Stranda – den hemliga familjeorten

Det är mycket som talar för Stranda skisenter i Norge. Liftsystemet är bra, bergen är höga och offpistytorna enorma. Det finns 18 pister och utsikter över fjord och berg. Det faller oftast mycket snö och det finns en uppsjö med boenden att hyra. Skidfotografen Fredrik Schenholm packade med sig familjen och emigrerade dit en hel vintermånad förra vintern.

–Snyggt Leo! skriker jag samtidigt som Leo rundar den gula kaninen.
Det är hans allra första sväng någonsin på skidor. Han har stått på skidor tre gånger tidigare i sitt snart fyraåriga liv. Då har det varit korta sessioner eftersom pulkåkning varit mer lockande. Men i den flacka och snälla barnbacken här i norska Stranda, med färgglada och roliga frigolitdjur som slalomkäppar, verkar pusselbitarna falla på plats. Leo ser ut att älska skidåkning.

Under hösten bestämde vi oss, jag och min fru Linn, att tillsammans med våra två barn spendera fem veckor i en skidort. Frågan var bara vilken skidort? Och i vilket land? Den delen av planeringen föll på mig. Valet blev norska Stranda.

Många liftar, rikligt med nederbörd, vacker fjordutsikt, en fallhöjd som Åre och topptursmöjligheter i världsklass gjorde valet enkelt. I börjar av februari 2019 rullade den extremt fullpackade bilen från Mölndal utanför Göteborg med sikte nordväst mot vårt vackra grannland.

Det började inte så bra. Efter 13 timmars bilkörning från Mölndal till Stranda står jag och min fru utanför stugan och njuter av omgivningarna. Snön ligger djup på den gnistrande marken och stjärnorna lyser på den mörka himlen. Barnen är inomhus och arbetar efter bästa förmåga med att släppa ut all uppdämd energi som ett halvt dygns bilåkande skapar. Då kommer en fråga jag enkelt borde kunna svara på:
– Älskling, var ligger barnbackarna någonstans?

Jag tittar på min fru och hon förstår direkt. Jag har ingen aning. Jag vet inte var barnområdet ligger, eller om det ens finns ett barnområde. Under planeringen tänkte jag bara på nederbördsstatistik, fallhöjd, offpist och fjordutsikt.

Så några dagar senare är jag inte bara glad över Leos första sväng, jag var även mycket nöjd över att vi stod i en barnbacke vår första dag på denna familjesäsong.

Stranda skisenter ligger i Hevsdalen på 400 meters höjd i Sunnmørsalperna, ett område med ett fullkomligt magiskt landskap präglat av mäktiga toppar och djupa fjordar. Man hittar Sundsvall på liknande breddgrad i Sverige och det är cirka 85 mil från Göteborg. I Hevsdalen finns det ett gäng stugor och hus, 7 liftar, 18 pister och det efterlängtade barnområdet. Liftarna är fördelade på båda sidorna om dalen, den norra sidan som kallas för Roaldssidan och den södra som kallas för Fursetsidan. Matbutiker, vinmonopol och apotek finns i byn Stranda nere vid fjorden cirka 5 minuters bilkörning öster om Hevsdalen.

Under planeringen diskuterade jag och Linn om boendet. Jag hittade ett prisvärt boende på Airbnb nere i Stranda medan Linn hittade en stuga precis intill pisten på Fursetsidan i Stranda skisenter (och även nära barnområdet visade det sig). Jag räknade på dieselkostnad för att köra upp och ner från Stranda varje dag, parkering och boendekostnad. Det visade sig att det skulle bli mycket billigare att bo i Stranda. Men Linn vägrade att bo i Stranda. Jag vägrade att bo i Hevsdalen. Linn vägrade igen. Jag vägrade igen. Så till slut bokade vi stugan vid pisten i Hevsdalen och det skulle inte ta lång tid för mig att förstå att Linn trots allt, som så ofta, visste bäst.

