Freeride testar: 2019-års friåkningsskidor för hela berget

I slutet av januari varje vinter presenteras nästa års skidor i Vemdalen. Märken som Salomon, Völkl, Nordica, Head och Extrem är allesammans där och visar sina skinande nya lagg. Freerides testpatrull nästlade sig in och testkörde sexton skidor i spannet 90 – 110 mm. 

Mången rad har skrivits om skidtest, och mången mer kommer vi att skriva. Denna vinter bestod vår skidtestarpatrull av tre personer. Ingen av personerna har sponsorkontrakt med något skidmärke. I testtrion som har åkt på 2019-års friåkningsskidor i Vemdalen finns en skidskribent, en student och en restaurangknegare. Två tredjedelar av testpatrullen har skolad race-bakgrund och den sista 33.333333-procentiga återstoden är en autodidakt fartfantom. Mer information om teståkarna i rutan nedan, och i vår videopresentation av dem.

”Tänk på att smaken är som baken och se testet som en första vägledning.”

Varför åkte ni på just dessa skidor? Även om man skulle vilja ha en skida till varje före och terräng är det en ekonomisk omöjlighet för de flesta. Ibland även en praktisk omöjlighet, man får inte plats med hur många skidor som helst i boxen/på planet. Då får man kompromissa och köpa en skida som i princip ska funka till allt. Av detta skäl testade vi friåkning-/allmountainskidor i spannet 90 – 110 mm.

Den typiska allmountain-skidan har en midja på mellan 90 – 110 millimeter, vilket gör den mångsidig både vad gäller att få upp den på kant i skärande svängar i pistade nedfarter, samtidigt som det ändå finns bredd för att ge flyt i ospårad snö. En mer pistorienterad allmountainskida har troligen en bredd ner mot 90 millimeter, medan en mer friåknings-/offpistorienterad allmountainskida snarare biffar upp sig mot 105 millimeter och strax däröver.

Typiska lite mer pistorienterade skidor som vi körde i testet var exempelvis Rossignol Experience 94 Ti, Blizzard Rustler 9 och kanske även Völkl Mantra M5 med 96-midja. Några av de lite fetare skidorna i spannet var Dynastar Legend X 106, Extrem Second Opinion med 108 mm midja, Extrem Mother Tree 105, Faction CT 3.0 med 108 mm midja och Dynafit Beast 108. Mitt i spannet landar ett antal skidor kring 100 mm som Elan Ripstick 102, Head Kore 99 och till exempel Fischer Ranger 102 Fr.

Åk själv! Tänk på att smaken är som baken och se testet som en första vägledning. Vi rekommenderar alltid att ni själva testar skidorna innan köp. Passa på att åka på skidtestardagarna i november-december eller fråga butikerna om det finns möjlighet att testa skidorna innan köp. Om ni vill ha mer information om skidorna i testet rekommenderar vi Freerides pryldatabas. I höst kommer databasen att uppdateras med nästa års skidor och då finns också möjlighet för fler personer att lägga in recensioner av skidorna.

Var åkte ni? Testet genomfördes i Vemdalen, under Pro ski intro januari 2018 där sportbutiker får chansen att testa nästa års skidor. Alla skidorna testades med minst två åk av varje teståkare som uttalar sig. Vi åkte stolsliftarna G och H på Vemdalsskalet, i pist körde de röda och svarta backarna Stugbranten, Väst, Hovde, Turisten och Gamla puckeln. När teståkarna refererar till ”skogen” är det partierna mellan pisterna kring H-liften som avses.

”Det är första gången någonsin som jag åker en skida som både är fladdrig och stabil. En fladderstabil skida. Intressant och det är värt en 5:a!” (Om Faction CT 3.0)

I vilken snö åkte ni? Det var mjuk och ”luftig” natursnö i backarna första testdagen. Välpreparerade backar som höll hela dagen. I offpisten mjuk och fin kallsnö. Vita träd i Vemdalen och en synnerligen vintrig inramning. Andra testdagen fanns gott om mjuk och fin natursnö kvar i backarna, men föret i pisten var lite hårdare jämfört med första dagen. Dock var det fortfarande fin och ”greppig” snö i pisterna, som teståkaren Axel Adolfsson uttryckte det. Inga isfläckar fanns så långt ögat nådde. Samma sak utanför pisten dag två – snön började frysa ihop och bli något mer packad. Termometern höll sig på minusstrecket bägge testdagarna. Sikten var generellt sett god, men varierade något med klarblåa stunder av sol, mer gråmulna sekvenser med moln och även lätt snöfall.

