...

4 oklädsamma klädtips

Storknar du också av alla förnumstiga skidåkartips? Försäsongsträna så här, träna carving-teknik så här, beställ öl och Jägermeister på after skin så här, kissa under toppturen så här och så vidare. Slut på det torra tramset, här fortsätter smarrigheterna med några osedvanligt stilvidriga klädtips. 

1. Budgetlösningar

Förutom skidor, pjäxor, hjälm så krävs det dessutom kläder för att åka skidor. Dyra kläder. Vem vill vara så blöt och frusen att man måste åka ner till after skin medan ens vänner fortsätter att shredda feta åk? Du behöver följande: underställ i ull eller ett jävligt snyggt – och kostsamt dito – i annat funktionsmaterial, skidsockor tillskurna av laser, en andralagers-tröja i samma prisklass som en matbudget för en månad och grälla ytterplagg med ett lite överskattat, varumärkesskyddat membran. Där har du en liten start. Börjar pengarna sina? Ta en snabb kredit, typ sms-lån, eller ställ helt sonika in årets skidresa och satsa på nästa vinter istället – kittad till tänderna med rätt kläder. Mäktigt.

”Ni som gillar lite mer pang-pang, Vilda Västern och Danmark, går givetvis in i en denim-butik. Leta efter en modell med ”boot cut”, så får pjäxorna plats.”

2. Alpina cowboys

Den som prioriterar funktion framför stil kan gå till första bästa alpinaffär och hitta en lämplig skidbyxa. Ni som gillar lite mer pang-pang, Vilda Västern och Danmark, går givetvis in i en denim-butik. Leta efter en modell med ”boot cut”, så får pjäxorna plats. Det slitstarka jeanstyget och dess stabiliserande effekt på hållningen – när de sugit upp lite svett och snö och därefter frusit – gör dess bärare till den moderna skidåkningens cowboys. Uppmuntrande kommentarer och beundrande blickar får du från danska herrar och damer och andra jeansbärande skidåkare, vilka alltid är män från Jylland med en Super Mario Bros-mustasch. Drömdestinationer för alpina cowboys är exotiska och snösäkra orter som Isaberg, Vallåsen och Ulricehamn.

3. Tautologi och hur gör djur?

Nej, allt blir inte bättre för att det är vällagrat. Ost och skidkläder är olika saker. Alla goda ting är inte heller tre, särskilt inte tre klädlager. Lager-på-lager principen är lika med kaka-på-kaka. Idéen om att man skall klä sig i olika lager är ju rent befängd, vilka andra djur gör något sådant? Kolla till exempel på isbjörnar som lever på isflak, rullar i snö och simmar – bokstavligt talat – i iskallt vatten: Hur många lager tror du de har? Nä, just det! Visst vi människor har ju rätt klen päls, så ett lager päls kan vara adekvat. Kanske en björnpäls-overall eller en vargpäls-rock, men sen bör det vara sluttramsat.

”Idéen om att man skall klä sig i olika lager är ju rent befängd, vilka andra djur gör något sådant?”

4. Skidåkare bliv vid din subgrupp

Som skidåkare väljer vi tidigt disciplin – somliga lockas av backcountryn, andra av pister lika utjämnade och slätstrukna som Allsång på Skansen och en tredje grupp alpinkids fascineras av drivkraften att genom kickar och rails undvika snökontakt i möjligaste mån. Dessa böjelser mot off pist, pist och park skall tydligt signaleras med klädval. På baksidan av berget kan man fort bli toanödig och då bör skidbyxorna med hängslen vara utrustade med en bajslucka. I parken bör två eller tre polare kunna få plats i samma jacka som du. I pisten kan du se ut hur du vill bara du markerar avståndet från jibbers och toppturs-nissar.

PS. Ibland kan det vara enklare att förstå vad som är bra genom att definiera vad som är dåligt. Fler tokroligheter dyker upp i nästa del. Då kör vi skidteknik. DS.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.