En flygtur vi minns: Sverre Liliequist

På sitt första photoshoot någonsin, under inspelningen av Free Radicals år 1999, stod Sverre och Kaj högst upp på Grands Montets utan radioapparater och visste inte vad de skulle göra. Det var en massa folk som kollade och Sverre tänkte att det var lika bra att ta ordentligt med fart. Den dagen i Chamonix skulle leda till att Sverre vann pris för ”best air” i Powders photo annual följande år, samt att bilden likt en Abba-hit konstant låg på topplistan här på Freeride. Snart 16 år senare kan Sverre blicka tillbaka på en smått otrolig karriär som skidåkare, entreprenör och samtidigt en av de mest omtyckta och omskrivna skidåkare landet har fostrat. Videon vi lyckats skrapa fram på detta magnifika hopp har inte åldrats en dag och man häpnar att Sverre klarade sig med endast ett sabbat ledband i foten.

Vi kikar tillbaka på en intervju som gjordes med Sverre 2008 och minns den bevingade kommentaren från bilden:

NEVER! DE VA SVERRE HAN PALLAR ALLT!

Sverre långflygAlexander Kluns bild på Sverre Liliequists hopp i Chamonix från 1999 är fortfarande den mest beskådade bilden på Freeride. Inte så konstigt; luftfärden är sinnessjuk.
– Det var under inspelningen av Free Radicals och det var min absolut första riktiga photoshoot någonsin. Vi var högst upp på Grand Montes och Kaj och jag stod utan radioapparater ovanför den där vinddrivan och visste inte vad vi skulle göra. Det stod en massa folk och kollade på så jag tog ordentligt med fart. Fick vind under skidorna och var väl fortfarande 15 meter upp i luften när jag var där jag hade planerat att landa. Jag tror vi uppskattade det till 65 meter långt. Tåbindningen på ena skidan lossade och jag drog ett ledband i foten, minns Sverre. Hoppet vann pris för Best Air i Powder Photo Annual 2000.

Samma vår gick han på kryckor över torget i Chamonix och mötte Frode Grönvold som frågade vad som hade skett.
– Har du det på film? Bra, då var det ju värt det sa Frode till mig, minns Sverre och skrattar.
– Då fattade jag hur skidbranschen fungerade.

Året innan, alltså 1998, hade Sverre dragit allas ögon till sig under NM i Extremåkning i Riksgränsen där han placerade sig som bäste svensk. World Pro Ski Tour, den proffstour i parallellslalom som Sverre körde tillsammans med Kaj Zackrisson, hade haltat under säsongen och de båda skidkumpanerna åkte hem igen och fastnade för friåkningen. Free Radicals snappade kvickt upp de båda för filmning.

 

Sverre fann skidorna vid åtta års ålder och det var backen på 17:e hål på Saltsjöbadens golfbana som stod för de första fallhöjdsmetrarna.
– Min grannkompis fick sina alpina skidor ett år innan mig. Min mamma tyckte jag skulle lära mig att åka ”riktiga” skidor först, alltså längskidor.

Intervju gjord av Dan-Marcus Pethrus 2008.

Läs hela Sverres intervju från 2008 här

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.