Varning för stugbedragare i Åre

Att hyra stugor privat kan innebära stora risker. Freerideredaktionen stötte i jakten på boende i Åre ihop med bedragaren Tobias H som berättade att han hade stugor till uthyrning. Uppdaterad med mer information!

Senaste nytt:
– Bedragaren använder sig av telefonnummer 0738900718 som han kopplat till olika personer.

– Bedragaren går under hittills kända namnen Tobias H och Torbjörn H.

Aftonbladet uppmärksammar bedrägeriet

– Polisen har fått in över 25 anmälningar vilket antagligen bara är toppen av isberget.

– Polisen har, den 2 december, en man skäligen misstänkt.

– Bedragaren använder sig av email-adressen postpaye@live.se och salenstuga@hotmail.com

– Har du råkat ut för Tobias H eller Torbjörn H (OBS detta är ej bedragarens riktiga namn) så finns en anmälan hos polisen med ärendenummer: 1200-K190361-10


Stugan på bilden har inget med artikeln att göra
Foto: Roman Ploj

Freerideredaktionen hade bestämt sig för att hyra stuga/kontor under en lite längre tid i Åre i vinter. Inom några dagar efter att vi lagt ut en annons på en av de större stugförmedlingssajterna för privatuthyrning blev vi kontaktade av Tobias ”Tobbe” H. Han sa sig kunna erbjuda ett boende som passade oss, men efter ett tag blev vi misstänksamma. Dels var priset lägre än marknadspriserna i Åre och vid kontroll av informationen han uppgav så var det inte mycket som stämde. Bilderna han skickade och informationen som fanns i beskrivningen matchade inte den som vi fick fram från fastighetsregistret. Tobbe var heller inte ägare till stugan på den adress han uppgav.

För att få ytterligare information om honom, innan en eventuell polisanmälan, så fortsatte vi mejlkonversationen tills vi fått fram alla personuppgifter och bankuppgifter. Vid sista kontakten lyckades vi nå Tobbe per telefon. Vi lyckades spela in detta samtal och samtidigt fick vi alla de uppgifter som han tidigare ljugit om bekräftade även muntligen. Delar av samtalet finns här nedan. Observera att Tobbes röst är något förvrängd.

Freeride kontaktade strax efter telefonsamtalet Tobias H genom SMS (han ville inte svara i telefon, reds anm) för att konfrontera honom och att berätta att den här artikeln skulle publiceras. Tobias sa att han kunde tänka sig att kommentera händelsen men trots upprepade försök att nå honom efter detta genom telefon, SMS och mail har inte Tobbe återkommit med en kommentar.

I vårt efterarbete där vi varit i kontakt med stuguthyrare och fått tips från andra som varit i kontakt med bedragaren har det visat sig att bedragaren använder sig av uppgifter och information om flera olika Tobias H runt om i Sverige. Det vi däremot vet är att bedragaren använder sig av email-adressen postpaye@live.se

Efter att varit i kontakt med polisen
och förklarat situationen förstod vi ganska snabbt att de inte tänker besöka Tobbe med dragna vapen, trycka ner honom på magen och med kraft tvinga upp armarna på ryggen med handfängslen. Nej, istället kommer vårt tips eller anmälan endast arkiveras och samla damm. Okej, kanske inte så konstigt med tanke på Polisens resurser, men hur kul kommer det vara för alla dem som redan blivit lurade?  Tänk er själva en familj eller ett kompisgäng som under lovveckorna i vinter kommer upp med fullpackad bil och ingenstans att bo, och dessutom blivit blåsta på många tusen.

Vi är såklart glada att vi själva inte blev lurade på några pengar av Tobias H men inser att risken är väldigt stor att andra har blivit det. Man är nämligen ganska utelämnad om man hyr privat. Polisen har inga större möjligheter att hjälpa till och det är du själv som måste kontrollera så att allt går rätt till. Det är vanligt att man betalar in en mindre summa eller 50% vid bokning och resterande belopp innan du faktiskt får tillgång till nycklarna eller stugan.

