Evelina Nilsson – Den reflekterande skidåkaren

Evelina Nilsson halkade i somras ut från Freeride World Tour, men med ny klädsponsor och ett fokus som vridits mot skidfilm har hon under hösten besökt fyra vulkaner på Nya Zeeland. Freeride kollade läget med Luleå-tjejen för att få höra hur resan gick.

Rösten från en glad skid-Jedi hörs i örat när Evelina Nilsson svarar. Hon är för ögonblicket på väg till affären efter att ha spenderat dagen i backen i Duved tillsammans med kompisar.

Hur har dagen varit?
– Den har varit fantastisk!

Evelina har Åre som utgångspunkt för tillfället men på onsdag ska hon till Stockholm för att medverka på The North Face:s film- & inspirationskväll. Platsen är Skyddsrummet på Södra Mälarstrand 25 och innehållet är skidåkning på extrema platser. Kvällens huvudnummer är Samuel Anthamatten och Leo Slemmet’s film Ushba, men som Evelina själv beskriver det kommer hon att vara där som en bonus för ett samtal på scen om skidåkning med Sverre Liliequist.

Evelina fick från och med i somras chansen att åka för kläd- och utrustningstillverkaren The North Face, vilket i sin tur öppnade dörren för henne att resa till Nya Zeeland och där åka skidor nedför fyra vulkaner.

När blev det klart att du skulle till Nya Zealand?
– Hmm.. jag har som glömt bort det egentligen. Men i somras, kanske i augusti. Vi hade idén under hela sommaren. Sedan fick jag veta att jag fick stöd från mina sponsorer och då visste jag att jag kunde åka.

Vilka organiserade resan?
– Det var mest Janina Kuzma. Det var hennes idé. Hon fixade alla trådar på ett helt fantastisk sätt. Vi andra försökte hjälpa till på våra sätt, men det var hon som organiserade det mesta.

Vilka var med på resan?
– Jag, Anna Segal och Janina Kuzma som åkare. Rob Norman som filmare och Mark Watson som fotograf.

Evelina är en tänkare. Hon brukar ofta föra intressanta resonemang som för den oinvigda kan kännas något märkliga. Evelinas sätt att se på tillvaron och tala om densamma har tidigare visat sig kunna sätta griller i huvudet på den mest erfarne skidskribenten. När jag frågar Evelina om syftet med resan till Nya Zeeland får jag, ett för henne, signifikant svar:
– Syftet var att vandra upp på de olika vulkanerna och känna på den energin som faktiskt finns där. Det är heliga platser. Men det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Vi skulle filma på fyra vulkaner, men fick bara tillstånd för att filma på en, så då höll vi oss där och det blev riktigt bra ändå. Mount Taranaki heter vulkanen.

Var ni inte grymt beskvina då?
– Generellt ska man inte ha för stora förväntningar på sådana här resor. Man ska vara beredd på att allt inte blir som man har tänkt sig och vara öppen för att gå åt rakt motsatta håll som man hade tänkt på förhand. Om man är öppen för det följer man istället magin som sker där och då.

Gick något fel förutom att ni bara fick filma på en av vulkanerna?
– Nja, det var den största grejen som gjorde att vi fick ändra vår plan. Bortsett från det var det bara småsaker som gick snett, men inget värt att nämna. Sakerna som går fel speglar bara vad man behöver se inom sig själv och utveckla framöver.

Hur gick dina tankar innan ni åkte?
– Jag var super duper peppad! Jag har alltid velat åka till Nya Zeeland, vilket gjorde att det kändes både kul och inspirerande att resa tillsammans med Janina och Anna. Jag har filmat med Janina tidigare och vi kommer bra överens. När vi är tillsammans hjälper vi varandra att nå högsta potentialen hela tiden. Annas syster känner jag sen tidigare. Därför kändes det som om jag kände Anna också sen innan. 

Inte helt oväntat upplevde den spirituella Evelina sin drömresa som magi. Den starka koppling till naturen som fanns hos människorna hon mötte på resan lyfter Evelina fram när hon får frågan om vad som var den största positiva överraskningen:
– Deras connection till berget skapade en otrolig gemenskap mellan dem. Hur olika de än kunde vara på ytan kände man den starka kärleken som fanns mellan dem. Den kärleken som skapades genom deras koppling till berget.

När Evelina på onsdag 6:e december 2017 kommer till Stockholm är hon alltså med i ett samtal om skidåkning som leds av Sverre Liliequist. 

Vad vill du förmedla till de som besöker onsdagens event?
– Då skulle jag nog vilja förmedla till alla att vad de än drömmer om, det vill säga deras vision om vad de vill göra, är alltid något som de kan uppnå. Var de än befinner sig på sin resa till drömmen så är det helt perfekt.

Även Samuel Anthamatten är med och samtalar på eventet i Stockholm. Samuel Anthamattens film USHBA som spelades in i slutet av skidsäsongen i våras kommer att visas på eventet. Mer om film- och inspirationsfilmen läser du här.

Trailer skidfilmen USHBA

Text: Axel Adolfsson
Advertisement
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

  1. lotten_rapp
    4
    lotten_rapp | 2017-12-05 12:52          

    Woew! De där kommer bli en mäktig tillställning!

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer