Den lilla offpistpärlan i franska Alperna ”Sainte Foy är mitt hemmaberg”

I skuggan av de stora franska skidsystemen Les Arcs och val d’Isere ligger den lilla offpistpärlan Saine Foy. En alport som kommit att bli Erik Lyttkens hemmaberg. Denna vinter var han där med sin lilla familj och var föräldraledig och passade samtidigt på att göra en offpistguide med 7 riktigt vassa åk.

Franska Sainte Foy bjuder på drygt tusen fallhöjdsmeter liftbaserad åkning med sina sex liftar och 25 nedfarter. Stor skidåkning om det hade varit i Skandinavien, en liten plutt i Alperna. Grannen Les Arcs en knapp mil bort ger  53 liftar och 121 nedfarter samt drygt 1 600 fallhöjdsmeter (då räknar vi med hela Paradiski: La Plagne, Les Arcs, Peisey och Vallandry).

Men, i vanlig ordning, för den som kan tänka sig att klistra på hudarna och gå ett slag finns stor åkning med fallhöjder på upp mot 1700 meter att upptäcka. Sainte Foy ligger dessutom på 1550 meters höjd och är relativ snösäker skidåkning upp till 2620 möh.

Hej Erik, hur hittade du till Sainte Foy?
– Jag var första gången i Sainte Foy på mitten av 90-talet när jag åkte runt i Alperna under en säsong efter att ha läst om orten i Åka Skidor. Sedan dröjde det 10 år tills jag kom tillbaka, efter att jag hade börjat åka skidor med en Nya Zeeländare som har ett hus i Sainte Foy. Det har gjort att jag åkt mycket där de senaste 15 åren, och har kommit att se Sainte Foy som mitt hemmaberg.

Vad är det för typ av skidort?
– Sainte Foy är en liten familjeort, med fyra liftar och få men fina och roliga pister i en stor västvänd gryta. Det finns mycket lättillgänglig off pist bredvid pisterna, men den riktigt intressant off pisten återfinns framförallt på nordsidan av berget. Sedan finns otroliga möjligheter att tura från toppen av systemet, vilket gör att det alltid finns nya utmaningar. Det är det som gör Sainte Foy till en riktig pärla i alperna i mina ögon, men att det samtidigt kan uppfattas som lite begränsat om man i första hand vill åka runt och prova nya pister eller bara pistnära off pist.

Hur ser själva byn ut?
– Byn är liten, men det finns ett litet mikrobryggeri med after ski och några ytterligare vattenhål, men någon stor fest är det inte tal om. Det finns bra restauranger, både i backen och i byn, ska någon nämnas blir det Le Brevets vid toppen av första liften, en av mina absolut favoritbackrestauranger, och rustika Chez Marie i grannbyn La Masure, supermysigt och väldigt gott.

Är det nära till några andra större, mer kända skidorter som är avståndsmässigt rimliga att besöka? Eller har man all skidåkning man behöver i Sainte Foy?
– Sainte Foy ligger mitt i Tarentaisedalen, så flera av världens största skidorter ligger inom en halvtimme från Sainte Foy. Närmast är Les Arcs 10 minuter bort via stationen i Villaroger, och från Sainte Foy ser man de klassiska åken ner från Aiguille Rouge högst upp i Les Arcs på andra sidan dalen. Annars ligger Val d’Isere och Tignes 25-30 min bort och La Rossiere ungefär lika långt. Men när man väl är i Sainte Foy så har jag märkt att man tenderar att bli kvar istället för att åka till jättarna i grannskapet…

Du har gjort flera riktigt läckra offpist-beskrivningar från Sainte Foy, men om du bara får välja ett enda åk som favorit vilket är det och varför?
– Ett svårt val, alla åken är väldigt bra, men favoriten blir nog ändå klassikern Foglietta. Den har många varianter, vacker natur, och är riktigt långt. Dessutom har den sin häftiga västsida som jag inte beskrivit men som har uppenbara rännor, grytor och branter, synliga för alla som lyfter blicken när de sitter i Marquiseliften.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.