Skidsemester med barn: 15 Do’s & don’ts

Dags för skidsemester med småligisterna? Freeride listar 15 goda råd för en mer fridfull upplevelse när ni ska åka lagg tillsammans med våra framtida pist- och puderjägare.

Undertecknad innehar inget facit för hur just ni ska få en perfekt skidsemester tillsammans med era barn. Men efter sex års tjänstgöring i skidskola följt av lika många års tjänstgöring som förälder med tillhörande fjällresor så kan vi väl enas om några saker? Barn är gnälliga, jobbiga, krävande… och alldeles underbara.

Vår framtid förtjänar att få ut det bästa av skidsemestern, så här kommer 15 handfasta tips på vad ni kan tänka på – och undvika – när ni åker på skidsemester med barn!

1. Välj skidort

Vissa av oss har egen stuga eller lägenhet på någon skidort och då faller sig förstås valet naturligt. Men om valet av destination inte är givet så kan det vara bra att tänka på att en ”bra skidort” enligt diverse skidmedier inte är synonymt med att vara en lämplig skidort för dina barn. Fundera på ett realistiskt sätt vad dina barn faktiskt uppskattar, kanske är gulliga maskotar och pulkabackar viktigare än fallhöjd och snödjup?

2. Våga vägra kö

Varken barn eller vuxna tycker om att stå i kö – oavsett om det är till liften, lunchrestaurangen eller skiduthyrningen. Har ni möjlighet – åk under lågsäsong. Upplevelsen blir garanterat mer personlig och harmonisk. Är ni begränsade till skolloven, varför inte prova en mindre skidanläggning? Det är garanterat mindre folk i Trillevallen än i Åre under vecka 9. 

3. Packa baksätet

Efter 27 minuters bilresa:
– Är vi framme snart?

Du känner givetvis dina barn bäst, men antagligen tycker de inte om att åka långt i bil, eller hur? Det är förståeligt men samtidigt är resan för de allra flesta ett nödvändigt ont för att ta sig till vald skidort. Försök att göra bil- eller tågresan till en mysig stund och ladda upp med pyssel, målarböcker och spel som ni varvar med roliga lekar och historier. Släpp emellanåt prestigen och erbjud barnen lite välförtjänt skärmtid i form av en telefon, iPad eller liknande.

”Resan kanske tar ett par timmar längre men barnen upplever sannolikt tiden i bilen som både snabbare och mindre plågsam om ni tar er tid för att stanna då och då, det kanske till och med finns någon rolig sevärdhet längs vägen? Träbjörnen i Sveg är faktiskt en sevärdhet”

4. Stanna ofta i förebyggande syfte

Om ni åker bil: pausa innan barnen börjar gnälla och vrida på sig. Det vill säga – stanna med jämna mellanrum för att sträcka på benen, och se till att mat och fika inmundigas i lugn och ro.

Resan kanske tar ett par timmar längre men barnen upplever sannolikt tiden i bilen som både snabbare och mindre plågsam om ni tar er tid för att stanna då och då, det kanske till och med finns någon rolig sevärdhet längs vägen? Träbjörnen i Sveg är faktiskt en sevärdhet, bara för att nämna ett exempel. Sist men inte minst, tänk inte ens tanken på att ha en tid att passa samma dag som ni reser…

5. Förberedelser är A och O

Om ni är flera vuxna med på resan så se till att skicka en löpare för att fixa liftkort, skidutrustning och annat nödvändigt innan ni beger er till backen. Idag kan dessutom det mesta fixas digitalt. Det är ingen fröjd att strula med dylikt samtidigt som barnen blir svettiga, kissnödiga och hungriga på samma gång… det kan vi väl vara överens om?

6. Curla, curla, curla…

Det är jobbigt att åka skidor, inte minst för små barn, så se till att spara på den energi som finns. När ni är på skidsemester kan du bara skämma bort dina barn för lite. Förbered kläder åt barnen på morgonen, hjälp dem stoppa in handskar och dra upp dragkedjor, bär deras utrustning till backen, putta fart när det blir uppförsbacke, putsa skidglasögonen, och så vidare… och så vidare… ni fattar.

7. Rätt kläder…

När det är kallt klär nog de allra flesta föräldrar sina barn ordentligt med lager på lager av diverse funktionsmaterial. Problemet är att många föräldrar också klär ungarna precis lika ordentligt även när det inte är så kallt ute.

Vi föräldrar vill ju bara väl, men ibland kan skräcken för att ens barn ska frysa ta överhand, det är skillnad på att skidsemestra i januari i jämförelse med april. Detta gäller i synnerhet yngre barn som inte med enkelhet kan ta på och av sig kläder själva.

8. … och rätt prylar

Innan ni åker någonstans, kolla utrustningen. För små pjäxor och blåslagna tår gör ingen unge glad, och för stora dito är väldigt svåra att åka skidor i.

