Varning för stugbedragare i Åre

Att hyra stugor privat kan innebära stora risker. Freerideredaktionen stötte i jakten på boende i Åre ihop med bedragaren Tobias H som berättade att han hade stugor till uthyrning. Uppdaterad med mer information!

Senaste nytt:
– Bedragaren använder sig av telefonnummer 0738900718 som han kopplat till olika personer.

– Bedragaren går under hittills kända namnen Tobias H och Torbjörn H.

Aftonbladet uppmärksammar bedrägeriet

– Polisen har fått in över 25 anmälningar vilket antagligen bara är toppen av isberget.

– Polisen har, den 2 december, en man skäligen misstänkt.

– Bedragaren använder sig av email-adressen postpaye@live.se och salenstuga@hotmail.com

– Har du råkat ut för Tobias H eller Torbjörn H (OBS detta är ej bedragarens riktiga namn) så finns en anmälan hos polisen med ärendenummer: 1200-K190361-10


Stugan på bilden har inget med artikeln att göra
Foto: Roman Ploj

Freerideredaktionen hade bestämt sig för att hyra stuga/kontor under en lite längre tid i Åre i vinter. Inom några dagar efter att vi lagt ut en annons på en av de större stugförmedlingssajterna för privatuthyrning blev vi kontaktade av Tobias ”Tobbe” H. Han sa sig kunna erbjuda ett boende som passade oss, men efter ett tag blev vi misstänksamma. Dels var priset lägre än marknadspriserna i Åre och vid kontroll av informationen han uppgav så var det inte mycket som stämde. Bilderna han skickade och informationen som fanns i beskrivningen matchade inte den som vi fick fram från fastighetsregistret. Tobbe var heller inte ägare till stugan på den adress han uppgav.

För att få ytterligare information om honom, innan en eventuell polisanmälan, så fortsatte vi mejlkonversationen tills vi fått fram alla personuppgifter och bankuppgifter. Vid sista kontakten lyckades vi nå Tobbe per telefon. Vi lyckades spela in detta samtal och samtidigt fick vi alla de uppgifter som han tidigare ljugit om bekräftade även muntligen. Delar av samtalet finns här nedan. Observera att Tobbes röst är något förvrängd.

Freeride kontaktade strax efter telefonsamtalet Tobias H genom SMS (han ville inte svara i telefon, reds anm) för att konfrontera honom och att berätta att den här artikeln skulle publiceras. Tobias sa att han kunde tänka sig att kommentera händelsen men trots upprepade försök att nå honom efter detta genom telefon, SMS och mail har inte Tobbe återkommit med en kommentar.

I vårt efterarbete där vi varit i kontakt med stuguthyrare och fått tips från andra som varit i kontakt med bedragaren har det visat sig att bedragaren använder sig av uppgifter och information om flera olika Tobias H runt om i Sverige. Det vi däremot vet är att bedragaren använder sig av email-adressen postpaye@live.se

Efter att varit i kontakt med polisen
och förklarat situationen förstod vi ganska snabbt att de inte tänker besöka Tobbe med dragna vapen, trycka ner honom på magen och med kraft tvinga upp armarna på ryggen med handfängslen. Nej, istället kommer vårt tips eller anmälan endast arkiveras och samla damm. Okej, kanske inte så konstigt med tanke på Polisens resurser, men hur kul kommer det vara för alla dem som redan blivit lurade?  Tänk er själva en familj eller ett kompisgäng som under lovveckorna i vinter kommer upp med fullpackad bil och ingenstans att bo, och dessutom blivit blåsta på många tusen.

Vi är såklart glada att vi själva inte blev lurade på några pengar av Tobias H men inser att risken är väldigt stor att andra har blivit det. Man är nämligen ganska utelämnad om man hyr privat. Polisen har inga större möjligheter att hjälpa till och det är du själv som måste kontrollera så att allt går rätt till. Det är vanligt att man betalar in en mindre summa eller 50% vid bokning och resterande belopp innan du faktiskt får tillgång till nycklarna eller stugan.

Har du råkat ut för Tobias H eller Torbjörn H (OBS detta är ej bedragarens riktiga namn) så finns en anmälan hos polisen på ärendenummer:
1200-K190361-10

Vi på Freeride har satt ihop några punkter som man bör tänka på när man hyr privat. Gå igenom nedan checklista för att minska risken att bli lurad:

  • Kolla upp att telefonnumret som kontaktpersonen uppger är registrerat på densamme. Ringer kontakten med hemligt nummer kan detta vara en varning.
  • Be att få adressen till fastigheten.
  • Maila eller Ring Lantmäteriet, kundcenter[at]lm.se / telefon 0771-63 63 63 för att ta reda på vem som äger stugan på den uppgivna adressen. På grund av PUL finns inte informationen offentligt ute på nätet, men det går bra att få uppgifterna per mejl eller telefon. Enklast är om man har fastighetsbeteckning på stugan, men även med rätt adress kan man få fram vem som är stugägaren. Denna tjänst är gratis.
  • Behöver du ytterligare information kolla upp stugan på lantmäteriets hemsida, där kan man till en kostnad av 50:- få reda på: fastighetsbeteckning, information och data kring fastigheten.
  • Se till att ett seriöst kontrakt skrivs på av båda parter och att all väsentlig information finns med.
  • Bli extra försiktig om uthyraren försöker snabba på betalningen och om en bonus utfaller om hela beloppet betalas direkt.
  •  Om möjligt be att få kolla på stugan eller be någon bekant att kontrollera att allt är i sin ordning på plats.
  • Om priset verkar för bra för att vara sant så är det tyvärr också troligen det.
  • Se till att du får möjlighet att prata med stuguthyraren på telefon, ställ frågor om stugan och omgivningen. Har stuguthyraren koll på stugan? Det är betydligt svårare att ljuga utan förberedelse, när man kommunicerar per mejl och SMS  är det enklare att hitta på en trovärdig lögn.
  • Om man är osäker vid privatuthyrning är det bättre att hyra genom ett seriöst företag med stugförmedling. Även om det vanligtvis är lite dyrare så är det bättre än att bli utsatt för bedrägeri.Komplettera gärna i kommentarfältet om det finns fler bra tips eller om du eller någon annan blivit utsatt för liknande bedrägerier. Tipsa gärna alla ni känner om denna artikel och sprid den genom Facebook ”gilla”-knapp nedan

Lycka till med ditt hyrande i vinter och om alla hjälps åt så kommer vi att minska antalet bedragare som försöker lura hedligt folk på surt förvärvade pengar!

Här nedan fyller vi på med tips på bedragare och övrig information som kan hjälpa oss alla att hyra privat:

– Tobias ”Tobbe” H (samme person som finns nämnd i artikel ovan) har även lurat folk som vill hyra i Sälen (Lindvallen).

– En kvinna vid namn Kerstin Nilsson hyr ut stugor som inte existerar. Artikel 2.

– Man från Kramfors i 45-årsåldern. Artikel från allehanda.se

– Uthyrningssajten stugnet.se meddelar att två av deras annonser är falska. De har varit i kontakt med husets riktiga ägare som inte känner igen uthyraren. Stuga i Blå byn Lindvallen och Stor stuga i Lindvallen.

Text: Martin Åkesson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.