Köpa begagnade skidor – 7 tips som räddar dig

Det finns i princip alltid minst en anledning till att införskaffa ett par skidor (till): snart säsong, ska byta parken mot portar, landat i motlut och brutit av de gamla, puderdrömmar och gaper days är några. Ett överflöd av extrapengar är mindre vanligt. Varför begagnade skidor är ett grymt bra alternativ. Så här gör du för att lyckas med ditt köp.

Snarare än att rekommendera dig vilken sorts skida du ska ha, till vilket syfte och hur du du ska välja koncentrerar vi oss här på just begagnatbiten. Mer eller mindre bra tips på vad du ska tänka på när du köper skidor rent allmänt finns redan i överflöd.

1. Mycket går att laga

Ofta håller skidor längre än man tror och det mesta går att laga. För att fixa belagen på till exempel ett par offpistskidor behöver du bara en rimligt vass kniv, en tändare och en belagsstav (P-tex). Eller kör en superbudgetvariant: smält ner en gammal petflaska. Kanterna kan du grovfila med handfil och bryne. Lite slö slipning är inget att bry sig om men skador på och i närheten av kanterna så som sprickor är värre. I Freerides video-serie om skidvård, handlar del 3 just om att laga stålkanter och belag, scrolla längst ned i artikeln.

2. Racelagg

För ett par superskarpa pistmackor gäller det att vara lite mer noggrann. Dessa kan ha planslipats någon gång för mycket och gjort belagen för tunna. Kolla också hur mycket kant som finns kvar, alpinfarsorna gör kantslip till en konstform och specialintresse. Så till den milda grad att det ibland inte finns så mycket kant kvar att jobba med. Försvinnande stålkant och bortplanat belag = svårlagat.

3. Delaminering

Ett fint ord som beskriver när skidans olika skikt börjar släppa. Ofta först synligt på det översta lagret. Det är alltså inte alltid bara coolt att ha kantstött grafik. Det kan vara ett tecken på att fler lager är på gång att släppa. Händer det förlorar skidan helt och hållet sin spänst.

4. Andra varningstecken

Även om mycket går att laga finns det ändå några tecken som signalerar ett stort fett NJA. Sprickor i kanten, eller djupa repor nära stålkanten vittnar om att skidan levt ett hårt liv eller kanske inte är av så bra kvalitet. Bestämmer du dig för att laga ett core-shot ska du vänta ordentligt innan du sätter igen det, ifall du ser att skidan är nykörd och blöt. Viktigt att den hinner torka väl. Fukt som trängt in dödar kärnan och gör den svampig. Både trä och glasfiber, som finns i de flesta skidor, är känsliga för fukt. Därför kan för mycket kosmetiska skavanker vara ett varningstecken på att skidan kan ha sugit åt sig för mycket fukt. Kolla flexet! Är skidan fortfarande spänstig? Djupa hack, även på ovansidan, kan också innebära att fukt trängt in. För många borrhål efter bindningar försvagar skidans hållbarhet och funktion.

5. Bussgods

Vid distansköp är det bra att komma ihåg det gamla goda bussgodset! Bussgods har fast pris inom Sverige på skidor och tar dem sakta men säkert land och rike runt. Känns även rimligt miljövänligt. Bussen går ju ändå.

6. Rätt pris

Håll koll på de uppenbara sakerna som årsmodell och skick. Kolla även vad motsvarande skida går att få tag på här och nu ny, både online och offline. Många säljare tänker dessvärre inte så utan försöker motivera sitt pris med vad de betalat när de köpte skidan. Vid osäkerhet finns som tur är tex den här både informativa och underhållande forumtråden på Freeride to the rescue!

En sak säsongare också kan tänka på är att hålla koll på sina butiker, uthyrare och guideföretag. Mattias Lindqvist förklarar:
– Har butiker eller uthyrare testskidor kan man ofta få en sweet deal på skidor + bindningar. Och dessa skidor har sällan mer än 10-20 åkdagar på sig, så väldigt mycket skidor kvar! tipsar Mattias Lindqvist, rutinerad säsongare, prisjägare och bollplank till artikeln.

7. Vart fasen ska jag börja kolla då?

På skidorter och i större städer finns det ofta bra secondhandbutiker med outdoor- eller sportinriktning. Ett stort plus med det är fasta priser och oftast redan kontrollerat skick. Håll även koll på Freerides Köp & Sälj där det finns ett stort utbud av begagnade skidor. Några namngivna tips som funkar såväl till allmän skidutrustning som till specifikt skidor finns att läsa här ”Köpa begagnad skidutrustning – 7 tips som du behöver”. De flesta av vår homo sapiens vänner är vänligt sinnade, men läs gärna tipsen kring hur du kan ”Handla säker på Köp & Sälj” för att undvika bovarna.


Freerides skidvårdsskola del 3 – Laga stålkant och belag
Text: Helena Engelbrecht
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.