Betygen som ges på varje skida är en sammanvägning av teståkarnas enskilda betyg. Vad varje teståkare tyckt om skidorna i sin helhet ser du i våra sexton videos från skidtestet.

Testtrion från Freeride

Olle Stenbäck

Vikt: 75 kg
Längd: 183 cm

Emma Lerider Harrysson

Vikt: 62 kg
Längd: 170 cm

Axel Adolfsson

Vikt: 74 kg
Längd: 174 cm


Söker du mer generell information inför ditt skidköp? Läs vår köpguide skidor. 


Black Crows Corvus (2019)

Mått:138-107-127
Radie: 21 m
Passar: Kraftfulla skidåkare (lår som Reine Barkered).
Om skidan: Denna ikoniska modell från Black Crows, som också var deras första, har fått sig en ordentlig uppdatering. Den är inne på sin tionde säsong. Versionen som kommer till säsongen 2018/2019 har fått omvänt spann (reverse camber) fast en platt sektion under foten (låter som en flat rocker). Dubbelt lager av aluminiumlegeringen Titanal under foten, cirka 120 centimer. 21 meters svängradie. Flexet är solitt under foten och blir sedan något mjukare mot tipp och tail. Kärnan är byggd av poppelträ. Ett par väger 3,9 kilo i längden 183 cm. Längderna som kommer är förresten 176, 183, 188 och 193. En skida som är gjord för att åka fort i stora svängar. Rekommenderat utpris i butik är 7 500 kr.

Olle: – Jävligt charge-ig skida, stenhård, bra isgrepp, superstabil i hög fart och det är då den gör sig bäst. En skida som kräver en aggressiv åkare som vågar trycka på. Jag skulle behöva 10 kg till utöver mina 75 pannor för att få ut skidans potential. Ingen lekfull skida, men en kul skida som gör det den ska vad gäller stabilitet. Stark 4 i betyg. 

Axel: –Mitt första intryck av Black Crows Corvus är att den går som ett skott! Riktigt hård skida med mycket metall, vilket känns när man åker. Vågar man lägga på kraft och ge skidan lite fart så går den super stabilt. Sylvasst och exemplariskt kantgrepp och påminner lite om att köra pistskida tack vare att den är så vridstyv. En skida som behöver ha lite hårt före för att komma till sin rätt, känns inte så lekfull i mjukare före. Svårbemästrad i kort sväng och sladd, där behövs tyngre och duktigare åkare. 3,5  i betyg.

BETYG: 3,75


Black Crows Atris Birdie (2019)

Mått: 138-108-125 mm
Radie: 20 m (@ 178.3 cm)
Passar: En storsäljande skida som passar de flesta friåkare.
Om skidan: En skida med ambitionen att klara hårdpackad såväl som mjuk lössnö. Tip- och tailrocker, med moderat spann under foten. Poppelträ i kärnan och ett par väger 3550 gram i längden 178. Atris är Black Crows mest sålda skidmodell på svenska marknaden och en väldigt populär skida i tester över hela världen, Nordamerika såväl som Europa. Skillnanden mellan Atris och Atris Birde är enbart grafik och längder, inga konstruktionsmässiga olikheter. Versionen som kommer till 2018/2019 har enbart ny grafik, inga andra skillnader mot förra säsongen.