Även Meja, vår dotter på snart fem och ett halvt kan anses som nybörjare. Dagarna innan vi åkte till Stranda lärde hon sig förvisso att stå stabilt på sina skidor i Bollenkollen utanför Göteborg, men varken svängarna eller stoppsladdarna satt särskilt bra. Redan under de första dagarna i barnbacken lärde sig både Meja och Leo att svänga, stanna och ta barnknappliften själva.

Åter till det här med boendet. Det visade sig, precis som min fru visste redan hemma i Mölndal, att våra barn varken ville eller orkade åka skidor från tio till fyra. Det är förmodligen inte så många fyra- och femåringar som gör det. Jag förstod alltså ganska snabbt fördelarna med att ha en stuga precis vid pisten. Pauser, fika, vila, lunch, toalettbesök. Allt kunde göras i den mysiga och charmiga stugan istället för i en värmestuga. Så enkelt. Så smidigt. Så värt de extra pengarna.

Steget vidare från barnbacken var smidig. Bredvid barnområdet ligger knappliften Fursettrekket med en fallhöjd på 270 meter, alltså bara något lägre än t.ex Lindvallen i Sälen. Fursettrekket har två smidiga avstigningsplatser innan toppen. Från den första avstigningsplatsen går två nybörjarpister ner till liften igen. Här finns det några hopp och slalomkäppar. Lutningen är fortfarande snäll vilket gör det till ett bra nästa steg från barnområdet.

Här lärde sig både Meja och Leo att åka vuxenknapplift. Liftskötarna var mycket vänliga och sänkte farten på liften, tills barnen blev sura och undrade varför de skulle göra saker och ting annorlunda från de vuxna. Från avstigningsplats nummer två på Fursetliften glider man ut i slutet av pisten Skitreffen. Det är en röd pist men avslutningen som man kommer in i är även den i snäll lutning, dock brantare än pisterna vid den första avstigningsplatsen. Här är det alltså bra om barnen vill åka lite brantare och lite snabbare. Och det vill ju kids, trots att det skapar ett lite större orosmoment för oss föräldrar.

Stranda skisenter erbjuder offpistskidåkning i världsklass. Förutom att nederbördstatistiken talar väl för området så är offpisten även mycket lättillgänglig. Ytorna är stora bredvid pisterna och är man redo att skråa och staka lite så byts stort ut mot enormt. Detta i kombination med avsaknaden av skidåkare gör Stranda till en dröm.

Så en dag kom frågan:
-Mamma Pappa, vi vill åka gondolen med skidorna!
Både jag och Linn var helt säkra på att de var mogna. Efter dagar i Fursettrekket och med en utvecklingskurva som man själv bara kan drömma om så kändes det helt rätt. Roladsheise, som gondolenliften heter, går upp mot Roaldshorn på dalens norra sida och har en fallhöjd på 618 meter.

När man kliver ut ur gondolen så är det svårt att inte imponeras av landskapet. Hundratals med bergstoppar reser sig upp över fjordarna. Ett stenkast från liften ligger även en restaurang, som snabbt döptes till Slottet av Meja. Inte helt taget ur luften med tanke på dess utseende. Från toppen av Roaldsheise går det bland annat en nästan 4 kilometer lång blå/grön pist ner till botten. Och eftersom offpisten ligger precis intill den breda och fina pisten så kunde en av oss åka med barnen, medan den andra dundrade ner i lössnön för att sen möta upp längre ner i pisten. Och så ser det ut överallt i Stranda skisenter. Offpisten ligger alldeles intill pisterna!

Besökare som varken kommer med buss eller bil kan flyga till Vigra utanför Ålesund. Det tar cirka en och en halv timme enkel väg att köra dit från Hevsdalen. Det var välkommet att få besök av Linns föräldrar, bror och hans flickvän. Det betydde att jag och Linn kunde åka offpist och gå på topptur tillsammans. I området finns det 100-tals med toppturer.

