Handla säkert på Köp & Sälj

Freerides Köp & Sälj-avdelning är mycket uppskattad, och här byter mängder av prylar – både nya och begagnade – ägare. Ibland händer det dock att folk blir lurade. Här är ett gäng saker att tänka på för att undvika att hamna i en sådan situation.

Tyvärr förekommer det ibland försök till bedrägeri på Freerides Köp & Sälj-avdelning. Här är några tecken på att en säljare kan vara fejk.

 • En nyregistrerad medlem som direkt lägger upp en massa annonser.
 • Någon som slumpar iväg elektronik, kläder eller skidutrustning jättebilligt.
 • Personens mobilnummer är inte är registrerat på någon person.
 • Språkbruk som hämtat från Google Translate.

 

Tips för säkrare köp på Köp & Sälj:

 

1.

Tänk dig för innan du köper. Lite sunt förnuft skadar inte. Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen det. Om en ny eller helt anonym användare har många varor till försäljning kan det också vara ett varningstecken. Gå på magkänsla och ta kontakt med Freeride om du misstänker något.

2.

Kolla forumtråden ”Aktuella Köp & Sälj-varningar”.

3.

Kör en prisjämförelse genom www.pricerunner.sewww.prisjakt.nu eller blocket.se. Passa även på att fråga säljaren varför hen säljer sin pryl till ett så billigt pris.
Ta även en titt i Pricecheck-tråden här på Freeride.

4.

Kommer du fram till att priset är orimligt lågt kan det röra sig om stöldgods. Kom ihåg att det sedan 2003 inte går att hävda att man handlat i ”god tro”. Har du handlat stöldgods är du skyldig att återlämna det om den rätta ägaren ger sig till känna, vare sig du varit medveten om att du köpt stöldgods eller ej.

5.

Ta reda på säljarens identitet så gott det går. Det är inte alltid det framkommer tillräckligt med information ur användarprofilen. Slå upp telefonnumret på hitta.se eller eniro.se – får du inga uppgifter så ring säljaren och be om hens namn och adress, kontrollera igen. På birthday.se kan du hitta uppgifter om födelsedag och adress.

6.

Ta reda på personens personnummer eller företagets registreringsnummer genom att ringa till Skatteverket på nummer 0771-567 567, följ anvisningarna till folkbokföringen eller företagsregistret.

7.

Kronofogdemyndigheten kan hjälpa dig att kolla om personen eller företaget har några skulder registrerade där, telefon 0771-73 73 00. Om personen eller företaget har några skulder registrerade hos Kronofogden bör du noga överväga om du alls ska göra någon affär.

8.

Var försiktig med checkar och Western Union. Du får pengarna i förskott för din produkt, löser in checken på banken och överför pengarna på ditt konto. Sen skickar du produkten (nästan alltid till utlandet) och efter några dagar upptäcker banken att det är något strul och tar då tillbaka pengarna från kontot. Det händer även att köparen betalar ett större belopp än vad produkten kostar, och sedan vill att du överför mellanskillnaden tillbaka. Gör aldrig det.
Varningstecken: Utländska köpare som man inte kan träffa eller kolla upp, betalning med Western Union eller check, köparen skriver på dålig svenska/engelska.

9.

Blir du misstänksam och tycker du känner igen säljarens profilbild? Lägg gärna bilden i Googles bildsökningstjänst för att se om bilden finns någon annanstans på internet.

10.

Betala ALDRIG i förskott och använd alltid säkra betalningsmetoder! Undvik att lämna ut ditt bankkontonummer och kortnummer.
Den enda helt säkra betalningsmetoden är att mötas och lämna över prylen respektive kontanter. För en köpare är det även förhållandevis tryggt att föra över pengar via exempelvis Paypal eller Swish efter att prylen ifråga levererats till köparen. Det är å andra sidan inte lika tryggt för säljaren.

Har du råkat ut för en bedragare så tveka inte att polisanmäla händelsen. I din anmälan kan du hänvisa till oss som jobbar på Freeride. Vi ställer självklart upp och hjälper polisen i den mån vi kan.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. simon_tjernstrom
  0

  @carled Bra idé! Vi får se vad vi lyckas åstadkomma men det hade ju varit toppen om vi kunde lösa det.

 2. Carled
  0
  Carled | 2014-11-16 00:23          

  Näe, jag hade ju med ett blomsterbiträde (säger man det?) och inte någon som jobbade direkt för Bussgods, bara tog emot lite paket typ.
  Jag förklarade så gott jag kunde men hon kunde ju heller inte tweaka systemet. När hon vred runt datorn bad jag henne dra ner deras uppskattade vikt på "Skidor" till 8kg (vilket det var) och inte 15kg och det sänkte priset lite. Annars hade det blivit typ 390:-...

 3. Vattendroppe
  0
  Vattendroppe | 2014-11-15 23:12          

  @Carled Shit så efterblivet :s Det gick inte att hänvisa till prisinformationen på hemsidan heller?

 4. Carled
  1
  Carled | 2014-11-15 23:06          

  Skulle vi som stor konsumentgrupp kunna försöka påverka Bussgods lite? När jag skulle skicka skidor sist var det 1) väldigt krångligt och 2) jäkligt dyrt. I Stockholm (!) har de nu slängt in ombudet i en blomsterbutik vid centralen så man får tyvärr ingen kunnig hjälp.

  När jag fyllde i "fraktsedeln" på egen hand och använde mig av Skidor-enhetspriset (dvs skippade mått och sånt) hoppade priset på efterkrav upp till 150:- istället för 60:-! Sen blev det ändå fel i kassasystemet så istället för 230?+60 blev det typ 290+60...

  Vad sägs om att Bussgods "sponsrar" Freerides medlemmar med gratis efterkrav om man använder sig av någon länk härifrån? Det vore väl fint?

 5. Vattendroppe
  0
  Vattendroppe | 2014-11-15 20:41          

  Bussgods har ju en tjänst för att betala när man tar emot paketet, ungefär som postförskott. Kanske kan vara värt att nämna också? Är ju trots allt rätt vanligt att skidor skickas via bussgods! @Heddious

 6. VictorWhite
  0
  VictorWhite | 2014-11-14 09:34          

  Sen gäller det ju självklart att använd sunt förnuft!

 7. VictorWhite
  1
  VictorWhite | 2014-11-14 09:33          

  Känns lite omständigt detta.. Jag brukar köra på halva innan halva efter. Skickar bild på varandras ID samt utbyter facebook, mail, freeride och telefon nr osv..!

 8. Gomorran
  1
  Gomorran | 2014-11-13 12:03          

  Riktigt bra tips!