 
Emma: ” Riktigt najs och vass allround-skida! Den levererade på alla ställen där jag körde den. Den är stabil och bra i hög fart, den gör sitt jobb och går som ett spjut. En fullpottare som är värd en femma i betyg. ”

BETYG: 5


Extrem Mother Tree 105 (2019)

Mått:133-105-121 @ 172 cm
Radie: 18m
Längder: 165 / 172 / 179
Passar: tjejer som vill ha en skida för alla dagar
Om skidan: Mother Tree är en skida som kommer i 95 och 105 bredd till säsongen 2018/2019, samma konstruktion och samma rockerprofil. Mother Tree 105 kom för första gången till denna säsong, grafiken uppdateras till nästa vinter. När skidan kom vann en ISPO Award 2016/17 .Bredden 95 mm är ny för 2019. Skidan är världens första som har utvecklats av ett community för tjejer genom InspireUs. Tidigare har Extrem tillsammans med Freeride utvecklat ”Opinion” men i den utvecklingen deltog i princip inga kvinnor (big up för kämparglöden Hedda! som var med). Mother Tree 105 är en lekfull skida där låg vikt har prioriterats. Även fokus på låg svingvikt, dvs mindre vikt i utkanterna av skidans tip och tail där man satt ett honeycomb-material (material med bikupe-struktur). En skida som ska fungerar som ”enda-skida” med en köttigare tech-bindning, samtidigt ska den fungera bra i pist. Skidan är med trä – och glasfiberkärna, gummidämpning i mitten. Allroundskida helt enkelt! 1750 gram väger skidan i längd 172 cm. Kostar 7000 kr.

 
Emma: – Min första känsla var att skidan var lätt och att det skulle ge vissa åkegenskaper. Men när jag väl åkte på den blev jag verkligen positivt överraskad. För att vara så lätt var den styv och gav snabb respons. Jag är nöjd med hur den var i hög fart, även om jag då föredrar tyngre skida. Kändes lekfull i skogen och lätt att svänga. Skidan skulle nog vara ännu bättre i mer fluffig snö än den vi körde i Vemdalen, säg en halvmeter puder någonstans. Betyg får den 3,5, men skulle jag tura med den så hade den fått högre betyg. Liftburen-åkning så vill jag ha lite mer tyngd. 

BETYG: 3,5


Dynastar Legend X 106 (2019)

Mått: 139-106-123
Radie: 17 m
Passar: En friåkningsskida tänkt för hela berget
Om skidan: Legend X-serien var ny till säsongen 2017/2018 och har ny uppdaterade grafik till säsongen 2018/2019. Serien består av sex modeller med ett mått under foten från 75-106 mm. Serien har ”Powerdrive”, samt tip- och tailrocker, 5-punktsskärning, träkärna i lätt paulownia och sandwichkonstruktion. Motsvarande damserie har fem skidor och kallas Legend-W.

Olle:  – Hade gärna haft en längre längd (testlängd 182 cm). Lite fladrig i pist och lite seg, trots 17 meter svängradie. När jag körde på lite tyckte jag att den var fladrig i preparat före, gick betydligt bättre utanför pisten. Den får en 3:a i betyg. 

Emma: – Inte riktigt en skida för mig. Kändes lite seg och gav inte så mycket tillbaka i pist. Det känns som att radien på 17 meter är längre än vad den är. Det är en stabil skida, men inte så kvick och lekfull. 2.5 i betyg. 

Axel: – Kom inte riktigt på koden för hur jag skulle köra skidan. Den känns nästan lite plastig i sin uppbyggnad. Man ska inte pressa ner den i carving utan vara lite lätt på foten. Det är ingen fladdrig skida utan den är vridstyv, men flexet i längsled är ganska mjukt. Känns som en skida som är bäst i puder. Upplevde den långsam i sväng, inte så livlig och fjädrig. Betyg 3. 

BETYG: 2.8


Blizzard Rustler 9 (2019)

Mått: Midja 94 mm @ 180 cm
Passar: Du som vill ha en lättåkt allmountainskida med pistfokus
Om skidan: Rustler 9 är ny för 2019. Det är en skida som ska vara allsidig och lekfull. Aggressiv under foten med metallförstärkning, trevlig att carva med. I tip och tail är den ganska mjuk och förlåtande egenskaper för att klara sig utanför pisten. Rustler 9 kompletterar de två övriga skidorna i serien som heter Rustler 10 och Rustler 11. Kostar 5000 kr i rekommenderat utpris.