Eftersom värmen hade slagit till och snötäcket var en aning ostabilt så valde vi Fremste Blåhornet, med starten en cirka 20 minuter lång bilfärd från Hevsdalen, en topptur där lutningen aldrig överstiger 30 grader. Samtidigt som vi nästan blåste av toppen åkte barnen skidor med deras morbror i Stranda skisenter. Ett win-win upplägg helt enkelt. Och det här med vädret är utan tvekan den största nackdelen med området. Det kommer alltid mycket nederbörd här, men i perioder under vintern kan det lika gärna falla som regn. Och även blåsten ställer till det, framför allt i liftsystemet då gondolen och stolsliften, som tar skidåkare högt upp på bergen, stänger vid för mycket blåst. Detta hände oss ett gäng dagar under våra fyra veckor på plats.

Efter fyra veckor med massor av härliga dagar i backen och goa kvällar med barnen var det dags för sista skiddagen på vår mini-säsong. Vi tar oss till Roaldsheise en sista gång. Solen skiner och över horisonten svävar ett par moln. Under oss ligger den blåa fjorden:
– Kids, visst är det vackert här uppe? frågar jag samtidigt som jag försöker ta in naturens storhet.
Jag ser hur dom tittar på mig och säger.
– Kan vi inte bara ååååååka!
Så mycket för vacker fjordutsikt.

Fakta Stranda, Norge

Var
I östra Sunnmørsalperna. Cirka 5 mil från Ålesund. Cirka 85 mil från Göteborg. Cirka 99 mil från Stockholm. Cirka 56 mil från Östersund.

Stranda skisenter
7 liftar, 18 pister, barnområde, ett sisdär parkområde. 3 restauranger. Öppettiderna är 10-16. Några av liftarna är endast öppna under helgerna.

Kvällsåkning
Tisdagar, torsdagar och fredagar är det kvällsåkning. Då är Fursettrekket öppet till klockan 20.

Liftkort säsong
Cirka 5500 SEK. Gratis för barn upp till 7 år. 410 SEK/dag för vuxna. Liftkort köpes i huset vid parkeringen.

Boende
Bokas bäst och smidigast via www.visitstranda.com. Här finns ett stort utbud av lägenheter och hyttor.

Resa
Bil, buss eller flyg. Busshållplatsen ligger 15 meter från liften. Flygplatsen Vigra ligger cirka 5 mil bort nära Ålesund.

Göra på vila/dåligt-väder dagar
Fiska i fjorden. Det finns bra platser för det i Stranda. Bada i simhallen på Stranda hotell. Åka längdskidor, finns ett gäng kilometer spår i Stranda skisenter. Besöka Ålesund som kanske är Norges vackraste stad, cirka en och en halv timme med bil enkel väg. Åka till klassikern Geiranger. Då åker man i galet vackert landskap och två färjor. Tar cirka en och en halv timme enkel väg.

För barnen
Varje lördag och söndag är det slalomtävling. Under Norges vintersemestervecka är det tävling varje dag. Barnområde med roliga djurslalomkäppar, flack backe (det går fint att släppa barnen helt fritt utan att de åker in i något) och en barnknapplift som går långsamt. Det finns ett parkområde med hopp och rails. Håller sidär kvalité. Från topparna på båda sidorna av liftsystemet går det gröna backar ner.

För vem
Den som gillar lite folk, mycket snö (eller regn), stora berg, djupa fjordar, grymma toppturer, otrolig offpist, ostabilt väder och behöva köra 5 minuter för att köpa mjölk kommer att gilla Stranda skisenter.

Du ska inte hit
Det är inte så tillrättalagt här. Än. Vill du ha ett stort utbud av restauranger för god mat och dryck så kommer Hevsdalen och Stranda att vara en besvikelse. Vill du ha stabilt och fint väder så kan en vecka med snöstorm eller regn göra det surt för dig. Tycker du inte om offpist så missar du en stora anledning av att åka hit.

Text: Fredrik Schenholm
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer