de flesta att rikta uppmärksamheten mot de prestationer som gräddan av svensk friåkning ville visa upp nedför Ravinen. Julius & Björn agerade speakers lika eminent som under kvaldagen. Det grillades burgare av både vegetabilisk och animaliskt ursprung, alkohol såldes också i ett inhägnat område och musik flödade ur högtalarna.

Vi håller oss kvar ett slag vid just Ravinen. Mittendagen av NM i Riksgränsen 2017 kördes på Nordalsfjällets face som går under namnet Ravinen. Detta är en sida av 1 051 meter höga berget Nordalsfjäll som har betydligt fler intressanta friåkningsfeatures jämfört med gårdagens kvalface Sadeln. Kaj-klippan var som vanligt avstängd, men det fanns både vinddrivor, och de två dropen Klumpen och Klustret att ta luft över, dessutom gjorde många åkare intressanta – och dåliga – vägval i ”ravinen” i Ravinen. Tävlingsfacets snöläge i år skapade särskilda omständigheter för åkarna att ta hänsyn till. Det fanns mycket indrevad snö och vinddrivan mitt i såg särdeles stor ut från publikposition. Denna vinddriva orsakade trubbel för flera av åkarna, där några föll av kompressionen som uppstod när de kom i för hög fart mot den.

I domarbåset syntes det för tillfället fysiskt stukade världstoursparet Jackie Paaso och Reine Barkered. Jackie dras med ett skadat inre ledband efter en rejäl krasch i sista tävlingen i Verbier som förväntas självläka med rehabilitering på cirka två månader, medan 2017-års Xtreme Verbier-vinnare Reine Barkerd har ett brutet språngben, vilket är placerat bak i foten. Näst steg är röntgen för att kolla läkningen, därefter rehabilitering.

Siri Solstad i damernas brädklass var första åkaren ut under denna första finaldag av två. Hon valde en linje farligt nära gränsen mot Norge, tillika gränsen för vad som var tillåtet område för tävlingen. Siris åk gav en sista tredje plats, och av de andra två startande i klassen Andrea Eriksson och Julia Örtegren var det Andrea som drog det längsta strået idag, men Julia Örtegren leder totalt. På herrsidan bräda – där det var sex som hade kvalat in – gick Anton Forsén segrande ur första finaldagen och leder före Edvin och Joel Burman. I telemarksklassen, som hade tre åkare precis som snowboard damer, kom Erik Nordin etta, Martin Libeck tvåa och Arvid Bergman trea.

I skidor damer tappade Ida Sivander skidan i den övre delen och var därmed borta från att få med sig några poäng. Sofia Wikström föll efter landningen på dropet Klumpens näst högsta uthopp och blev också poänglös. Fanny Hansson bjöd på dagens första NEJ NEJ NEJ-moment när hon efter ett drop ned i själva ravinen fick bakvikt, föll och höll på att rutscha ut för vänster kanten nerifrån sätt av den stora vinddrivan i mitten. Hon var på väg ut över det stora klipparti som låg och ruvade rakt där nedanför. Turligt/skickligt nog fick hon stop på ekipaget i tid och kunde åka sig oskadd därifrån, men fick låg poäng och ligger nu 12 av 15 damer.

Hedvig Wessel som var femma i kvalet tog damklassen skidor till en nästa nivå med sitt åk – stort drop på Klumpen och drop över Klustret i botten med en liten, liten buttcheck men det hela belönades med 7,05 och hon är därmed i delad ledning med…. Filippa Ring! Fjolårs NM-vinnaren och tvåa i årets kval Filippa Ring lade ner en bra linje som liknade Hedvigs, fick inte lika bra poäng men hade lite mer poäng med sig från kvalet och bägge har nu 13,28 poäng inför morgondagens avgörande final. Även FWT-åkaren och kvalvinnaren Evelina gjorde ungefär samma linjeval – skidåkarens höger från startflaggorna, ner i ravinen och stabilt flyg över Klumpen och även Klustret i nästa parti och skramlade ihop bra poäng, ligger nu trea totalt med 13,12. Det är nu dessa tre damer som verkligen kommer att göra upp om NM-titeln imorgon.