Olle: ” – Lekfull, lättåkt och med bra kantgrepp. Kändes twintip-lik och man kunde lattja runt på den. Snabbsvängd skida i hög fart men fortfarande stabil. Betyg 4.”

 
Emma: ” – En skida som känns lättåkt. Tror den kan passa väldigt många åkare. Svarade snabbt i pisten, men hade gärna haft en lite stabilare skida. 3.5 i betyg.”

Axel:” –Mycket sväng i denna. Känns som en slalomskida i karaktären, sögs nästan av sig självt i sväng. Väldigt rolig i pist! Den var fartstabil tyckte jag. Körde klassisk svensk skogs-puckelpist offpist, tror att en bredare version i Rustler-serien hade varit bättre där. Betyg är 4.” 

BETYG: 3.8


Dynafit Beast 108 (2019)

Mått: Midja 108 mm
Passar: du som vill ha en friåkningsskida till allt
Om skidan:  Skidan är uppbygd med ask och poppel, matig konstruktion. Ligger på cirka 1800 gram. Det är en reverse camber, omvänt spann. En skida för de som vill bränna på lite mer, den tål att tryckas på med. Ska gärna ha en lite robustare binding på sig.

Olle: ” – Förvånade över hur stabil den var i hög fart. Bra isgrepp. Det är en lätt skida med turbinding på, men skidan levde upp bra. Det är en metallkärna i mitten med kolfiber i tip. Den var lekfull även i skogen. Betyg 4.5″

Axel:” – Bra kräm och carv i pisten på denna skida! Fjädrar bra i sväng. Utanför är det en skida som man kan ladda på med. Den körde över allt som jag testade. Det är nog tack vare den förlåtande tip:en. Kanske lite väl mycket rocker i framändan, jag hade gärna haft lite mindre. En skida för den som vill ha samma skida till allt: tura, pist och liftburen offpist. Betyg stark 4, med lite mindre rocker fram hade det varit en 5:a. 

BETYG: 4.25


Elan Ripstick 102 + Elan Ripstick 106 (2019)

Elan Ripstick 102 (2019)
Mått: 138-104-117 mm
Radie: 15.8 m @ 163 cm

Elan Ripstick 106 (2019)
Mått: 140-106-122 mm
Radie: 18.1 m @ 181 cm

Passar:  friåkare som vill ha en lätt och lekfull skida
Om skidan:  en av de lättaste friåkningsskidorna, passar även bra tillsammans med en tech-bindning. Ingen metal i själva skidan utan två karbonrör genom hela skidan. Även en amfibiekonstruktion med rocker på ena sidan och camber på andra sidan. Ripstick 102 och 106 har samma grundkonstruktion. Cirka 6 000 kr i butik utan bindning.

Olle: ”  – Lättsvängd skida som gick bra att köra fort. Jag tyckte att det var en lekfull skida, både i pist och utanför. Mjuk i tail och känns poppig. Betyg 4.”

Emma: ” – Man kunde verkligen ladda på i pisten med denna! Tyckte att den var lekfull i den lilla offpisten som jag testade, men känslan är att den kommer att flyta bra i puder. Betyg 3.5″

Axel:” – Kvick skida som nästan är svår att hinna med! Intressant att köra på, riktigt hård skida och när du väl är i sväng så är den trevlig. Riktigt fartstabil. Lite för hård för att vara lekfull i offpisten. Betyg 3.5″

BETYG: 3.7


Extrem Second Opinion (2019)

Mått: 134-108-125 mm
Radie: 21.5 m @ 186 cm
Passar:  friåkare som söker en lätt och lekfull friåkningsskida
Om skidan: Second Opinion startade med vanliga Opinion 118, men senare har den känts väl bred. Den skidan gjordes om med lättare träkärna och fick namnet Second Opinion 118. Till i år kommer  också den smalare varianten Second Opinion 108. En lekfull och puderorienterad friåkningsskida. Vikten är kring 1800 gram. Second Opinon ersätter Opinion till säsongen 2018/2019, geometrierna och rockerprofil som utvecklades på Freerides forum är fortfarande kvar, men skidan har alltså fått en lättare konstruktion. Second Opinion 108 fungerar som enda friåkningsskida för de som gör utförsorienterade toppturer och har en friåkningssko med gåläge och en rejälare techbindning eller techhybrid.

