Plugga skidåkning? Här är 3 vägar

Skulle det vara en dröm att jobba med ditt intresse eller kan du inte välja mellan att vara skibum vs. börja plugga. Vi har kollat upp lite olika typer av utbildningar inom skidåkning. Oavsett om du är framtida skibum, gjort fem säsonger eller jobbar med något helt “vanligt” i en storstad så kommer här några alternativ. Vi kollar även in var världstouråkaren Reine Barkereds karriär egentligen började. 

BERGSGUIDE I KANADA

– Whistler Adventure School i Kanada  erbjuder första steget för att bli skid/snowboard guide. De har även motsvarade kurser för att bli bergsguide inom klättring, mountain bike och vandring.

Vill du bli certifierad skidguide räcker det inte med att utbilda dig under en vinter. Du behöver flera år av träning, erfarenhet och precis som när du ska söka ett “vanligt” jobb så behöver du bygga upp ett bergsguide CV. Du ska ha loggat ett antal på off-pist på berget och gått ett visst antal kurser i lavinkunskap, första hjälpen med mera… för att ens få göra testet till att bli certifierad bergsguide och där med få medlemskap i ACMG – som är den högsta skidguide certifieringen i Kanada. Certifikaten som du behöver för Europa skiljer sig lite även om kunskapen som behövs är den samma. I Sverige behöver man en IFMGA licens för att bli bergsguider, läs mer här: https://www.sbo.nu/. Oavsett vart du vill bli guide eller namnet på ditt framtida certifikat är Whistler Adventure school ett bra sätt att börja bygga upp din erfarenhet.

Du börjar helt från grunden med Whistler Adventure School med att gå AST 1 (grundläggande lavinkurs) och forsätter sedan i två veckor med bland annat AST 2 och fördjupar dig i lavinkunskap. Ni är mestadels ute på berget och övar praktiskt men även lite teori i klassrummet. Du gör första delen av kursen i december. Sedan har du en paus i januari och februari då du själv kan öva fritt, leva skibumlivet eller jobba ihop lite cash. Och ja, du får ett studentvisum och där med arbetsvisum när kursen börjar som du har kvar ända tills den är slut, vilket är i Mars. Då har du det två sista veckorna på kursen av mer avancerad mountainering träning på berget. Du behöver inte ha så mycket teoretisk kunskap innan men det krävs att du kan åka på avancerad nivå. Genom kursen bygger du upp ditt bergsguide CV med loggade åk på berget och certifikaten du får är AST 1 och 2.

Kursen passar även dig som inte har skidguide som livsmål utan bara vill öva på dina backcountry skills och få mer kunskap. Utbildningen är inte för dig som vill jobba som skidlärare eller reseledare eftersom fokuset ligger på lavinkunskap och mountainering, så att du kan va guide i avancerad off pist terräng, och inte på hur man lär ut utan till skidskolebarn eller turister som vill hålla sig i pisten.

Nikita, 21 år från Göteborg, har precis gjort kursen och tycker såhär:

– Den har gett mig självsäkerhet att våga gå ut i backcountryt. Den var jättetuff ibland men samtidigt en jätterolig utmaning. Alla borde verkligen utbilda sig innan de ger sig ut och det finns så mycket att lära sig! Laviner är inget att leka med och det kan handla om liv och död. Jag har fått vänner för livet genom kursen speciellt eftersom man måste lita på varandra till 100% när man är ute i lavinterräng och verkligen hjälpa varandra. Det är bra om man är vältränad innan utbildningen och jag tycker verkligen att det är ett bra sätt att gå vidare från att ha säsongat till att göra skidåkning till sin “karriär”. 

Whistler Adventure School

Whistler Adventure School har förutom skidguide-tubildningen även andra program som Marketing and Media där du under ett år får lära dig fota, filma, eventplanering och marknadsföring kring det. De har även kurser i hur man bygger skidor/ snowboards, pjäxor och mountain bikes. Dessutom guideprogram i mountain bike, klättring, vandring, snöskoter med mera.

 Skidguideutbildningen kostar 5.000 CAD vilket motsvarar ungefär 34 000kr. Du kan söka CSN, men det kan variera lite i hur mycket du får låna så kontakt csn.se innan du söker.

Spana in deras hemsida https://www.whistleradventureschool.com

SKIDLÄRARLINJEN I ÅRE

En skidexpert som själv gått skidlärarlinjen i Åre är Reine Barkered. Kanske blir det en missledande intervju då han i dagsläget kör Freeride World Tour istället för att jobba som skildlärare på heltid… Men vi fyller på med en matig faktaruta längst ned om utbildningen. 

Hej Reine, Hur är läget och vad håller du på med just i denna stund?
– Är hemma i Åre och har just kommit igång med cyklingen för i sommar och gått in hårt på rehab av min fot som bråkat med mig i vinter. Skönt att vara igång med båda.

