9 skidåkartips som du hellre hade varit utan

Storknar du också av alla förnumstiga skidåkartips? Pumpa puder så här, träna carving-teknik så här, klä dig så här, kissa under toppturen så här och så vidare. Slut på det torra tramset, här är nio tips om allt från försäsongsträning till pjäxor, en knippe råd som du troligen hade varit bättre utan…

Häng med på en favorit i repris! Vi vänder på steken och bjuder på raljerande rappakalja i stället för torra, korrekta tips. På agendan står skidköp, pjäxor, försäsongsträning, skidteknik och skidkläder.

Ibland kan det vara enklare att förstå vad som är bra genom att definiera vad som är dåligt. Här är de 9 roligaste antitipsen!

1. VISA ÖDMJUKHET INFÖR FÖRSÄSONGSTRÄNINGENS KOMPLEXITET
Det är svårt med träning allmänt sätt. Försäsongsträning med fokus på alpin skidåkning är oerhört svårt. Du måste därför börja med att inse dina begränsningar både kunskaps- och prylmässigt. Du behöver röda snören, pilatesbollar, kettlebells, yoga-matta, hantlar & skivstänger, samt dyra, tighta och funktionella träningskläder. Du behöver också en personlig tränare, en yogainstruktör, en löptränare, en sjukgymnast och definitivt någon form av nischad träningsterapeut som ledsagar dig levande i ur försäsongsträningens lejongrop. Det är helt enkelt svinsvårt med träning och inget som man skall pröva själv därhemma. Fy dig om du tror att du blir en bättre skidåkare av att bara promenera lite extra, kicka boll med polarna eller jogga en runda. Nä, så enkelt är det icke!

2. KROPPSLÄNGD STYR SKIDLÄNGD
Att välja längd på dina nya skidor är enkelt. Laggen skall nå upp till hakan om du är sugen på kortsväng, till näsan om du kör både långa och korta svängar i pisten och cirka tio centimeter ovanför ditt huvud om du skall ner till St Anton och jaga puder. Detta är så banalt att till och med dina föräldrar känner till det. Låt inte nymodiga variabler som åkskicklighet, typ av skida och användningsområde förvirra dig i valsituationen. Och framförallt: plockar skidförsäljaren fram en våg och börjar prata om din vikt så är det bara att vända på klacken.

3. BESTÄM DIG FÖR ETT MÄRKE NÄR DU KÖPER PJÄXOR
Av urgammal hävd är Lange ett tufft och race-betonat pjäxmärke. En fabrikör för dig som ”åker skidor på riktigt” och inte ”fiser runt på sladdsväng i Sälen”, och de ska sitta som ett skruvstäd runt fossingarna. Olika märken har olika image och skidåkning handlar om positionering – socialt, sportsligt och stilmässigt – så om du ska carva i pisten måste du givetvis ha ett par Lange-dojor, är du en Freerider av rang bör du kika på Dalbello och om du tycker att jibb är det hetaste sedan Mike Douglas och de andra pionjärerna utvecklade twintip-skidan, ja då är det till exempel ett par Full Tilt som regerar. Och glöm inte: Nordica gör breda läster medan Salomon gör smala.

4. GJUT ALDRIG NÅGON SULA TILL DINA PJÄXOR
Sluta curla för din extremt höga hålfot eller din plattfot. Formgjutna sulor är inte standard i pjäxor, därmed rekommenderar inte ens tillverkarna det. Att gjuta sulor gör dig inte till en bättre skidåkare, bara till en fattigare dito. Gör någonting av följande istället. Alternativ ett: sluta gnälla över dina krampande fötter och flytta fokus mot den friska utomhusluften, de fina fjällscenerierna och ditt – förhoppningsvis – förträffliga åksällskap. Alternativ två: lägg några av dina niohundra sul-sparade riksdaler på en extra after ski-öl. Drycken bedövar dina fötters tillfälliga smärta. Alternativ tre (det bästa!): kombinera ovanstående två. Alternativ tre B (det absolut bästa!): som alternativ tre fast med fickplunta i backen och i liften.

