5 tips för bättre skidbilder

Äventyrsfotografen Fredrik Schenholm har tagit en och annan fin skidbild genom åren. Här är 5 av hans bästa tips för att få till bättre skidbilder. 

Aldrig tidigare har möjligheten att fånga bilder varit så stora. Mobilkameran har givit oss bildpotential som inte ens gick att drömma om för bara 10 år sedan.

Med funktioner som snabb fokus, extremt många bilder per sekund, smidighet och bra kvalité ligger pressen på oss som fotografer att lyckas, snarare än på utrustningen.

”Naturen är världens bästa fotostudio, rekvisitan är lika föränderlig som oändlig.”

Visst finns det finns fortfarande en hel del fördelar med den klassiska kameran, men de blir färre och färre i takt med att tekniken utvecklas.

Här följer några tips & tricks för att öka chansen att lyckas med skidbilden. Dessa funkar i princip lika bra med den klassiska kameran, som med mobiltelefonen.

1. Snöbollstricket

Vet man som fotograf vad som kommer att hända så är halva segern vunnen. Med snöbollstricket går det att sia in i framtiden. Det går till så här:

  • Hitta en najs plats där det finns stor potential för en grym skidbild.
  • Släng en snöboll där du vill fånga bilden, alltså där du vill ha skidåkaren vid själva bildögonblicket.
  • Gör dig redo, med det menas att du ska hitta en bra komposition och ställa kamerans fokus på snöbollshålet, och säg åt skidåkaren att köra.
  • Ta bilden (eller snarare bilderna, eftersom jag verkligen rekommenderar att du har serietagning på).

Snöbollstricket ger två stora fördelar. Skidåkaren vet var hen ska svänga, hoppa eller liknande samtidigt som fotografen vet var bilden ska tas. Metoden är perfekt för att få till knivskarpa bilder med schysst komposition.

2. Tjurfäktarmetoden

Men det finns givetvis fler metoder än snöbollstricket, som alltså i grunden bygger på att fokus är fast på en punkt och att bildkompositionen är bestämd på förhand.

Tjurfäktarmetoden är en annan klassiker. Du låter skidåkaren mer eller mindre åka rakt emot dig, din kamera är ditt röda skynke och skidåkaren är det ilskna nötkreaturet.

Du använder så kallat följefokus, där flera fokuspunkter följer skidåkarens rörelse och ställs om hela tiden i takt med att denna åker och du smattrar av bilder i serietagning. Har du en systemkamera i detta läge så är det lättare, kanske till och med en förutsättning för att det ska bli riktigt bra.

Det är inte bara skidbilder där åkaren kommer rakt emot dig som du kan använda följefokus. Du kan göra det i andra situationer också, jämfört med snöbollstricket är chansen att få fler skarpa bilder från samma fototillfälle större, men risken att få en sämre komposition är samtidigt högre. Till viss del går det ju att fixa en del av kompositionen i efterhand genom att beskära bilderna, men liiite fusk är det.

3. Lämna polarna och hitta sköna kompositioner

Vad som faller en betraktare i smaken när det handlar om bilder är i högsta grad personligt. Men om fotografen lyckas att på ett balanserat sätt placera en liten skidåkare i en stor miljö är sannolikheten stor att många betraktare kommer att gilla bilden. Då kan man framkalla den där ”där-vill-jag-vara-känslan” i bilden, och det är ju just det man vill som fotograf.

Ta dig bort från kompisarna och hitta schyssta vinklar och kompositioner. Det finns otroligt många element att jobba med när skidåkarna tar liten plats i bilden. Skuggkanter, bergsformationer, vind och så vidare. Naturen är världens bästa fotostudio, rekvisitan är lika föränderlig som oändlig.

För att fånga dessa bilder krävs ibland en del förberedelser, men oftast funkar det utan. Två saker underlättar dock, det ena är kommunikationsutrustning och det andra är en kamera med zoom-möjligheter. Många mobilkameror erbjuder idag denna möjlighet i viss mån. Det är surt att ha tagit sig till en schysst plats för att inse att skidåkaren eller skidåkarna bara blir små pluttar eftersom kameran inte har någon zoom-möjlighet.

4. Bort med dödytan och bli kung på komposition

De flesta bilder tas idag av mobilkameran. Och trots att en del mobilkameror erbjuder zoom-möjlighet fångas många bilder med mobilens vidvinkelbrännvidd. Det är skitsvårt att fota med vidvinkel eftersom man får med sååååå mycket i bilden. Och i en bra bild ska varje pixel vara genomtänkt när det kommer till komposition.

En enkel regel att följa för att bli av med onödig så kallad dödyta, alltså ogenomtänkta delar av bilden, rent kompositionsmässigt, är att fotografera efter tredjedelsregeln. Tänk så här:

  • Bergskammarna ska ligga i den övre tredjedelen av bilden.
  • Skidåkaren får ta plats i undre tredjedelen av bilden.

Vips, så har du checkat av tredjedelsregeln och ger nu betraktaren en balans och harmoni i bilden. Denna regel kallas också för gyllene snittet.

Ett annat knep för att ta bort dödyta är att fylla hela bilden med skidåkaren. Då fixar man oftast både kompositionen samtidigt som det blir fart och fläkt. Två i ett alltså!

5. Ljust mot mörkt ger fart

Skidfotografering har en stor fördel när det kommer till att fånga fart. Det stavas snösprut och det gäller att ta till vara på det. Med kontraster ger man snösprutet den stjärnglans det förtjänar. Placera den solbelysta och flygande lössnön mot en kontrastrik bakgrund, som en himmel eller en skuggig bergssida. Det tar skidbilden till en helt ny nivå.

Text: Fredrik Schenholm
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.