Har du råkat ut för Tobias H eller Torbjörn H (OBS detta är ej bedragarens riktiga namn) så finns en anmälan hos polisen på ärendenummer:
1200-K190361-10

Vi på Freeride har satt ihop några punkter som man bör tänka på när man hyr privat. Gå igenom nedan checklista för att minska risken att bli lurad:

 • Kolla upp att telefonnumret som kontaktpersonen uppger är registrerat på densamme. Ringer kontakten med hemligt nummer kan detta vara en varning.
 • Be att få adressen till fastigheten.
 • Maila eller Ring Lantmäteriet, kundcenter[at]lm.se / telefon 0771-63 63 63 för att ta reda på vem som äger stugan på den uppgivna adressen. På grund av PUL finns inte informationen offentligt ute på nätet, men det går bra att få uppgifterna per mejl eller telefon. Enklast är om man har fastighetsbeteckning på stugan, men även med rätt adress kan man få fram vem som är stugägaren. Denna tjänst är gratis.
 • Behöver du ytterligare information kolla upp stugan på lantmäteriets hemsida, där kan man till en kostnad av 50:- få reda på: fastighetsbeteckning, information och data kring fastigheten.
 • Se till att ett seriöst kontrakt skrivs på av båda parter och att all väsentlig information finns med.
 • Bli extra försiktig om uthyraren försöker snabba på betalningen och om en bonus utfaller om hela beloppet betalas direkt.
 •  Om möjligt be att få kolla på stugan eller be någon bekant att kontrollera att allt är i sin ordning på plats.
 • Om priset verkar för bra för att vara sant så är det tyvärr också troligen det.
 • Se till att du får möjlighet att prata med stuguthyraren på telefon, ställ frågor om stugan och omgivningen. Har stuguthyraren koll på stugan? Det är betydligt svårare att ljuga utan förberedelse, när man kommunicerar per mejl och SMS  är det enklare att hitta på en trovärdig lögn.
 • Om man är osäker vid privatuthyrning är det bättre att hyra genom ett seriöst företag med stugförmedling. Även om det vanligtvis är lite dyrare så är det bättre än att bli utsatt för bedrägeri.Komplettera gärna i kommentarfältet om det finns fler bra tips eller om du eller någon annan blivit utsatt för liknande bedrägerier. Tipsa gärna alla ni känner om denna artikel och sprid den genom Facebook ”gilla”-knapp nedan

Lycka till med ditt hyrande i vinter och om alla hjälps åt så kommer vi att minska antalet bedragare som försöker lura hedligt folk på surt förvärvade pengar!

Här nedan fyller vi på med tips på bedragare och övrig information som kan hjälpa oss alla att hyra privat:

– Tobias ”Tobbe” H (samme person som finns nämnd i artikel ovan) har även lurat folk som vill hyra i Sälen (Lindvallen).

– En kvinna vid namn Kerstin Nilsson hyr ut stugor som inte existerar. Artikel 2.

– Man från Kramfors i 45-årsåldern. Artikel från allehanda.se

– Uthyrningssajten stugnet.se meddelar att två av deras annonser är falska. De har varit i kontakt med husets riktiga ägare som inte känner igen uthyraren. Stuga i Blå byn Lindvallen och Stor stuga i Lindvallen.

Text: Martin Åkesson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. iphone
  0
  iphone | 2011-02-15 13:46          

  Verkar som han härjar fritt...
  Nu är han på Blocket och försöker sälja Iphone 4 telefoner som inte finns
  Han använder sin adress johan.andersson722@gmail.com
  Då säger han att han skrev fel ort och att han kan skicka i stället och skicka bild på sitt körkort som referens =)
  Nästan så man skulle betala någon för att hjälpa honom att förstå att det är fel att lura någon, han har helt klart passerat gränsen för vad som är normalt... Han tror nog att det är ok att lura andra han fattar nog inte bättre...

 2. mandarin
  0
  mandarin | 2010-12-25 00:22          

  Någon som vet om det är på väg att hända något?

 3. eHogstrom
  0
  eHogstrom | 2010-12-13 20:24          

  Jävla Tobbe asså... nu får han fixa vad han ställt till med! :(

 4. aar0n
  0
  aar0n | 2010-12-12 00:23          

  Undrar om denne Tobias försöker sälja hus i Åretrakten också? Hittade denna på blocket: http://farm1.pics.objektdata.se/pic/pic … &sizex=520

  Visserligen finns det ju såklart även hederliga personer vid namn Tobias, men efter denna nyhet borde man nog vara på sin vakt även vid husköp i samma trakter.

 5. almerforce
  0
  almerforce | 2010-12-07 19:33          

  viiiilken pajas!

