Årets bästa skidor 2019 enligt POWDER

Amerikanska skidmagasinet POWDER har utsett de allra bästa skidorna som kommer nu till vintern. Här är de 13 bästa skidorna 2019.

Återigen har det stora amerikanska skidmediet Powder Magazine släppt en lista över årets bästa skidor. Det är alltså de skidor som säljs nu under säsongen 2018/2019.

Powder har testat många skidor i fem olika kategorier: powder, all mountain över 100 mm, all mountain under 100 mm, touring, och women´s. Ur denna digra mängd av nya skidor har de har också lyft fram 13 lagg som extra bra, och dessa ska vi kika närmare på.

Powders grund för testresultatet är deras så kallade ”Powder Union”, vilket är en grupp av 20 män och 13 kvinnor med olika skidbakgrund. Under fyra dagar i den kanadensiska skidorten Red Mountain, British Columbia har testarna åkt pist, puder och turat från tidig morgon till sen eftermiddag. Åkarna har kört skidor från 30 olika skidmärken, och totalt samlat ihop 450 individuella recensioner.

De tretton skidor som vi listar nedan är utan inbördes ordning. Det som förenar dessa skidor är att de samtliga fått oerhört fina omdömen och sticker ut från sina respektive kategorier, och de goda recensionerna kommer från hela testgruppen med över trettio åkare.

Redan i januari provåkte förresten också vi på Freeride sexton av de nya skidmodellerna som är avsedda för hela berget och förutom en stor, klassisk artikel med bilder gjorde vi också videos från vårt test i Vemdalen. Både vårt skidtest och Powders ger dig förhoppningsvis en liten vink i rätt riktning att hitta ett par skidor som gör åkningen så där smittsamt rolig och beroendeframkallande!

Här läser du hela Powders test, filmer finns också. Vill du hellre ha ett skratt än snusförnuftiga tips om skidköp så ska du inte missa satiren ”De 5 värsta köptipsen skidor” vår lite tradigare, men betydligt matnyttigare artikel om köpråd läser du här. Begagnade skidor är också bra, och skälen till varför du faktiskt ska fixa nya skidor – begagnade eller nya – läser du här. Förläng också livet på dina skidor genom att ta hand om dem, hur det går till ser du i vår skidvårdsskola.

Alla mått är i centimeter om inte annat anges (svängradie är exempelvis i meter, vilket står utskrivet). Skidornas mått är först från brätte (tip), midja och bakända (tail). En del skidor har inte kommit till svenska butiker och näthandlare ännu, varför vissa prissättningar är omräknade från amerikanska dollars, justeringar kan alltså bli aktuella.

13 bästa skidorna 2019 enligt Powder

Salomon QST 118

Mått: 142-118-129 mm
Längder: 171, 178, 185, 192 cm
Radier: 26 m
Vikt: 1980 g i 185 cm
Pris: 7500 kr
Om skidan: ”Den här skidan rockar!” Några av Powders teståkare var redan lyriska efter två åk med Salomons QST 118 i längden 185 cm. Radien på 26 meter gör skidan stabil i både stora, skärande svängar i pist och på öppna, vita puderfält. Rockerprofilen (rocker-camber-rocker, även kallad mustaschrocker) gör skidan snärtig i tightare terräng mellan träd, samt över stock och sten (översnöade sådana alltså).  För att behålla lekfullheten i denna 118 millimeter feta, och därmed QST-seriens bredaste version, är tail-rockern något större än på småsyskonen QST 106 och QST 99, vilket ger en lite mer surfig känsla.

När det gäller kärnkonstruktion innehåller QST 118 poppel över hela skidlängden, precis som de senaste två årens versioner av skidan. Ett nytt tillskott är dock Salomons patenterade material C / FX3, som är en blandning av kol- och linfibrer. Kombinationen av kol och lin gör skidorna både styva och dämpade utan onödig vikt. Materialet adderar också lite ”pop” i skidan, jämfört med modellernas konstruktion 2017 och 2018.

Summering: Salomon QST 118 rekommenderas till alla friåkare som gillar att ha en bredare skida till vardags, eller de som vill ha en stabil och lekfull puderskida. Kombinerat med nya Shift-bindningen är QST 118 en aspirant till tronen över kungariket av liftburen offpist och de lite kortare toppturerna.