Olle: ” –  Positivt överraskad! Stabil i hög fart, styv men ändå kvick! Hittade några svängar mellan träden där det fanns mjuk snö och där gick skidan bra. Betyg 4.”

Emma: ” –  Jämfört med damvarianten Mother Tree 105 är Second Opinon en skida som utmanar mig mer som skidåkare. Second Opinion är jättekul att åka på! En skida som är förvånansvärt hård för att vara såpass lätt som den är. Den går superbra i lösare snö, där hör den hemma. Men den är också bra i pisten. En 5:a i totalbetyg.” 

Axel:” – Skidan gick stabilt i pist. Men toppen är lite fladdrig i hög fart, mellan svängarna i hög fart är den orolig i tip, men när man lägger tryck på den går den snyggt och fint. Skidan är såpass mjuk i spannet och går att pressa in i kortare svängar. Känns lätt i tip och tail, rockern känns lång och den är förlåtande i mjukare snö och den känns kvick. Bra pop i skidan, inte extremt bra men den skuttar mellan svängarna. 3.5 i betyg.”

BETYG: 4.2


Faction CT 3.0 (2019)

Mått: 135-108-130 mm
Radie: 22 m @ 186 cm
Passar:  friåkare som vill ha en lekfull allroundskida
Om skidan: Friåkningsskida med 108 mm under foten. Lekfull och avsedd för hela berget. Lätt kärna med balsaträ och linfibrer, förstärkt med poppel till i år. Skillnad mellan Candide Thovex (CT) 2.0 och 3.0 är att 3.0 är lättare och mer avsedd för att kanske även tura med. En klassiska tip och tail form, skärningen går hela vägen ut i tip och tail. Medium rocker, allroundtänk där för att passa både åkning och hopp. Kommer i en 204 cm variant för de som vill ha en skida att bita i. Kostar 6 745 kronor i butik

Olle: ”  –  Svinkul skida. Gick att köra hårt samtidigt som den var lekfull och poppig. I pist tryckte jag på och utmanade den så mycket jag kunde och skidan håll måttet fint. I lössnön gick den fint. Hade varit superkul att testa i riktigt djup snö. En bra allround-skida. Betyg 5. 

Emma: ” –  Lekfull och rolig skida, en jibbig skida perfekt att ta side hits med. Lite instabil i högre fart. Bättre i kortare sväng i pisten snarare än stora skärande. Jag ger den 3.5 i betyg.” 

Axel:” – En fladdrig skida som är stabil…. Den fladdrar rätt gött när man skakar på skidan, men är superstabil under foten. I stökig snö skuttar du ner med skidan. Det är den första skidan som jag någonsin åkare som kombinerar fladder och stabilitet på detta vis. Ganska tight radie upplevs det som, ger korta och roliga svängar. Skidan är bra i hård pist, stökig offpist och fin i pow-pow, skulle bara vara topptur som den inte är superlätt. Betyg 5. 

BETYG: 4.5


Fischer Ranger 102 Fr (2019)

Mått: 138-103-128 mm
Radie: 19 m @ 184 cm
Om skidan: En ny konstruktion i den tidigare populära Ranger-serien. Modellen heter Ranger 102 Fr . Till skillnad från Ranger-Ti är det en lite mer lekfull skida åt back country-jibb hållet, med mjuk tip & tail. Kommer i 102 och 115 bredd. Fr-serien är inte mer lättåkt än tidigare Ti-serie som har mer fokus på lättare skida och kombineras ofta med en techbindning. Skidan är byggd i poppel i kärnan, har urfrästa luftkanaler i träkärnan, titanalförstärkning under foten, kolfiberstrumpa både i tip och tail för att få ner vikten. Kostar 6 300 kronor i butik.

Olle: – Allround skida. Kul i pisten, kunde stå på bra utanför piste. Lekfull skida med en ganska styv tail. Genomgående bra skida tycker jag. Betyg 4.  

