3 bästa bilderna i Freerides fototävling

Freerides fototävling Sverigevintern 2021 är över. Drygt fyrahundra tävlingsbilder kom in och redaktionen och juryn har hittat många tvådimensionella pärlor packade med så mycket skidglädje att det sprider sig IRL. Här är de 3 vinnarna!

Vinterns fototävling hade det breda och fria temat skidglädje. De tre vinnande bidragen är alla tagna i Sverige. Vi ser bilder från Kittelfjäll, Kåbdalis och Åre. Tillsammans med sponsorerna Branäsgruppen och Elan kunde man vinna skidsemestrar, skidor, stavar och liftkort.

432 bilder kom in för påseende i tävlingen. Redaktionen på Freeride valde ut de tio bästa och presenterade dessa för den tvåhövdade juryn i form av rutinerade skid- och äventyrsfotografen Fredrik Schenholm samt Freerides, tillika Happyrides, chefredaktör Anders Wingqvist.

Nedan följer de tre vinnarna, och längre ned visar vi de sju som får ett hedersomnämnande. STORT TACK till alla er som skickade in bilder! Vi ses nästa vinter för en ny fototävling!

 

VINNARE FREERIDES FOTOTÄVLING 2021

 

1. Sofia Sjöberg
– en episk och pudrig januarikväll i Åre

Fotografen Sofia Sjöberg om bilden:
– Det är Lovisa Rosengren och Jacob Wester som åker skidor på Västerskutan, Åre, i januari. Jacob tar en liten flygtur, medan Lovisa lägger en härlig pudersväng. Åre visade sig från sin bästa sida i början av året med sol och puder nästan varje dag. Ljuset så tidigt på året är magiskt och just den här kvällen var vi ensamma på berget vilket alltid gör det extra speciellt!

Juryns motivering: ”I den här bilden vill vi vara. Bilden skvallrar om fenomenal snö, det är ett mjukt och vackert eftermiddags-/kvällsljus, en av åkarna bjuder på lekfull skidåkning med ett skutt, medan kompisen lägger en djup högersväng. Bilden är vackert komponerad med en fin balans. Solen är på väg ner och berättar att de här skidåkarna älskar åkningen så mycket att de klämmer ut så mycket de bara kan av skiddagen. Ge oss vinter nu!”

Vinst: Sofia vinner en långweekend i Branäs för 2-4 personer, samt skidorna Elan Wingman 86 CTi. Stort grattis!

2. Anders Klapp
– champagnepuder i Kittelfjäll

Fotografen Anders om bilden:
– Den tjugonde januari i år kom det en snöstorm från österifrån som enligt prognos skulle dumpa riktigt torr snö rakt över Kittelfjäll. Min polare Fredrik Quistgaard ringde och snackade med en av pistörerna som bara garvade och sa att så här bra prognos hade han inte sett på flera år! Vi hoppade in i bilen onsdag eftermiddag i Stockholm och körde rakt igenom stormen och checkade in på hotell Kittelfjjäll vid midnatt. När vi vaknade hade det redan dumpat mer än en halvmeter och vägen var igensnöad och avstängd. Och det bara fortsatte att vräka ner. Vi fick helt sjukt bra skidåkning! När mörkret lade sig var det bara att dra på pannlampa och köra sista timmen innan liften stängde. Bilden är tagen fredag eftermiddag klockan 15:26 alldeles till höger (skiers left) om Hotelliften strax innan toppen. Vi fick fyra galna dagar med nästan två meter torrt fint champagne puder.

Juryns motivering: ”En mysig och inspirerande skidbild! Att skidåkaren inte drar upp en svinstor snöplym är ett plus i denna bild. Kikar man på snön ser man hur mycket av det vita guldet som ligger och väntar på ett par skidor. Det ligger lite av en potential och slumrar, ett löfte om mer fantastisk skidåkning när solen går upp nästa dag, eller så exploderar skidåkaren i en vit skur redan i nästa sväng! Fint glitter i snön, fina färger, bra visuellt med miljön där skidåkaren är frilagd, samtidigt inramad av träden samt en bra åkposition ger bilden en härlig dynamik.”

Vinst: Anders vinner en weekend till Kungsberget för 2-4 personer, samt skidorna Elan Ripstick 96.

3. Marcus Nilsson
– backflip i Kåbdalis

Fotografen Marcus om bilden:
– Det var en solig dag i januari, så soligt det kan bli i Kåbdalis den tiden på året, och vi hade just byggt färdigt ett hopp. Istället för att prova hoppet först satsade min lillebror på en backflip direkt, vilket resulterade i denna bild… Snön var mjuk så det gick bra. 

Juryns motivering: ”När vi såg bilden hade vi ingen information om vad som skett före denna ensamma skida seglade i luften, härligt upplyst bakifrån av soljus och snösprut. Skidan ser lycklig ut på något sätt. Bilden lämnar en del åt fantasin att fylla i, vilket gör den spännande och extra kittlande. Med informationen om den voltsugna lillebrodern blir bilden också bra, man visualiserar hur han med snö över hela kroppen snart reser sig och skrattar upp mot fotografen.”

Vinst: Marcus vinner ett veckokort på valfri skidanläggning inom Branäsgruppen (Branäs, Kungsberget, Vallåsen eller Ulricehamn), samt teleskopstavarna Tour från Elan.

Hedersomnämnande topp 10

Här är de 7 bilder som hamnade strax utanför prisbordet, men som förtjänar att lyftas fram. Bilderna är inte rangordnade, men tillhör alla topp 10 av de totalt 432 bilder som kom in i tävlingen.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.