Hur kommer det sig att du började på skidlärarlinjen? Hade du karriären på Freeride World Tour i sikte när du började på skolan eller var det mer glasstruten i Lindvallen du såg framför dig?
– Egentligen så var det för att jag inte riktigt visste vad jag ville, allt jag kände var att jag ville åka skidor och då tänkte jag ”skidlärare, då får man ju åka en del, och får liftkort…”

Vad tycker du om skolan? Vad gav den dig? Något speciellt förutom kunskap i att lära ut skidåkning?
– Det gav mig ett ny-pepp på skidåkningen, motivationen var lite sådär efter alla år som tävlande och tränande i alpint så det var kul att träffa folk som hade kvar det där initiala peppet som skidåkningen ger, det smittade av sig. Vi hade en klass som hade jäkligt kul tillsammans, både lärare och elever, bland det roligaste jag har gjort.

Jobbade du som skidlärare länge innan du började köra på FWT?
– Ja jag jobbade ett par säsonger, mest privatlektioner då jag var ganska dålig med de minsta, är nog för pragmatisk. För att finansiera de första vintrarna med tävlingar m.m. så jobbade jag med lite allt möjligt för att kunna vara helt ledig på vintern, bla. så var jag fårslaktare, lastare på varulager, stensättare, ekonomiassistent., m.m. Allt i Norge, möjligheternas land.

Jobbar du som skidlärare på något sätt idag? Coachar freeride eller liknade?
– Har just kört ett camp i Riksgränsen, kände att det hade varit svårt att genomföra det utan min tid på Skidlärarlinjen. Coachar även en del cykel på sommaren, annan sport, men pedagogiken är densamma.

Vad är det bästa / sämsta med skidlärarutbildningen i Åre?
– Det bästa är väl att du har något som garanterat ger jobb samt att man lär känna sin egen åkning mycket bättre. Har väl inget dåligt egentligen, det enda jag reagerade på var intagningsprocessen, den gick mycket på betyg och inte så mycket på skidåkning, jag gick in som 16:e reserv, men var bara en av få som hade en gedigen skidbakgrund. Utan att ha dåliga betyg för den delen. Men det är klart, svårt att objektivt kunna ha kolla på sådant som inte finns på papper.

Åre Skidlärarlinjen

Skidlärarlinjen i Åre är en yrkesutbildning på Komvux under ett år. Du har teori under hösten där du får lära dig bland annat organisation, ledarskap och träningslära. Vill du veta exakt vilka delkurser som ingår, spana in deras hemsida: http://www.skidlararlinjen.se/allmaninformation.html. Så fort snön anländer till Åre övergår teorin till praktik. Du får ett betyg i de olika delkurserna som du genomfört. Klarar du utbildningen har du fått den högsta skidlärarcertifieringen i Sverige och får en IVSI-status som är en internationell status på att du kan lära ut skidåkning på hög nivå. Den högt åtråvärda skidlärarexamen, vilken är ett nålsöga att passera, som ger ISIA-status ingår inte i utbildningen men du är behörig att pröva denna examen när du har gått utbildningen, många arbetar dock flera säsonger innan de ger sig på skidlärarexamen. Utbildningen berättigar CSN men hur mycket du får varierar, kontakta www.csn.se om du funderar på att söka!

Mer info om Åre skidlärarlinjen: http://www.skidlararlinjen.se/start.html

Måste man gå en 1-årig utbildning för att vara skidlärare? 

Nej! Du behöver dock inte ta högsta skidlärarcertifikatet för att undervisa som skid- och snowboardinstruktör. Det finns fyra steg i Sverige och du kan börja lära ut på grundnivå redan efter steg 1. Det är en utbildning på cirka sju dagar med teori och praktik på berget. Vissa skidorter erbjuder nya skidlärare att gå kursen, ofta billigare, genom jobbet och du får där med garanterat jobb om du klarar den. Tänk på att de olika stegen skiljer sig lite mellan olika länder så kolla upp specifikt vad som gäller i de landet som du vill undervisa i innan du söker. Vill du undervisa i Sverige, gå in på: http://slao.se/utbildning/skidskola/skidinstruktor/

På hemsidan finns även information om andra utbildningar i svenska fjällen som parkinstruktör eller skidpatrull.

LÄR DIG FRANSKA I CHAMONIX

Vill du åka skidor eller bräda och bo i Chamonix men känner att språket stoppar dig? Eller bara öva dina franska skills medan du bor i extremsporternas huvudstad. Studera franska på Insted! (Ecole de langue Chamonix). Det är en skola som gör det möjligt för dig att kombinera språkkurser med skidåkning och andra aktiviteter i bergen.  
Insted garanterar boende till alla studenter som bokar i tid, vilket underlättar för dig som reser ensam, samt ger bra studentrabatter på säsongskort. Spelar ingen roll om du är nybörjare eller har läst franska innan. De har kurser året runt så så besöker du Chamonix redan nu så kan du söka en kurs även i sommar. + Du kan söka CSN för språkkursen längre än 3 veckor!  

Mer info: http://www.insted.com/ 

Text: Sofia Lewerin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.