 6. Lowe71
  0
  Lowe71 | 2010-12-07 17:55          

  Tobias Holm verkar vara en ful fisk, samtidigt har man svårt att känna sympati för folk som har den dåliga smaken att förlägga sina skidsemestrar i Åre eller Sälen...

 7. Tomtefar
  0
  Tomtefar | 2010-12-07 16:25          

  "Man är nämligen ganska utelämnad om man hyr privat. Polisen har inga större möjligheter att hjälpa till och det är du själv som måste kontrollera så att allt går rätt till."
  Tycker det låter som rätt uppenbart bedrägeri och då får fanimej polisen se till att göra sitt jobb!

 8. Felixus
  0
  Felixus | 2010-12-05 17:14          

  Av: jeppenator 2010-11-30 21:41
  Jävligt bra csi arbete av freerde!
  Kommer hjälpa många om detta uppmärksammas!

  Kontaktat någon kvällstidning om detta? kanske vore något!

  http://www.aftonbladet.se/resa/resmal/n … 8219433.ab

 9. martindahmartin
  0

  coolt att artikeln kommit med på aftonbladet!

 10. OolBool
  0
  OolBool | 2010-12-03 15:57          

  Av: ekdahl 2010-12-01 00:45
  flashbackfreeride. ska vi outa den jäveln

  haha!

 11. pergust
  0
  pergust | 2010-12-03 15:11          

  En bra site att kolla upp personer är RATSIT.se där kan man se folkbokföringsadress på alla som har tjänat en slant. Sen tar man den adressen och kollar mot eniro eller hitta.se. hittar man ingen koppling eller upplagt nummer där som stämmer bör man vara försiktig.

 12. The-Geb
  0
  The-Geb | 2010-12-02 15:52          

  Bra jobbat!!!

  Lite grävande allmänjournalistik på Freeride. Det är inte varje dag...

 13. mandarin
  0
  mandarin | 2010-12-02 12:42          

  Jaha, och vad gör man då om man redan har betalat till honom? :(

  Jag fick kontakt med honom genom stugknuten då vi sökte en stuga efter nyår. Han har varit väldigt trevlig och detaljerad när det gäller stugan.

  Jag har person nr, namn, adress, tele nr och konto nr till honom. Sen kan man undra hur mycket av infon som stämmer....

  Ringde polisen och frågade vad dom ansåg att jag skulle göra. Men dom kan inte göra något eftersom vi inte har blivit bedragna än. (Vi vet ju inte om vi kanske får en stugnyckel eller inte sen.)

 14. alexanderhyun
  0
  alexanderhyun | 2010-12-02 11:31          

  Fan va bra!

 15. Venture
  0
  Venture | 2010-12-01 20:50          

  Riktigt bra

 16. jeffa
  0
  jeffa | 2010-12-01 19:35          

  Är Tobbe Holm hans riktiga namn???

  Faan Tobbe, besviken deluxe...

 17. Renqvist
  0
  Renqvist | 2010-12-01 18:36          

  Det där jävla aset försökte lura mig på 8500 kr för en stuga i Sälen.....

  Bra gjort Freeride, det är så dom där asen ska tas!

 18. Bengtzzon
  0
  Bengtzzon | 2010-12-01 17:31          

  Kerstin Nilsson är en välkänd bedragare.Sedan 2007 har hon ett 70-tal anmälningar på sig, som hon till och med har erkänt.Men på grund av resursbrist hos åklagaren i Skåne så fortsätter bedrägerierna.
  Relaterat
  Skidgänget från Örebro lurades på en stuga. Men kvinnan är också anmäld för att sälja falska hundar och hästar.

  Hm...

 19. Mathiasha
  0
  Mathiasha | 2010-12-01 17:16          

  Snubben uttrycker sig ju som en pundare -kan inte vara särskilt framgångsrik som bedragare... hoppas jag...

 20. Erik
  0
  Erik | 2010-12-01 14:20          

  jaokej

 21. timwallin
  0
  timwallin | 2010-12-01 14:10          

  tråkigt att folk ska luras på pengar!

 22. Ukke
  0
  Ukke | 2010-12-01 13:45          

  (Y) bra jobbat

 23. Sk1llarn
  0
  Sk1llarn | 2010-12-01 13:43          

  creepy!

 24. MR_FRIIS
  0
  MR_FRIIS | 2010-12-01 13:36          

  Snyggt jobbat! Freeride for president!