Emma:  – Jag tyckte att den hade snabb och kvick respons i pisten. Mycket snökontakt i pisten. I lösare före var den också kvick och kändes lekfull. En riktigt bra åka-i-svenska-fjällen-skida. De flesta skulle ha en rolig skiddag på Fischer Ranger 102 Fr. Skidan är fortfarande stabil när man kommer upp i fart. Lite lik känsla som skidan Black Crows Atris Birdie, men Fischer skidan är lite mer lättåkt. En härlig skida som får 5 i betyg.  

BETYG: 4.5


Head Kore 99 (2019)

Mått:134 – 99 – 120 mm @ 180 cm
Radie: 17 m @ 180 cm
Om skidan: Ny bredd för nästa säsong, kompletterar omtalade och storsäljande Kore-serien som tidigare har bredderna 93 och 105 som är konstruerade på samma sätt. Kore 117 är något mjukare. Skidan är uppbygd med träkärna och koroyd, även lätta och starka materialet grafen som ersätter kolfiber. En skida för hela berget. 8000 kronor med bindning Tyrolia Attack 13.

Olle: – Den beter sig på olika sätt beroende på var man kör den, i pist tyckte jag att den var tråkigt. I offpisten hade den mycket bättre egenskaper och var roligare. I högre fart var den stabil och dämpad, men den var inte så kul svängmässigt. Betyg 4.   

Emma: – Jag gillar den här skidan, det är en bra skida. Den är stabil och fungerar bra. Hade gärna sätt lite kvickare respons i sväng. I högre fart pallade skidan trycket. Betyg 4. 

Axel: – Skidan är lugn och dämpad. Skär bra i pist och är trygg utanför preparerade pist. En bra allround-skida. Skidan är för lugn för att jag verkligen ska gilla den. Betyg 3.5

BETYG: 3.8


Atomic Bent Chetler 100 (2019)

Mått: 130.5 – 100 -121 mm
Radie: 21 m @ 188 cm
Om skidan:  Ny skida i serien. Bent Chetler har tidigare funnits i breda versioner som rena puderskidor. Denna nya 100 mm breda version är mer universal och ska funkar bra. Skidan är mjuk i tip och tail, en hopp och lek skida som även ska fungera i pist också. Når en bred publik med sin 100-midja. Skidan har ett spann under foten.

Olle: – Superbra allround-skida. Funkar i pist, snärtig och stabil. Utanför pisten också kul. Skidan påminner om Faction CT 3.0. Betyg 4.5.

BETYG: 4.5


K2 Pinnacle 95 (2019)

Mått: 132 – 95 -115 mm
Radie: 17 m @ 184 cm
Om skidan: En perfekt allmountain skida för alla dagar hela säsongen, otroligt lättåkt. Lättare material i mitten av skidan och träkärnor på sidan av denna, samt förstärkningar i metall ovanpå kärnan. Mjuk och fin rocker i tip och tail, spann under foten ganska lite. Lätt och lekfull skida. I serien finns också Pinnacle 88 samt 105 och 118.

Olle: –  Snabbsvängd, kul, ganska hård men när man trycker till svängde den bra. I pist är den superbra, inget att klaga på. Utanför känns den lite seg, lite svårmanövrerad i högre fart. Betyg 4. 

Emma: – Stabil skida. Det kändes lite som att cruisa runt på storslalom lagg. I tätare skog hade jag svårt att få runt den. Den gjorde sig bäst i stora svängar. Betyg 3.  

Axel: – En bra skida! Går som ett skott i pisten, vridstyv och ganska hård i flexet under foten. Kvick i radien och ger en schysst retur i sväng. Jag upplever den mer som en slalomskida. I lössnön gör sig den långa fina rockerprofilen att du flyter in i de oroliga partierna och sedan tar den stabila delen över. Påminner lite om Faction CT 3.0. Betyg 5 och min starkaste femma, är nog den bästa skidan jag någonsin kört faktiskt. 

