7 riktigt usla fototips

Börjar du också ledsna på diverse fototips från wannabe-influencers och hobbyfotografer? Freeride vänder på steken och ger dig sju riktigt usla fototips som garanterat gör dina skidbilder sämre. Håll till godo!  

  • Om du vill vinna skidresa till Branäs eller Kungsberget, eller ett presentkort på 10 000 kr från Haglöfs så missa inte årets Freerides fototävling 2022 som pågår april ut.

Vi på Freeride forstätter leverera förstklassiga antitips. Tidigare har vi bjudit på otalangfulla tekniktips, oklädsamma klädtips samt de allra sämsta köptipsen båda vad gäller skidor och pjäxor, för att inte tala om 9 skidåkartips som du hellre varit utan.

Men ibland är det helt enkelt så att det är enklare att förstå genom att definiera vad som är dåligt. Så håll till godo med sju riktigt usla fototips!

1. Bildredigering är överskattat

Ödsla inte din tid på att efterbehandla bilderna. Våga istället lita på att din kamera återger färgerna korrekt, är snön blå eller gul istället för vit på dina foton så var det väl så det såg ut, eller hur? Det naturliga är alltid bäst. Så gör det enkelt för dig och avinstallera alla bildbehandlingsprogram på din dator och telefon, så som Photoshop, Lightroom och Snapseed, så att du inte lockas in i fördärvet. Och sist men inte minst; låt bli reglagen och filterna på Instagram också.

2. Inga färgglada kläder på modellen

Många fotografer gör misstaget att uppmana och uppmuntra sina modeller till att klä sig med färgglada kläder. Usch, vem vill egentligen ha en färgklick mitt i naturen? Nej. Se istället till att personen du fotar har naturnära och mörka färger. Det blir behagligt att beskåda en bild där skidåkaren på ett naturligt sätt smälter in i bakgrunden. Extra effektfullt blir det om du fotar skogsskidåkning, då rekommenderas mörkbruna alternativt brungröna kläder (beroende på vilket typ av vegetation det är i skogen). Resultatet blir otroligt spännande för betraktaren som tvingas leta en stund i bilden för att hitta skidåkaren.

3. Kompositionen

Det finns många som envisas att tjata om tredjedelsregeln (läs mer om det här), även kallad det gyllene snittet, där bergskammarna ska ligga i den övre tredjedelen av bilden och skidåkaren i den undre tredjedelen. Bla bla bla… när blev fotografering en matematiklektion egentligen?! Nej, strunt i allt detta och kör på känn istället, hur ska du som fotograf ens veta var skidåkaren kommer svänga? Det är ju inte upp till dig som fotograf. Ett hett tips; fota alltid med vidvinkel, då missar du inget.

4. Strunta i omgivningen

Om du befinner dig på en plats med mäktig natur och storslagna vyer, exempelvis i den svenska fjällkedjan eller i Alperna, se till att inte bergen och omgivningen får för mycket plats i din bild. Vi vet, det kan vara lockande att zooma ut och bege sig bort från skidåkaren för att få med bergsformationer, skuggor och annat trams från naturen. Men försök koppla bort och lämna naturens under till landskapsfotografen och fokusera på skidåkningen istället. En bra närbild på skidåkaren är ALLTID bäst.

5. Bry dig inte om skidtekniken

Vissa fotografer lägger allt för mycket tid på att hitta en skidmodell som faktiskt kan åka skidor. Helt i onödan. Alltså, vad spelar det egentligen för roll för bilden om någon åker med en redig bakstänka eller om stavarna pekar åt alla möjliga håll? Kom ihåg att skidåkarens teknik inte är ditt problem, så länge bilden är skarp och välkomponerad så har du som fotograf skött ditt jobb. Punkt.

6. Var effektiv

Proffsen sätter alltid bilderna på första försöket, så lär dig av dem. Att hålla på och jollra dig och ”ta om en bild” gör bara dina polare irriterade samtidigt som du verkar oproffsig. Nej, fort ska det gå. Åk några svängar nedanför dina vänner – tvärnita – ryck fram mobilkameran – klick – fortsätt åka. Med denna effektiva teknik blir dina bilder mer autentiska och resultatet kommer garanterat hålla högre kvalitet. Fråga vilken etablerad fotograf som helst, det är så här det går till.

7. Våga vägra rak horisont

Har du något i din bild som kan fungera som referens kring vad som faktiskt är någorlunda rakt eller inte, exempelvis några träd eller i bästa fall en horisont? Härmed delges det gyllene tipset; våga vrid bilden. Gör inte som Svensson-fotograferna och räta upp horisonten… verkligheten är tråkig. Våga ta ut svängarna och ge dina bilder slagsida. Ingen kommer ihåg en fegis!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.