De ärvda skidorna som är ett par decimeter för långa kommer knappast skapa ett livslångt skidintresse, att välja rätt längd på barnskidor är något som underlättar skidåkningen avsevärt. Köp rätt längd begagnat om du har möjlighet, sälj vidare efter en eller två vintrar beroende på hur mycket ditt barn växer, förlusten är inte särskilt stor.

Och är ni ute i sista sekund, det är vi alla ibland, så ser ni till att hyra skidutrustning som passar. Då blir längden på skidorna och storleken på pjäxorna garanterat rätt.

Det überklassiska argumentet ”då har barnen lita att växa i” gäller helt enkelt INTE för skidor och pjäxor. Dessa pinaler ska passa för just de få skiddagarna som ni faktiskt är på snö, och inte vara lagom stora i någon dimmig, avlägsen framtid.

Sist men inte minst om du ordnar egen utrustning; kom ihåg att kontrollera vikten på bindningarna i takt med att barnen växer och ställ in bindningarna korrekt om ni har nya pjäxor (begagnat är också nytt), fråga någon kunnig person om hjälp vid behov.

”blåslagna tår gör ingen unge glad, och de ärvda skidorna som är ett par decimeter för långa kommer knappast skapa ett livslångt skidintresse.”

9. Skidskola

Att sätta barnen i skidskola är nästan alltid väl investerade pengar. Barnen får träffa andra barn och får en häftig skidlärare att se upp till samtidigt som ni vuxna får lite egentid för att utforska berget på egen hand. Win-win, eller hur? Men undvik för allsin dagar att ifrågasätta er skidlärare. Det viktigaste är inte att barnen lär sig åka skidor, det viktigaste är att de har roligt (hänger dock i regel oftast ihop) – och det har alla skidlärare koll på.

10. Åk inte bara skidor

Ja, liftkort kostar mycket pengar. Men försök inte att få maximal valuta för pengarna. Dina barn kommer inte tacka dig för att ni åkte skidor i bitande kyla eller snöstorm. Det finns massor att göra på landets skidorter när vädret inte är det bästa. Badhus, bowlingbanor och numera även padelhallar i överflöd. Det kan också vara bra att bryta av skidåkningen med någon annan aktivitet även när vädret är bra. Kom ihåg att dina barn kanske inte är lika exalterade på just skidåkning som du är. Helhetsupplevelsen är det viktiga.

11. Underskatta inte stugmyset

Kom ihåg att ta det lugnt också, ni är ju på semester. Spela sällskapsspel, gör en brasa, kolla på en film… listan kan göras hur lång som helst. Kanske är det tiden tillsammans i stugan som barnen minns mest när de kommer hem?

12. Peppa lagom

Att vara engagerad och att glädjas över sina barns framsteg är naturligt och är förstås en bra egenskap som i regel uppskattas av barnen. Men akta så du som förälder inte blir överpeppad. Det kan skapa prestationsångest hos barnen och det vill vi ju inte. Detta gäller såväl i skidbacken som i hockeyhallen och på fotbollsplanen. Chilla lite helt enkelt…

13. Långlunch

Oavsett om ni äter lunch hemma i stugan/lägenheten eller i backen så är det ingen dum idé att unna er en långlunch. Slänga i dig mat och kaffe på 25 minuter inklusive toalettbestyr kan du göra när du är tillbaka på jobbet. Ta av pjäxor, ryggskydd och annat obekvämt och värm er ordentligt om det är kallt… i lugn och ro. Låt barnen leka och vila sig, ni hinner åka skidor tillräckligt.

”Slänga i dig mat och kaffe på 25 minuter kan du göra när du är tillbaka på jobbet.”

14. Prioritera barnen

Glöm drömmen om långa puderåk följt av kall dryck i strålande sol. Fokusera istället på att hitta roliga skogsvägar och en bra plats att dricka varm choklad på. Att försöka uppfylla din egna skidvision tillsammans med barn är lite som att äta kakan och samtidigt ha den kvar. Prioritera barnen när de är med och åk på en egen skidresa utan barn vid ett annat tillfälle.

I takt med att barnen växer, och förhoppningsvis gillar skidåkningen och upplevelsen bland vita, vintriga berg, kommer era önskemål om skidåkning troligen mer och mer matcha varandra. Men utan goda, positiva skidupplevelser i unga år kommer du troligen inte att få några skidglada stora barn och sedermera ungdomar.

15. Bevara minnen

Spara dina bästa minnen. Sätt upp skidskolediplomet på väggen och gör ett fotoalbum. På så sätt minns barnen det bästa från resan och börjar tids nog kanske till och med längta lite efter nästa skidsemester… trots den långa bilresan.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.