BETYG: 4


Rossignol Experience 94 Ti (2019)

Mått: 132 – 94 – 122 mm
Radie: 19 m @ 187 cm
Passar: du som vill ha en pistorienterad allmountainskida
Om skidan: Ny allmountain-serie med pistkaraktär från 74 – 94 mm. Full sandwichkonstruktion och ett stående lager titanal genom hela skidan och ett lager liggande titanal. Radie på 19 meter med storslalom-stuk. Det är en skida som är framförallt för pist, ingen optimal lössnöskida. Men tål att gasas på i hårdare förhållanden. Fokus på prestanda mer än vikt.

Olle: – Bra skida, styv och påminner lite om en storslalomskida. Gick som ett strykjärn i pisten och kul att köra. Inte så lekfull utanför pisten, men där ska den kanske inte vara. En allroundskida för pist. Betyg 3.5.   

Axel: – Skön carvingskida för pisten. Skidan är vridstyv och viker sig inte när man ställer upp den på kant. Perfekt att pressa i röda långa backar. Gick bra utanför också tyckte jag, mjukare puckelpist körde vi. Vissa likheter med Völkl Mantra M5 vad gäller pistegenskaper, men Rossignol är lite mer allround utanför pisten eftersom den är något mjukare. Betyg 4.  

BETYG: 3.75


Salomon QST 99 + QST 99 Lumen (2019)

Mått: 138 – 99 – 120 mm
Radie: 19 m @ 181 cm
Om skidan: QST-serien kom för några år sedan, till 2019 har både bredden 99 och 106 fått ny grafik och lite ny konstruktion. Skidan är lättare och nu, vi har även lagt in stenslaget bassalt. En skida som är lättare men samtidigt tar upp vibrationer lite bättre. En allround-skida som går allra bäst i pisten, men även utanför. Träffar en bred publik av skidåkare. En skida som fungerar över hela berget. Med Shift-bindningen är den perfekt att tura med också. QST seriens 99 och QST 99 Lumen är samma skida, även så QST 106 och QST 106 Stella.

Olle: – Bra och kul skida med fint isgrepp. Lite för mjuk i spannet för min smak. Bra offpistegenskaper och flyt. Tailrockern är lite för liten för att bli lekfull. Bra allround-egenskaper. Betyg 4.

Emma: – Jag tyckte om skidan. En bra friåkningsskida att shredda runt på. I fart och stora svängar kändes toppen lite fladdrig, men jag tyckte att den svarade bra. Det är en relativt lättåkt skida som passar de flesta åkare. Betyg 4. 

Axel: – En bra skida. Vridstyv och lätt, poppig känsla.  Den skär bra i snön både i och utanför pisten. Mångsidig skida som är värd en 5:a.  

BETYG: 4.3


Völkl Mantra M5 (2019)

Mått: 134 – 96 – 117 mm
Radie: 19.8 m @ 177 cm
Om skidan: Den femte genrationen av Mantra, vilket är en skida som kom för 12 år sedan. Mantra ger högfartsstabilitet men ska fungera över hela berget. I denna nya version har man letat efter en äkta allmountain-skida som fungerar i pist och lössnö. Nya Mantra har man tagit bort metall där den inte behövs med konstruktionen ”titanal-frame”, det ligger titanal fram och bak i hästskoformade stycken, samt under foten. Rockerprofilen har ändrats från fullrocker tillbaka till en tip- och tailrocker med traditionellt spann under foten. Midjan har minskats ned till 96 mm, även radien har minskats med 2 meter.    

Olle: – Pistsmiskare som känns som en gammal hederlig racetiger. Svinkul att köra på. Bra grepp, hård skida som man kan trycka på utan att den ger vika. Man ska nog ha en aggressiv åkstil för att gilla skidan. En charge:ig skida som funkar utanför pisten också. Betyg 4. 

Emma: – Väldigt bra skida! Svarar bra i pist, en brännarskida som går att pressa på med. Prövade både korta och långa svängar, men extra bra i större svängar. Körde lite lössnö där den var snabb mellan träden och kändes där lekfull. Betyg 4. 

Axel: – I pist är Mantra M5 snuskigt bra. Superbt kantgrepp. Man behöver ligga på skidan och åka aktivt för att den ska gå bra. Även utanför behöver man ladda på för att köra igenom stökigheter, ingen skidan som man studsar ner med. Betyg 3. 

BETYG: 3.7


Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera