...

4 (o)talangfulla tekniktips

Har du också fått nog av snusförnuftiga skidåkartips? Freeride vänder på steken i serien antitips och bjuder på raljerande rappakalja i stället för torra tips. Dagens ämne är skidteknik.

1. Kommentera carving genom att kommatera

Ok, läs rubriken en gång till. Du förstår fortfarande inte? Det handlar om att du skall uppnå fartkontroll genom att reglera din form på svängen. Nyckeln är att tänka att dina spår skall ligga som kommatecken bakom dig, undvik de mer rundade halvcirklarna. Gena in och ur svängen. Åk mycket rakt ner i fallinjen. Sväng efter sväng så kommer din fart att öka mer och mer, vilket är meningen. No risk – no fun. När du närmar dig liftstationen kan farten vara en si så där hundrafemtio knyck och då drar du fram fartkontrollens trumkort numero uno: hockeybromsen. Lägg en fet sladd på liftkön och insup de hänförda åskådarnas beundran. Visualisering av konceptet nedan:   

(

  )

(

  )

(

  )

(

  )

(

HOCKEYBROMS!

2. Friåkningens terrorister

Här kommer ett tips uppsnappat av min skidvän Elias som i sin tur fick det från den gamle bergsguiden Molgan-Peo i St Anton: Offpiståkning skall endast tillämpas rakt ner i fallinjen, systematiskt från höger till vänster (eller vice versa beroende på vädersträck). Maximalt avstånd från föregående spår är 20 centimeter. Ett bra tempo är två till tre pumpsvängar i sekunden. Om detta inte åtföljs är man terrorist. Det är den yngre generationen som har fått saker och ting om bakfoten och de förstör all Puder-schnee med sina stora och slappa cruising-svängar. Friåkning skall inte vara fri, utan uppstyrd, din-certifierad, TÜV-kontrollerad och juridiskt reglerad. 

3. Händerna som en cowboy

Flertalet skidåkare har inte förstått det här med arm- och handposition. Många lever i den imbecilla övertygelsen att man skall hålla händerna som någon slags boxare eller motorcykelförare när man bränner nerför berget. Helt fel. I vilken skidaffär kan man köpa boxhandskar och ett Harley-styre? Just det. En riktigt skidåkare hämtar givetvis inspiration från Vilda Västern och kofösarna. Händerna skall du ha rörelseberedda vid höften likt en cowboy över sina puffror vid en duell. Pang! Säger det bara när du en millisekund senare praktiserar världens snabbaste stavisättning.

4. Att hitta flytet

Att hitta det där flowet i sin åkning handlar också om att hämta inspiration från rätt ställe. Vem flyter bäst på skidor i hela världen? Enkelt: vattenskidåkare. De har både känsla och stil när de rundar små röda-orangea bojar med knapp marginal efter en racerbåt som sprutar en plym av vatten bakom sig. Tricket är att svänga som dem – ta mycket fart och luta dig inåt i svängen, mer och mer ju högre hastighet du har. Sen kör du denna teknik i pudret och vajar som en pendel från sida till sida. Du kommer att flyta som vatten nedför branterna.

PS. Ibland kan det vara enklare att förstå vad som är bra genom att definiera vad som är dåligt. Fler härligt korkade uppslag hittar du nedan. DS.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.