...

Säsongarfamiljen i Chamonix

Familjen Mellåker-Lindquist gjorde en säsong i Chamonix. Med barnen Moa 4 månader och Maja 6 år fick de en härlig vinter i den franska skidmetropolen som de sent skall glömma. 

– Vi åkte ner när Maja var fyra månader och bodde i en lägenhet i Chamonix Süd. Vi hade tur och tajmade in föräldraledighet för båda barnen så vi kunde vara lediga samtidigt, berättar Jenny Mellåker.
Jenny och hennes man Stefan turades oftast om med skidåkningen, men ibland åkte de upp på berget allihopa och hängde på mittstationen. Men de höll sig knappast bara för sig själva i familjen:
– Vi träffade några andra par som var i samma sits, så vi hittade snabbt folk att både åka skidor med och hänga på staden med.

Vad var det för människor som ni stötte på? Och hur kom det sig att ni började umgås?
– Vi hängde en del med ett par andra svenska familjer som hade barn och som var där över säsongen. En av papporna jobbade lyckligtvis som bergsguide, vilket gjorde att vi lärde känna andra i den kretsen och även åkare som bodde i Cham året runt. Vi fick ett ganska stort kontaktnät under tiden vi var nere.

Har du några tips på hur man lyckas få så mycket kontakter?
– Det gäller att ta varje tillfälle att prata med folk man träffar. Våra närmsta vänner träffade Stefan i liften på öppningsdagen i Les Grands Montets, han frågade om han fick haka på och det bäddade för en vänskap som håller i sig än idag. Att vi hittade vänner som vi fortfarande har kontakt med och träffar regelbundet var en riktigt häftig bonus, berättar Jenny Mellåker.

Just vilken typ av aktiviteter och möjligheter som finns nere i byn tycker Jenny är viktigt att tänka på för de familjer som funderar på att göra en säsong:
– Bra tips är att välja en ort där det finns saker att göra för den som är hemma med de som inte åker skidor. Vi nyttjade badhuset, pulkabacken, längdspåren och caféerna i Chamonix flitigt.

Vi låtsas att barnen fortfarande är 6 år och 4 månader. Om ni hade gjort en ny vintersäsong med familjen: Vilken skidort hade du då valt? Varför?
– Vi hade valt en ort som har mer att erbjuda än ”bara” skidåkning så att den som inte åker skidor för dagen har något att göra. Gärna med ett badhus eller andra aktiviteter för barn. Fördelen med Cham var att det finns lite affärer att fördriva tiden i, att det ligger när flygplatsen och Geneve om man vill ha lite stadspuls.

Man kan väl inte bara tänka på allt annat än skidåkningen?
– Ha ha! Nej så klart inte! Skidåkningen är en stor del och att ha olika alternativ är ju en fördel så att man inte nöter samma backar varje dag. Cham hade fördelen av grym offpist för Stefans del och flera olika berg att välja på när det kom till piståkning för Moas del.

Vi spolar fram till idag, då barnen är äldre (11 år och 5 år): Om ni hade gjort en ny vintersäsong med familjen: Vilken skidort hade du då valt? Varför?
– Den var svår. Hmmm…. Det blir ju alltid knepigare när skolan är inblandad och det är inte speciellt många alpbyar som har svenska skolor. Kan man lösa det praktiskt med skola på distans hade nog Chamonix legat bra till igen. Annars en inte allt för liten ort med variation i skidåkningen och en placering som göra att man kan göra kortare utflykter för att se nya skidområden. Verbier kanske skulle vara ett alternativ?

Det beror givetvis på hur barnuppsättningen ser ut, men med en fyramånaders bebis är det svårt att åka båda två föräldrar samtidigt. För familjen Mellåker-Lindquist blev det ibland en krock mellan den skidåkande förälderns intresse av att åka lite större saker och 6-åringen Moas lust att åka skidor:
– Ibland när den ena av oss föräldrar fick åka själv, gick den andra bort till barnbacken nere i Chamonix med båda tjejerna. Då fick 6-åringen Moa chansens att åka själv, medan föräldern hängde vid liften med minstingen Maja.
Men i barnbacken ville Moa inte stanna hela säsongen:
– Den första veckan plogade hon sig ner för backarna. I slutet av säsongen drog hon om en del vuxna i de svarta pisterna uppe på berget, minns mamma Jenny.

Vad var det jobbigaste med att göra en vintersäsong med hela familjen?
– Självklart kommer vardagen in även vid sådana tillfällen och ibland var det lite svårt att aktivera barnen när det inte var skiddagar. Vi försökte hitta lite aktiviteter för Moa och hon fick vara med i en dansgrupp som höll igång på lördag förmiddagar. Vi råkade också ut för att minstingen Maja blev rejält sjuk under julafton och vi fick söka upp läkare dagen efter. Deras system är inte lika som vårt där vi åker till akuten utan här ringer man ett nummer, håller tummarna för att de kan engelska och förhoppningsvis får kontakt med en jourläkare.

Var det något som du på förhand trodde skulle bli svårt som visade sig hur lugnt som helst? 
– Jag är av naturen ganska orolig av mig och hade målat upp en massa jobbigheter som kunde hända men det mesta rullade på bra. Allt löste sig, även då vi upptäckte att vi hade en vattenläcka i lägenheten och hela sovrumsgolvet kluckade…

Hur löste ni ekonomin?
– Jag hade föräldrapeng för Maja och Stefan hade sparat dagar för Moa. De pengarna gick till vardagslivet som mat och nöjen och en och annan våffla. Hyran för lägenheten och liftkorten hade vi sparat ihop till innan så det var redan betalt. Vi valde att köpa unlimited årskort så vi kunde åka överallt i Chamonix och även till viss del i Courmayeur. Den posten var ju ganska stor och även hyran för lägenheten. Vi lagade mycket mat hemma för att hålla nere matkostnaderna och försökte handla på stormarknader.

Familjen passade även på att göra några små utflykter när farmor och mormor kom ned på besök i Chamonix i varsin vända. Då fick de vuxna chansen att åka tillsammans:
– Det var riktigt kul att kunna åka bara jag och Stefan! Vi tog oss till näraliggande skidorter som Courmayeur, Zermatt, Verbier och Monte Rosa.

Stefan hann också med en del offpiståk model mindre och model lite större i Chamonix: E.N.S.A och Bellin-korridoren på Brevént-sidan, Couloir Cosmique, Col du Tacul och Glacier Ronde på Aigulle du Midi, samt ovanför Argentière Col du Passon & Le pas de Chèvre (getstigen) för att nämna några av reporna.

Nu har det gått några år sedan familjen gjorde den där säsongen i Frankrike vintern 2011/2012. Men på frågan om Jenny hade gjort om familjesäsongen i Chamonix dröjer svaret lika länge som pudret ligger orört under högsäsongen på skidsystemet Les Grands Montets ovanför byn Argentière i Chamonixdalen:
– Det var helt klart det bästa vi har gjort tillsammans som familj och vi kan varmt rekommendera det för andra i samma sits.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.