...

De 5 värsta köptipsen skidor

Har du också fått nog av snusförnuftiga skidåkartips? Sedan förra delan av Freerides antitips, som var på temat försäsongsträning, är det slut på tramset. Vi har vänt på steken och bjuder på raljerande rappakalja i stället för torra tips. På agendan står nu skidköp.

1. Kroppslängd styr skidlängd

Att välja längd på dina nya skidor är enkelt. Laggen skall nå upp till hakan om du är sugen på kortsväng, till näsan om du kör både långa och korta svängar i pisten och cirka tio centimeter ovanför ditt huvud om du skall ner till St Anton och jaga puder. Detta är så banalt att till och med dina föräldrar känner till det. Låt inte nymodiga variabler som åkskicklighet, typ av skida och användningsområde förvirra dig i valsituationen. Och framförallt: plockar skidförsäljaren fram en våg och börjar prata om din vikt så är det bara att vända på klacken.

2. DEN STORA KONSPIRATIONEN

Det här är känslig information, top secret grejer, som Freeride wallraffade sig till på förra ISPO-mässan nere i München. Har du också lagt märke till att det dräller av olika ”genrer” eller typer av skidor: allmountainskidor, tjejskidor, offpistskidor, freeride-skidor, race-carvers, puckelskidor, jibbskidor, storslalomskidor, twin-tips, telemarkskidor, parkskidor, fatskis och så vidare. Vi kan avslöja att det ligger ekonomiska intressen bakom denna opraktiska och förvirrande genre-indelning. Skidbranschen vill lura på dig som konsument flera olika par skidor för att maxa sin profit. Överlista globala skidjättar som Salomon, Rossignol och Head genom att bara köpa ett enda par – oavsett påstådd genre – i din längd (enligt första tipset). Ha! Oss upplysta skidåkare lurar man inte så lätt.

3. Magiska siffror

Skidåkning i ett koncentrat kan beskrivas med tre ord: snö, gravitation och svängar. Snö och gravitation är storheter som är svåra att påverka, men hur du bromsar och kontrollerar farten är upp till dig – stora svängar, störtlopp eller hopp-kortsväng? Du väljer. Skidans svängradie blir därför en överordnad och magisk siffra som du bör fixera som i trance när du skall köpa nya skidor. Låt inte saker som styvhet, din vikt, vilken typ av åkning du skall ägna dig åt och plattsystem under bindningen påverka ditt beslut. En radie på tio meter är till exempel en riktigt kort radie. En sådan skida sprängs om den kommer ut i lössnö och smälter om du försöker göra en storslalomsväng med den. Punkt.

4. Fett fel

Till alla er storabergsåkar-wannabes: fett är inte rätt. Fett är möjligtvis lätt i det här sammanhanget. Feta skidor är en slapp lösning för skidåkare som vill cruisa nerför berget utan att vare sig jobba eller känna av lössnön. Vad är poängen med att surfa på ytan av det vita guldet när man kan ligga och pumpa upp och ner i korta härliga svängar? Feta skidor är en övergående trend och snart inser både konsumenter och bransch att den långa och breda typen av skidor bara hör hemma på Holmenkollen och i andra Janne Boklöv-backar.

5. Gubbrockers

När temat puderskidor ändå är uppe: full rockerskidor – breda skidor med bananliknande spann – är ett otyg utan dess like. Det är en del av DEN STORA KONSPIRATIONEN och erbjuder en lösning för den feta och lata storabergsåkaren. Ett sätt för dem som lyssnar på Ulf Lundell, Neil Young och har tio-tjugo kilos övervikt att inte behöva leka snö-ubåt. Låter smart, va? Inte hälsosamt i längden. Freeride rekommenderar en strikt diet och mer träning till försoffade skidåkare. Men kanske värst av allt – rockerskidan ger dig puderkänsla redan vid några få centimeter nysnö. Det krävs inte mycket puder för att få den där flytande känslan. Detta måste ju vara regelvidrigt? Kan domaren blåsa eller!?

PS. Lycka till med nästa lagg-köp (seriösa tips finns här, vi tramsar inte bara på denna sajten, eller?). Fler dåliga idéer följer i nästa del av våra antitips. DS.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.