Line Sakana

Mått: 150-105-138mm
Längder: 174, 181cm
Radier: 15 m
Vikt: 1770 gram i 174 cm
Pris:
7500 kr
Om skidan:
Att få fram Lines nya skida Sakana har varit ett personligt projekt som tagit flera år för Eric Pollard. Stora delar av sitt DNA får de 105 millimeter breda Sakana från dess storasyskon Pescado som är 125 millimeter under foten. Medan Pescado är fokuserad på puder med sin bredd och mjuka, surfiga flex har Sakana på sätt och vis större ambitioner. Sakan är en skida i det bredare segmentet av allmountain som ska fungera till det mesta av mjuka och hårda snöförhållande, i pist såväl som utanför. Tanken är även att dess relativa lätthet ska göra den till en skön polare under fötterna på  topptur.

Powders teståkare lade omedelbart märke till fiskstjärten, swallowtailen eller som Line kallar den ”Tail Knockout”, samt även rockern framtill som har en låg profil. Sakana är mjukare i tip och styvare i tail.  Vidare tyckte testarna om den relativt långa cambern, spannet gav fjädring och pop. Det relativt mjuka flexet och den korta radien gjorde det också möjligt att faktiskt ordentligt carva olika svängstorlekar, snarare än att delvis sladda in skidan i lagom stor sväng.

Konstruktionen av Sakana är en så kallade ”grumlig kärna” med en blandning av lättviktsträ (Paulownia och lönn).

Teståkarna var delvis skeptiska på grund av fishtailen och dess estetik ”Är det bara en gimmick?”, men efter timmar av åkning med Sakana på Red Mountain vändes klentrogna till nyfrälsta. Men en rättvis kritik är på sin plats, även om många av Powders åkare älskade Sakana, kan den nog inledningsvis te sig lite löjlig för segmentet med traditionella skidåkare. Men Sakana kan verkligen uppskattas av många, och får du chansen – teståk.

Så tycker Freerides medlemmar om skidan:
Vad tycker du om Line Sakana?
Videoinslag från ISPO om Line Sakana 2018/2019:

 

La Sportiva Vapor Float

Mått: 140-117-128 mm
Längder: 166, 178, 189cm
Radier: 26m
Vikt: 1400g (178 cm) g
Pris: ca 11 500 kr
Om skidan:  Ett par av La Sportivas Vapor Float-skidor väger mindre än en enda tegelsten. Har du några ensligt belägna bergsobjekt som du vill åka skidor på? Med den här skidan kommer en jobbig anmarsch och tur uppför att kännas så mycket enklare och närmare. Vapor Float med sina 117 mm under foten är en av de bästa puderorienterade turskidorna som någonsin har gjorts, tyckte till och med en av teståkarna.

La Sportiva ville med Vapor Float skapa den styvaste och lättaste skidan de kunde. Modellen är gjord i USA och använder både ett nydesignat kolfiber-mönster, samt en form av vävd kevlar i skidans kärna. En teståkare tyckte att denna konstruktion inte den gav den sedvanliga och ihåliga kvaliteten som han har sett i andra skidor som är helt i kolfiber.

Vapor Float är inte en skida för frontside-skidåkning i pist och liftnära offpist. Och om du stöter på riktigt hårda förhållanden på topptur kommer du att önska att du hade en tyngre, rejälare skida. Men men men! I puder… Oh boy!  Med rocker i både tip och tail, samt 117-millimeter midja så kan du förvänta dig en lyhörd, och viktlös åktur när du flyter ned genom nysnön. Vapor Float är rätt skida för de där, drömskt lätta och bottenlösa pudersvängarna i samband med topptur.

J Skis The Friend

Mått: 143-117-133 mm
Längder: 177, 183, 189 cm
Radie: 18.5 m (@183cm)
Vikt: 2280 gram
Pris: 6800 kr
Om skidan: Omgjord för 2019, The Friend är J Skis bredaste skida som nu blivit ännu bredare till i vinter. En stabil skida hyfsat lämplig för de flesta förhållandena enligt teståkarna, men särskilt lämplig för de dagar då molnen rullar in och snöfall skymmer sikten för solen.

Med 117 mm under foten är det en utmärkt skida för att ladda på med i stora linjer. Teståkarna tyckte också att den relativt stora skidan inte bara flöt bra, utan även var enkel att manövrera. Konstruktionen i kärnan är av lönnträ med förstärkning av strängar med kolfiber. Nackdelen som många teståkare framhöll med skidan var vikten, över 2200 gram per fot känns inte riktigt modernt, särskilt inte när skidan inte innehåller någon metall.

K2 Pinnacle 105 TI

Mått: 137-105-121mm
Längder: 170, 177, 184, 191cm
Radier: 19m (@184cm)
Vikt: 1875g (@184cm)
Pris:
7700 kr
Om skidan:
 Ibland hoppar du i en skida och allt faller på plats efter första åket. Precis detta var några av teståkarnas känsla med K2 Pinnacle 105 Ti. En skida som ingav förtroende, bokstavligen i varje sväng. För att sammanfatta det snabbt: kvick, stabil, full av positiv energi och en härlig retur när du trycker till.

För att få ut max av skidan tyckte teståkarna att man måste komma fram i position och bygga upp tryck under svängen. Det är en traditionell sandwichkonstruktion som innehåller gran, fiberglas och titanal-metall under huven.

Pintailformen, avsmalnad och rundad tail, gör det möjligt komma ur sväng lätt. Rockern baktill är kort och låg, medan rockern framtill är gradvis stigande och lite större, klassiskt spann under foten.

Längdintervall för skidor kan ofta vara ett problem, eftersom åkare kommer i olika former, storlekar och kön. K2 Pinnacle 105 Ti bör passa för nästan alla på marknaden, eftersom de erbjuds i ett komplett utbud från 170 till 191 centimeter i steg om 7 centimeter.

En av testarna sade så här: ” Åk efter åk försökte jag hitta ett fel i konstruktion, skärning och design av skidan, men fick till slut ge upp. Detta är en perfekt skida för allt från utsmetade och tillrättalagda pister till puder så djup att det flyger över huvudet på dig.”

Så tycker Freerides medlemmar om skidan:

Vad tycker du om K2 Pinnacle 105 Ti?

 

Kästle BMX 105 hp

Mått: 134-105-123 mm
Längder: 165, 173, 181, 189cm
Radie: 21m (@181cm)
Om skidan: Många teståkare förväntade sig nog inte att bli överraskade av Kästle BMX 105 HP. Detta var årets skida förra året och extra populär bland duktiga åkare och fd racers med sin titanal, platta bakändar och den subtila, elliptiska radie-skärningen. Men skulle skidan var skön att åka i den lekfulla terrängen på Red Mountain där alla skidor testades? Många hade sina tvivel.

Men Kästle BMX Hp 105 fortsatte sitt segertåg. Teståkarna tyckte att de var otroligt smidiga, kontrollerbara, exakta och energiska. Många lämnade tillbaka skidorna i stället med kommentaren ”ett av de bästa paren jag någonsin har åkt på!”. Skidorna är inte bara lekfulla, utan också styva och rejäla, samtidigt som de inte kräver Lindsey Vonns lår för att få dem runt träd och andra snabbt uppkomna hinder på berget.

I konstruktionen har BMX Hp 105 försträkningslager av titanal, men i kärnan är det gran och bok. Skidorna har en låg rockerprofil med camber (spann under foten). Alla teståkare gav skidorna 9 eller 10 i betyg. Detta inklusive testgruppens starkare och tyngre åkare.

Head Kore 117

Mått: 145/117/129 mm
Längder: 180,189 cm
Radie: 24,6 m
Vikt: 2170 g (@180cm)
Pris: 6500 kr
Om skidan:  En teståkare hade en intern debatt i sitt huvud inför sista testdagen på Red Mountain: skulle hen köra Kore 117 eller Kore 105? Snörapporten sade 2 decimeter nysnö inför öppningen på morgonen. Det avgjorde valet – fett är rätt. Det var puder på berget och bra mycket djupare än 20 centimeter i vissa snösamlande läsidor och raviner.

Det blev den bästa dagen för många av teståkarna. Det blev laps kring den gamla okopplingsbara sittliften Motherlode Chair, med puderåkning från toppen till botten tills benen inte klarade av mer och hela lunchen höll på att missas.

Kore 117 erbjuder massor av flyt, där är dess styrka. Skidan känns trots sin storlek och vikt lätthanterlig. Hemligheten är den grafen som Head har lagt in i skidans tip och tail, grafen är starkt och lätt. Mitt i skidan sitter så kallad koroyd och addera lite karubaträd så har du receptet.

Att köra i kuperad terräng, korsa gamla frusna skidspår hanterar Kore 117 mästerligt, inga tendenser att fega ur. En solid, trygg och dämpad känsla. Rocker i tipen, som också är något avsmalnad – tapered – gav också ett fint flyt tillsammans med bredden. Under foten sitter ett traditionellt spann. Summeringen lyder: I en värld där olika kompromisser görs för att förbättra skidans stabilitet, flyt eller vikt, utmärker Heads Kore 117 sig över resten i klassen.

Så tycker Freerides medlemmar om skidan:

Vad tycker du om Head KORE 117?

 

Fischer Ranger 102 FR

Mått: 136-102-126mm
Längder: 170, 177, 184cm
Radie: 18m (@177cm)
Vikt:2000 gram (177 cm)
Pris:6300 kr
Om skidan: När man plockar upp Fischer Ranger 102 FR är det första många känner ”oj, lätt och styv”. Skidan är särskilt styv i tailen, något som delar av testpatrullen normalt inte föredrar, eftersom lätta skidor med styv bakända kan bli lite stökiga att hantera i uppkörd snö och i kuperad terräng.

Men Ranger 102 var starkare än vad dess vikt skulle indikerade tyckte teståkarna. Omedelbart kände flera att skidorna var intuitiva och enkla.

Ranger 102 är gjord med en lekfull rocker och traditionellt spann under foten. I tip är det kolfiber, och tailen är svagt avsmalnande och som nämnts lite styvare. Svänga gick fint i princip överallt, i riktigt tight skog och i puckelpisten excellerar dock inte skidan. Ranger 102 låter dig inte bara smöråka, du behöver lägga ner lite enrgi i skidan för att böja runt den i sväng och när du gör så ger skidan massvis tillbaka.

Konstruerad med Fischers signatur ”Air Tec Ti” är 102:an ett nytt tillskott till Ranger-serien. Det är en medelskida vad gäller bredd som kan passa de flesta åkare. En kompetent och lekfull skida för skidorten och liftnära offpist.

Så tycker Freerides medlemmar om skidan:
Vad tycker du om Fischer Ranger 102 Fr?
Så tyckte Freerides teståkare om Fischer Ranger 102 Fr:

Elan Ripstick Black Edition

Mått: 134-96-113mm
Längder: 167, 174, 181, 188cm
Radier: 18m
Vikt:1590 g (@181cm)
Pris:
9000 kr
Om skidan:  Elans skida Ripstick 106 har varit en succé de två senaste åren och har fått fina betyg i Powders test. Nu kommer en nyhet: Ripstick 96 Black Edition. En elegant, svart skida med kolfiberdesign.

Ett åk med dessa nya svarta skidor, och flera av teståkarna visste direkt att det var en ny och bättre skida. Efter några åk är det dags att lägga in högsta växeln och verkligen gasa på.

Black Edition är en lyxigare version av Ripstick 96. Den har samma Amphibio-teknik, med en sidoskärning specifik för din vänstra och högra fot, en teknik som i teorin gör det lättare att svänga. Men denna version är alltså i kolfiber istället för glasfiber, vilket betyder att den är styv och snabb. Black Edition gillar fart, men inte skarpa och korta svängar.

Black Edition är kraftfull och vill flyga ner för berget med massor av fart i stora svängar. Några kommentarer från teståkarna var: ”det är full patte eller ingenting som gäller med dessa”, andra kommentarer var: ”Starka och stabila för de pistade nedfarten.”

Till vardags önskar nog många en mer mångsidig skida om man åker i skidort och letar efter puder, då är klassiska Ripstick 106 ett bättre val. Men på de där dagarna utan puder när pisterna är fina, offpisten vindpinad och slät och du vill åka så fort det någonsin är möjligt – så är Elan Ripstick 96 Black Edition det nya svarta.

Dynastar Pr-oto Factory

Mått: 145-118-135 mm
Längder: 189cm
Radier: 24m
Vikt: 2450g
Pris: 7500 kr
Om skidan: De flesta skidtillverkare kompromissar i sina konstruktioner för att möta den stora gruppen av skidåkares krav. I det sammanhanget känns det oerhört fräscht när Dynastar väljer att gör en skida som inte stryker den breda massan medhårs.

PROTO Factory är en klockren tia på skalan big mountain och puder, i andra sammanhang är den kass. En ”tung” skida i moderna mått mätt – 2450 gram per skida  – och nästan då tillräcklig för åkare som David Deliv och Reine Barkered.

Sandwichkonstruktionen är av paulownia-trä och glasfiber, vilket ger en robust styvhet, medan en fempunkts sidoskärning kombinerad med rocker i tip & tail gör att skidorna svävar igenom ny, mjuk snö och ger grymt flyt.

Feltolka icke: på dessa missiler leker du inte lätt inne skogen. Hitta den största mest bestialiska nordsida med puder som finns, ta dig upp och vänd spetsarna på Dynastar Proto Factory rakt ner i fallinjen. Skidan kommer bara i 189 cm så du behöver inte dalta med längdvalet heller.

