Köpa begagnad skidutrustning – 7 tips som du behöver

Förra veckan kom den första lilla hinten av snö i svenska fjällvärlden och alla vet vad det betyder – snart är det vinter och dags att geara up. Att köpa skidutrustning nytt är d.y.r.t. och en lyx som inte alla kan unna sig. Men inget att hänga läpp för – Freeride guidar dig i begagnatdjungeln och delar med oss av våra bästa tips på hur du köper begagnad utrustning.

1. Freerides Köp & Sälj och Blocket

Det kan vara värt att kolla in blocket! Även om det är ganska barninriktat och kanske lite svårare att segmentera produkterna så kan man definitivt göra fynd. Chansen finns att säljaren inte har full koll på värdet, på gott och ont.

Självklart får du inte missa Freerides egna Köp & Sälj som under vintersäsong är största marknaden för skidutrustning och begagnade skidor. Till skillnad från Blocket är det färdigsegmenterat och klart.

Här hittar du tips på hur du handlar säkert också, se bland annat upp för klipp och folk som vill göra snabba affärer!

2. Proffs, semi-proffs, samlare och moderävar

Det finns de som av olika anledningar köper eller får nytt varje säsong och som således torde ha en fin hög med fullt användardugliga prylar som bara ligger där alldeles bortglömda i ett förråd och skräpar. Ta dig en funderare på vilka du känner som, enligt dig, har alldeles för många grejer och ställ frågan!

3. Loppisar och secondhand-affärer

På tal om ovan nämnda kategori. Dessa finns i överflöd på de flesta hyffsat befolkade skidorter. Flera gånger per år, gärna under hösten och runt säsongsavslutning poppar det upp både bakluckeloppisar och välsorterade juveler som Åre Kvalitetsloppis där man kan fynda till synes oanvända grejer för en bråkdel av nypriset. Är du i Åre ska du heller inte missa Mountain Recycle Åre. En secondhand-butik med allt du kan tänkas behöva, många gånger med alla lappar kvar.
Det kan också vara värt att kolla in ställen som exempelvis Sport Recycling i Stockholm, Sickla Köpkvarter, Sportbytarboden i Täby, Snabb Sport och Byteshandel i Göteborg.

4. Kvalitetskoll – så här tänker begagnatproffset

Ulrika Holm har drivit Montain Recycle Åre i 17 år och är ett fullblodsproffs när det kommer till att bedöma kvalitén på begagnade grejer. Detta bör du kolla extra noga på enligt henne:
– Först och främst är det samma allmänna saker som när du köper nytt: Vad ska du ha det till, passform, rätt flex i pjäxan och så vidare.
Jackor/kläder: – När du köper begagnat är det även viktigt att vara lite extra uppmärksam på årsmodell, fläckar, dragkedjor, revor och hur sliten produkten verkar vara.På skalkläder kollar jag hur materialet verkar vara, alltså ser goretexen bra ut? Glider dragkedjorna bra eller hakar de upp sig eller delar sig? Lappade och revade kläder behöver inte förkastas, men man ska ha med det i prisberäkningen såklart.
Dun: – Dunjackor är samma princip, plus att man ska undersöka om de är tvättade och ifall dunet då klumpat sig. Då kan det i värsta fall börja lukta illa. Dunet isolerar heller inte lika bra om det inte är jämt utspritt. Undersök också om det läcker dun någonstans.
Skidglasögon: –På goggles kollar jag alltid extra noga hur linsen ser ut. Repor på insidan skadar optiken mer än små skavanker på utsidan!
Pjäxor: – Pjäxor ska man komma ihåg att det ju går att värma om efter sin egen fot. Och att flexen ofta håller sig ganska bra, för vanliga skidåkare. Gå igenom spännena så att de funkar som de ska. Kolla även klacken. Är den för sliten kommer det att glappa i bindningarna.
Stighudar: – Om du köper begagnade stighudar utan skidor till, var supernoggrann med att kolla måttet och fästena. Kan man skära till dem igen? Och hur känns klistret?

5. Rätt pris?

Även om det finns andra miljömässiga vinster med att köpa begagnat så är det kanske plånboken du tänker på i första hand? Som så ofta annars är nu Google din bästa vän. Vad kostar produkten du siktat in dig på just nu i butik? Är det reor? Finns den svinbilligt i någon icke namngiven tysk onlineshop, för övrigt döp till ”Tysken” på Freerides forum? Självklart vill du undvika att betala typ samma pris för din använda vara som för en sprillans ny dito.

6. Big no no

Hjälm. Hjälm köpes ny. Punkt. Oavsett hur fräsch den ser ut eller hur mycket den tidigare användaren bedyrar att den är okraschad så kan du faktiskt inte veta det. Och better safe than sorry på den här fronten. Din huvudknopp är värd det bästa skydd den kan få och de tusenlappar det kostar för en bra hjälm är ojämförbara med konsekvenserna av en smäll mot skallen i en dålig störtkruka.

7. Vänta till våren

Det tål att nämnas att våren är den optimala tidpunkten för att köpa skidutrustning, ny som gammal. När vintern går mot sitt slut byter butikerna ut stavarna mot golfklubborna, sponsrade åkare kliver vidare mot nästa (eller nästnästa) års kollektion och friluftshipsterna måste göra plats för sommarens nya tält och SUP-brädor. I och med det stora utbudet är det helt klart köparens marknad. Men nu är det ju höst och vi behöver grejer nu så varför babbla om våren?

 

Text: Helena Engelbrecht
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.