Spotguide: Åre – Del 2

I den andra delen av Spotguiden från Åre beger vi oss en bit västerut i Åres system där vi hittar Duved/Tegefjäll. Ett mer barn- och familjevänligt ställe, men som gömmer en del hemligheter.


Översikt över Duved

Om du börjar utifrån Tegefjällsliften, så är bara skogen runt liften en höjdare när det dumpat. Hetsen är inte så stor och du får åka pow längre, utan att behöva använda armbågarna mot andra åkare som visat intresse för din tänkta linje.


Offpist spot 1 & 2

Tar du dig upp med liften och åker bort till Fjällvallsliften, som tar dig högre upp på fjället, så kan du sedan hika cirka 20 minuter upp lookers left till de bergskammarna som finns där (1). Här finns det mycket roligt, bland annat en stor vinddriva som galna skoteråkare kört. 

Om du håller höger i dalen mellan kammarna så kommer du komma ut till ett stort fällt med pillows (2), som kommer leda dig ner i skogen, som slutligen tar dig ut vid Englandsliften och Gunnliften. Här så tar du Englandsliften upp. Ungefär halvvägs så kommer du på din vänstra sida se ett stort öppet fält, ett fint och lugnt åk om det kommit en massa snö. Tänk bara på att det kommer ta dig nästan hela vägen ner till E14 så ha gärna en kompis med bil som kan hämta upp dig.


Offpist spot 3 & 4

När ni senare tagit er bort till Duved, så ta direkt Duveds Linbana upp till toppen. På lookers right så kommer du ha en ravin, om du korsar den snett uppåt, så finns där flera perfekta (3) ställen att bygga BC-kickar på och imponera för turisterna som kommer upp med liften.


Foto: Johan Ståhlberg

Ravinen (4), som sedan går hela vägen ner till systemet igen, är inte alls att underskatta. Om det kommit mycket snö så finns det inget bättre än att ösa ner på kortsidorna i jämnhöjd med Hamreliftens toppstation. Pillows, stubbar, smådrop – you name it! En otrolig lekplats för freeriders.


Offpist spot 5 & 6

Om du sedan tar Hamreliften upp, så på vänster sida efter att du åkt förbi barnbacken, så kommer du se några hus, där det även finns en jordkällare (5) som är riktigt skön att göra några jibbs på. Kommer du dessutom rakt ovanför källaren så finns där ett klipparti, (6), som kan ge dig dropp på en 7-8 meter.

Foto: Johan Ståhlberg

Missa inte Spotguiden Del 1:


Text: Johan Ståhlberg

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.