...

De 5 sämsta köptipsen pjäxor

Har du också fått nog av snusförnuftiga skidåkartips? Freeride vänder på steken och bjuder på raljerande rappakalja i stället för torra tips. I denna tredje del är fötterna huvudsaken.

1. Gjut aldrig någon sula.

Sluta curla för din extremt höga hålfot eller din plattfot. Formgjutna sular är inte standard i pjäxor, därmed rekommenderar inte ens tillverkarna det. Att gjuta sulor gör dig inte till en bättre skidåkare, bara till en fattigare dito. Gör någonting av följande istället. Alternativ ett: sluta gnälla över dina krampande fötter och flytta fokus mot den friska utomhusluften, de fina fjällscenerierna och ditt – förhoppningsvis – förträffliga åksällskap. Alternativ två: lägg några av dina niohundra sul-sparade riksdaler på en extra after ski-öl. Drycken bedövar dina fötters tillfälliga smärta. Alternativ tre (det bästa!): kombinera ovanstående två. Alternativ tre B (det absolut bästa!): som alternativ tre fast med fickplunta i backen och i liften.

2. Spola förlegat könstänk.

Att välja pjäxor efter skrevutrustning är typ lika illa som rasism! Alpinnazism som är lika osande fördomsfull som vilken annan populism som helst. Upprörande bara att tänka tanken att kvinnor och män biologiskt sett skulle var olika. Slå bara dövörat till om någon börjar dryfta spörsmål som lägre och vidare bakkappa, tightare häl och liknande.

3. Bestäm dig för ett märke.

Av urgammal hävd är Lange ett tufft och race-betonat pjäxmärke. En fabrikör för dig som ”åker skidor på riktigt” och inte ”fiser runt på sladdsväng i Sälen”, och de ska sitta som ett skruvstäd runt fossingarna. Olika märken har olika image och skidåkning handlar om positionering – socialt, sportsligt och stilmässigt – så om du ska carva i pisten måste du givetvis ha ett par Lange-dojor, är du en Freerider av rang bör du kika på Dalbello och om du tycker att jibb är det hetaste sedan Mike Douglas och de andra pionjärerna utvecklade twintip-skidan, ja då är det till exempel ett par Full Tilt som regerar. Och glöm inte: Nordica gör breda läster medan Salomon gör smala.

4. Torkskåpet är innerskons bästa vän.

Om du låter ett hett torkskåp göra sitt jobb ordentligt med dina pjäxors innerskor under natten har du i princip ett par nya pjäxor dagen därpå. Mycket billigare än att köpa nya! Du slipper tidigare innötta fotmässiga fördomar från knölar, hälsenor och tår. Vakna varje skiddag som en sann fotliberal.

5. Mät inte din fot.

När säljaren på din alpinaffär gör följande tre saker: plockar fram en mätsticka, ber dig att ta av dina strumpor och ger dig en tunn skidsocka. Ja, då vet du att det är det hög tid att dra öronen, sorry, fötterna åt sig. Låt inte någon pjäxförsäljarklant mäta dina fina fötter vare sig på bredden eller på längden. Att mäta är liktydigt med att vetenskapligt beräkna och det är knappast en god start för din prylmässiga skidåkarbas. Hur ofta mäter du dina lår när du köper underställ? Hur bred är din handled och har du justerat detta i förhållande till din handskes armmud? Nej, trodde inte det. Det ska kännas skönt. Samma sak med fötter. Skippa det vetenskapliga tramset. Det är feeling för fallinje, före och freerajd som skiljer riktiga skidåkare från fejkare. Och råkar det bli ett nummer för stort, hey mer plats för isolerande luft och därmed värme.

PS. För er bokstavstrogna läsare där ute – ibland kan det vara enklare att förstå vad som är bra genom att definiera vad som är dåligt. Hoppas att dina fötter får en fin vinter. I nästa del avhandlar vi ett nytt ämnesområde. Kanske några oklädsamma klädtips eller lite kring skidteknik, vi får se… DS.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.