 25. Agge_JA
  0
  Agge_JA | 2010-12-01 12:49          

  Så jävla gött

 26. windsurfer
  0
  windsurfer | 2010-12-01 12:10          

  Om man blir utsatt för ett bedrägeriförsök-Anmäl det! Om man resonerar som att polisen ändå inte gör nått för det har inga resurser, om ingen anmäler saker får de inga anslag att ta itu med all skit! Blir förbannad när jag hör vad vissa gör mot andra.

  Bra att ni tog upp detta.

 27. Frostyz
  0
  Frostyz | 2010-12-01 11:13          

  Haha, nu snackar vi bussiness :D

 28. Av: ekdahl Idag 00:45
  flashbackfreeride. ska vi outa den jäveln

  that's the spirit!

 29. Joebergqvist
  0
  Joebergqvist | 2010-12-01 09:47          

  Härligt 1 mindre bedragare :)

 30. Hmps
  0
  Hmps | 2010-12-01 05:42          

  i lold! :D riktigt uppmärksamt!

 31. NiklasMalmstone
  0

  snap

 32. Adrian-Frolund
  0
  Adrian-Frolund | 2010-12-01 02:13          

  Kliint!!

 33. Heinz_p
  0
  Heinz_p | 2010-12-01 01:43          

  Snyggt jobb Martin och redaktionen!

 34. SverigeTomten
  0
  SverigeTomten | 2010-12-01 01:06          

  Leif GW kan ta och slänga sig i väggen. Freeride gör det bättre!

 35. ekdahl
  0
  ekdahl | 2010-12-01 00:45          

  flashbackfreeride. ska vi outa den jäveln

 36. Timharrysson
  0
  Timharrysson | 2010-12-01 00:13          

  Good detective work!

 37. Sidden
  0
  Sidden | 2010-12-01 00:10          

  Mycket bra jobbat, sätt dit aset.

 38. freddyP
  0
  freddyP | 2010-11-30 23:56          

  egd

 39. jeffa
  0
  jeffa | 2010-11-30 23:31          

  Janne Josefsson ain´t got shit on FR!!!

  Grym artikel och riktigt imponerande detektivarbete. Inspelningen var ju gräddet på moset...

 40. tootsi
  0
  tootsi | 2010-11-30 23:22          

  Snubben snackar ju helt osammanhängande. Ska man ändå pyssla med den här typen av bedrägerier kan man ju åtminstonde vara lite påläst.

  Bra jobbat freeride!

 41. Corin
  0
  Corin | 2010-11-30 23:19          

  Sjukt bra jobbat, ni har agentandan inom er!

  Hoppas det sprids vidare, skicka det till någon kvällstidning, de nappar säkert! ;)

 42. Victors
  0
  Victors | 2010-11-30 22:47          

  Ni borde kidnappat honom istället... förgrymmade bedragare.

 43. Perkal
  0
  Perkal | 2010-11-30 21:58          

  Haha, goa grejer, ni skulle ha kört lite offensivare bara så att han försvarat sig lite mer och gjort bort sig helt;)

 44. mytsk
  0
  mytsk | 2010-11-30 21:55          

  Fy fan va bra jobbat, Uppdrag granskning, dokument inni/utifrån, Freeride, P3 Dokumentär, Kalla Fakta osv. osv....

  Grymt bra att belysa detta! I och med att det är så lätt att få tag i målvakter för sånt här nu för tiden så kommer vi ju säkerligen se en ökning av problemet!

  Åter igen, bra jobbat!

 45. Jarle
  0
  Jarle | 2010-11-30 21:55          

  Gött jobbat!

 46. avillberg
  0
  avillberg | 2010-11-30 21:45          

  detektivbyrån@freeride ;)

 47. Rullator
  0
  Rullator | 2010-11-30 21:44          

  sjukt bra att ni tog upp detta!

 48. jeppenator
  0
  jeppenator | 2010-11-30 21:41          

  Jävligt bra csi arbete av freerde!
  Kommer hjälpa många om detta uppmärksammas!

  Kontaktat någon kvällstidning om detta? kanske vore något!

 49. hyllengren
  0
  hyllengren | 2010-11-30 21:40          

  b00m!

 50. CHjalmeby
  0
  CHjalmeby | 2010-11-30 21:39          

  Ägd!

 51. Hummpe
  0
  Hummpe | 2010-11-30 21:29          

  Riktigt bra!

 52. SwedishMountain
  0

  Bra jobbat!