I herrarnas skidklass bjöd Philip Vestman på nästa NEJ NEJ NEJ-moment när han bokstavligt talat flög hejdlöst ut från vinddrivan och fastnade precis ovanför stenpartiet skidåkarens höger om Klumpen. Både dagens första och andra backflip ställde Konstantin Ottner ner, först ut från Klumpen och sedan över Klustret – till publikens glada tillrop. Fler bakåtvolter kom, finska Kim Sallinen tog en riktigt skön raggare utför vinddrivan. Lucas Stål Madison, aka LSM, trillade efter att försökt sig på en 180 utför Klustret i botten av facet. Ett djärvt och snyggt försökt som dock misslyckades i den hårda landningen. Småsnuviga Dan Sunnerheim – ex FWT-åkaren Erik Sunnerheims äldre broder – lade kanske ner det rensate åket med snabba och säkra svängar ned skidåkarens vänster.
– Jag visste att jag inte hade ork att gå stort på något drop så jag ville köra snyggt och fort, det var planen kommenterade Dan Sunnerheim efteråt.
Det var bara Fabian Omne som också valde samma väg som Dan Sunnerheim.

Om vi går till topplaceringarna så ställde Hugo Scharl ner ett aggressivt och publikvänligt åk, bland annat innehållandes en 360 utför Klumpen. Det åket gillade domarna och han fick 6,70 poäng idag, vilket var en tredje plats idag och han ligger nu 7:a totalt. Nisse Wersén fick Ravinen att se ut som en barnbacke, han lekte sig ned med flyt, fart och fina drop. Åket renderade honom bra poäng och han ligger nu 3:a inför finalen. Peter Nilsson, som är nyrehabad, körde utmärkande bra och blev dagens fjärde herre poängmässigt delat med Edvin Olsson (6.60 poäng). Peter Nilsson ligger fyra totalt.

De två förhandsfavoriterna Carl Regnér och Kristoffer Turdell stod slutligen ensamma kvar.  Strax efter klockan 13.00 var de två kvar uppe vid startflaggorna på toppen av Ravinen. Carl, som inte gjorde ett riktigt lika stort drop på Långflyget som Turdell i kvalet, startade först. Han gick långt skidåkarens  höger i toppen för att leta svängar i det branta partiet ovanför själva ravinen, dock hamnade han lite i baksätet nere i ravinen men reparerade åket fint genom att köra både Klumpen och Klustret felfritt på slutet. Åket gav 6,90 poäng och Carl är tvåa totalt med 14,75 poäng. Kristoffer Turdell fortsatte att leverera friåkning i tävlingssammanhang av världsklass. Snygga, tekniska svängar på den övre delen, ut för Klumpen på den högsta take offen och sedan en 360 utför Klustret till publikens jubel. 7,02 poäng och 14,89 totalt, ska Gällivare-karln gå och vinna NM för fjärde (!) gången imorgon på Sadeln? Jakten på Henrik Windstedts monstruösa 7 NM-vinster kanske kan vara i fara?

Resultatlistorna finaldag 1 NM Riksgränsen 2017

EDIT finaldag 1 NM 2017 Riksgränsen

Morgondagens tävling – onsdag 10 maj 2017 – kommer att avgöra vem som vinner i respektive klass. Skådeplatsen för detta friåkningsspektakel blir det face på Nordalsfjäll som kallas Insteget. Det är nerifrån sätt höger om dagens tävlingsface Ravinen. Något av finalåken brukar vanligtvis köra på Nordals branten, men snön var helt enkelt för dålig just där detta år och arrangörerna med Robert Gustafsson i spetsen valde därför Insteget.

LIVE sista finaldagen NM Riksgränsen 2017.
Som vi berättat tidigare på Freeride kommer SVT att livesända den sista tävlingsdagen. Du följer sändningen Live här via Freeride.

Text: Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.