5. ALPINA COWBOYS, aka SKIDKLÄDERNAS VILDA WESTERN
Den som prioriterar funktion framför stil kan gå till första bästa alpinaffär och hitta en lämplig skidbyxa. Ni som gillar lite mer pang-pang, Vilda Västern och Danmark, går givetvis in i en denim-butik. Leta efter en modell med ”boot cut”, så får pjäxorna plats. Det slitstarka jeanstyget och dess stabiliserande effekt på hållningen – när de sugit upp lite svett och snö och därefter frusit – gör dess bärare till den moderna skidåkningens cowboys. Uppmuntrande kommentarer och beundrande blickar får du från danska herrar och damer och andra jeansbärande skidåkare, vilka alltid är män från Jylland med en Super Mario Bros-mustasch. Drömdestinationer för alpina cowboys är exotiska och snösäkra sydliga skidorter som Isaberg, Vallåsen och Ulricehamn.

6. DEN STORA KONSPIRATIONEN
Det här är känslig information, top secret grejer, som Freeride wallraffade sig till på förra ISPO-mässan nere i München. Har du också lagt märke till att det dräller av olika ”genrer” eller typer av skidor: allmountainskidor, tjejskidor, offpistskidor, freeride-skidor, race-carvers, puckelskidor, jibbskidor, storslalomskidor, twin-tips, telemarkskidor, parkskidor, fatskis och så vidare. Vi kan avslöja att det ligger ekonomiska intressen bakom denna opraktiska och förvirrande genre-indelning. Skidbranschen vill lura på dig som konsument flera olika par skidor för att maxa sin profit. Överlista globala skidjättar som Salomon, Rossignol och Head genom att bara köpa ett enda par – oavsett påstådd genre – i din längd (enligt andra tipset). Ha! Oss upplysta skidåkare lurar man inte så lätt.

7. LITA PÅ TEKNIKEN, NEGLIGERA DIN DYSFUNKTIONELLA KROPP
Samma tekniska landvinningar som till exempel gör att du kan åka bil eller buss och inte måste springa barfota till jobbet eller plugget varje dag finns också inom den alpina världen. Bredare skidor gör det enklare att åka lössnö, ultramoderna gondolliftar drar upp dig på bergets topp, pistmaskiner slätar ut ovälkomna ojämnheter i pisterna och så vidare. Din kropp kan kanske bli lite starkare och snabbare om du försäsongstränar hårt, men i det stora hela… pöh! Din fragila fysik kommer aldrig att bli någonting att räkna med ändå. Inse det. Luta dig sedan tillbaka och surfa nya, smarta skidinnovationer inför vintern.

8. TAUTOLOGI OCH HUR GÖR DJUR?
Nej, allt blir inte bättre för att det är vällagrat. Ost och skidkläder är olika saker. Alla goda ting är inte heller tre, särskilt inte tre klädlager. Lager-på-lager principen är lika med kaka-på-kaka. Idéen om att man skall klä sig i olika lager är ju rent befängd, vilka andra djur gör något sådant? Kolla till exempel på isbjörnar som lever på isflak, rullar i snö och simmar – bokstavligt talat – i iskallt vatten: Hur många lager tror du de har? Nä, just det! Visst vi människor har ju rätt klen päls, så ett lager päls kan vara adekvat. Kanske en björnpäls-overall eller en vargpäls-rock, men sen bör det vara sluttramsat.

”IDÉEN OM ATT MAN SKALL KLÄ SIG I OLIKA LAGER ÄR JU RENT BEFÄNGD, VILKA ANDRA DJUR GÖR NÅGOT SÅDANT?”

9. VÄGRA GUBBROCK
På tema puderskidor: full rockerskidor – breda skidor med bananliknande spann – är ett otyg utan dess like. Det är en del av DEN STORA KONSPIRATIONEN, läs punkt 6 igen om du inte ännu har begripit, och erbjuder en lösning för den feta och lata storabergsåkaren. Ett sätt för dem som lyssnar på Ulf Lundell, Neil Young och har tio-tjugo kilos övervikt att inte behöva leka snö-ubåt. Låter smart, va? Inte hälsosamt i längden. Freeride rekommenderar en strikt diet och mer träning till försoffade skidåkare. Men kanske värst av allt – rockerskidan ger dig puderkänsla redan vid några få centimeter nysnö. Det krävs inte mycket puder för att få den där flytande känslan. Detta måste ju vara regelvidrigt? Kan domaren blåsa eller!?

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.