Blizzard Sheeva 10

Mått: 131.5-102-121.5mm
Längder: 156, 164, 172cm
Radier: 14.5m
Vikt: 1620 g (@164cm)
Pris: 6500 kr
Om skidan: Blizzard Sheeva-serien har blivit ett regelbundet inslag i Powders tester sedan 3 år tillbaka. För flera av de 13 kvinnliga teståkarna var årets upplaga av Sheeva 10 deras bästa skida.

En robust sandwichkonstruktion av träslagen paulownia, balsa, poppel och bok utgör kärnan i Sheeva 10. Skidan upplevdes som lättillgänglig och mångsidig, utan att förväxlas med en nybörjarskida (även om längsta längden 172 cm är lite för snål för många).

”För någon som vill känna sig helt bekväm, är Blizzard Sheeva 10 ett bra alternativ”, var en av kommentarerna, och vidare att: ”Det är en skida som kan hålla jämna steg med en hårt chargande kvinna.”

Ett kolfiberskikt integrerat i Sheeva 10 ger ökad stabilitet på skidan som är lätt med sina 1620 g (vid 164 cm). Vridstyvheten kombinerat med en rätt aggressiv 16 meters sidoskärning i längden 172 cm gör Sheeva 10 manövrerbar i rännorna, mellan träden och över klipporna på testberget Red Mountain.

”Sheeva 10 är solid i allt,” var en annan kommentar, vidare: ”Den går att charga med, svänger lätt och har fantastisk kant-till-kant respons.”

Rocker i tip & tail hjälper flytet i de djupare partierna, och 102 mm under foten med traditionellt spann ger en allsidig skida.

Blizzard Rustler 11

Mått: 139-112-129
Längder: 164, 172, 180, 188, 192cm
Radie: 19m
Vikt: 1950 g (@180)
Pris: 7600 kr
Om skidan: Rustler 11 är återigen en av årets bästa skidor på grund av en riktigt anmärkningsvärd och lyckad kombination: Det är en stor skida som klarar den mest aggressiva skidåkningen, samtidigt som det är en skida som du kan glassa runt på de lite latare dagarna.

Med det sagt har Rustler 11 en bred fan-skara: den blir älskad av många olika slags skidåkare, men de flesta är överens om att Rutler 11 själv helst åker på de lite större bergen i Alperna eller Klippiga bergen i Nordamerika där det finns utrymme att rocka loss.

En multi-träkärna av paulownia, balsa, poppel och bok sitter mellan två lager av kol- och glasfiber, alltsammans toppat av ett ark av metal med legeringen titanal som är strategiskt formad för att erbjuda styvhet under foten, samtidigt som tip och tail, i avsaknaden av styv metall, är relativt mjuka och förlåtande.

Rustler 11 är kanske lite trög mellan träden, men ute i de större bergssluttningarna är det en skida som helt enkelt krossar allt motstånd.

Så tycker Freerides medlemmar om skidan:

Vad tycker du om Blizzard Rustler 11?

 

Atomic Bent Chetler 120

Mått: 143-120-134mm
Längder: 176, 184, 192
Radie: 19m
Vikt: 1850g (@184cm)
Pris: 7000 kr
Om skidan: Man behöver inte spendera tid med att poetisk förklara hur inflytelserik Chris Benchetler är och vad hans pro-modell har gjort för puderåkning och Atomics-skidor i allmänhet. Med varje handdrag eller härligt laidback 360, definierar Chris Benchetler inspirerande jibb i offpisten. Chris Bentchelter är det där magiska receptet som på riktigt ger Atmomic chansen att etablera sig som ett märke för moderna freeriders, trots märkets traditionellt race-betonade rötter.

”Två åk på 184-centimeter Bent Chetler 120 och jag ville inte ge dem tillbaka”, sade en teståkare. Skidorna plöjer sig igenom de branta snökuddarna som låg kring klassiska liften Motherlode på Red Mountain.

Allt med dessa skidor funkar helt enkelt, rocker-camber-rocker med riktigt bra flyt tack vare de 120 millimeterna under foten och att Atomic har adderat vad man kallar ”HRZN Tech Tip and Tail” som är 10 % mer yta i tip och tail. Konstruktionen sammantaget gör att Bent Chetler 120 flyter lika bra genom djupsnön som ett väldesignat båtskrov gör genom havsvågor.

Kombinationen med rocker i tip & tail, med traditionellt spann fick teståkarna att känna självförtroende både i nyfallet puder och mer uppkörd offpist. Skidan var också ovanligt rolig för denna breda kategori att köra i pist, men en riktigt isig pist eller stenhård offpist är inte skidans hemmaplan.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.