Stranda – Norsk offpiståkning bland fjordar och fjäll

Efter att ha spenderat fyra veckor i östra Sunnmørsalperna och Stranda skisenter förra vintern är det en sak jag fortfarande har svårt att smälta. Hur kan det vara så få skidåkare där? Här är 6 riktigt bra offpiståk. 

Liftsystemet är bra, bergen är höga och offpistytorna enorma. Det finns 18 pister och utsikter över fjord och berg. Det faller oftast mycket snö och det finns en uppsjö med boenden att hyra. Det är alltså mycket som talar för Stranda skisenter. Vad talar emot det då?

Location, location, location. Som mäklarna brukar säga. Å ena sidan så bjuds man på världens vackraste liftbaserade vyer. Å andra sidan tar det 11/13 timmar att köra från Göteborg/Stockholm. Mindre än till Alperna men mer än till Åre. Det går fint att flyga till Vigra utanför Ålesund för att sen ha en och en halv timmes transfer. Med andra ord inte helt olikt många andra skidorter i Europa. Det borde alltså gå alldeles utmärkt att sälja.

Vädret är den största orosfaktorn. Nederbördsstatistiken visar förvisso siffror som många andra skidorter bara kan drömma om. Problemet är närheten till kusten. Det kommer ofta någon eller några slängar med regn och värme under vintern. Det är klart det är surt att vara på plats då.

Stranda skisenter erbjuder kanske Skandinaviens bästa offpistskidåkning. Det finns bara ett område som Stranda tävlar mot och det är Fagernesfjellet i Narvik om du frågar mig. Det finns inga andra skidorter i Skandinavien som ens kommer i närheten av dessa två. Jag blev guidad till områdets bästa offpist åk av den norske skidåkarprofilen Karsten Gefle och här är 6 offpist-åk som du bör testa och några du inte får missa när du besöker Stranda skisenter.

1. Blådalen – kanske Skandinaviens bästa offpiståk

Blådalen erbjuder både stora öppna ytor och bra skogsåkning. Här kan du få ett av Skandinaviens bästa liftbaserade offpiståk på hela 700 höjdmeter. Åket är både effektivt och varierande. Du når åket på två sätt, antingen genom att skråa från gondolen Roaldsheisa eller genom att åka från toppen av T-liften Roaldshorn Fjelltrekk. Du får mer höjdmeter på samma åk från T-liften, men den är endast öppen på helgerna. Det går dock att hajka i cirka femton minuter från toppen av Roaldsheisa för att komma upp till avstigningsplatsen på T-liften. Och bra dagar är det verkligen värt det.

Från Roaldsheisa
Hoppa in i Roaldsheisa och åk upp till toppen. Innan du klicka i skidorna, ta en stund och njut av världens snyggaste liftbaserade utsikt. När det är gjort sätter du på dig skidorna och glider runt lifthuset och skråar sedan västerut. Håll en så hög linje som du bara kan, men utan att gå något. Till slut kommer du till ett brantare parti med Blådalen under dig. Beroende på snöläget så kan du antingen gasa ner, eller göra några kortsvängar förbi detta lite brantare och då stenigare passagen. Efter detta öppnar Blådalen upp sig för grym skidåkning. Dalen är stor och det är plats för många skidåkare! Ställ siktet ner mot vägen, rakt söderut. Det är som brantast längst till skidåkarens vänster. Vid trädgränsen har du två val. Antingen njuta av den fina skogen hela vägen ner till längdspåret i dalen som tar dig tillbaka till liftsystemet (cirka 2-5 minuters stakning, beroende på var du kommer ner) eller så håller du en hög travers tillbaka till pisten. Vid bra snö borde det vara olagligt att hålla den höga traversen, för skogen är delvis riktigt riktigt bra.

Från Roaldshorn Fjelltrekk
När du klivar av T-liften glider du rakt västerut. Ganska omgående har du Blådalen under dig. Välj linje och gasa. Det är stora öppna ytor. Efter 150 höjdmeter är du inne på samma åk som om du åker Blådalen från Roaldshesia.

2. Furusetskogen – brant skog i skoj terräng

Strandas bästa skogsåk. Tyvärr är det endast 200 höjdmeter, men det är högkvalitativa sådana. Det är definitivt värt att lägga skidåkningen här under snöiga dagar.

Från Fursettrekket
Ta knappliften Fursettrekket till toppen. Börja med att glida ner skidåkarens vänster om liften. Åk i falllinjen och håll vänster om det lilla huset. När du ser den översta lampstolpen, lite snett nedanför åt vänster om dig, siktar du till vänster om den. Välj sedan linje i skogen. Åket avslutas precis över barnområdet och nästan bredvid Furusetliften. I mitten på åket finns ett lägre klipparti, men det är lätta att undvika. Det är ett kort skogsåk men med härlig lutning och med ett gäng goa öppningar. Detta är det effektivaste åket men blir även snabbast uppåkt.

Det finns fler linjer i denna skog. När du går av Fursetliften kan du hålla en hög travers åt nordväst. Vik av mot skogen efter 50-400 meter beroende på var i skogen du vill åka. Här blir skogsåket längre och på sina ställen en aning brantare. Men fortfarande är träden bra placerade för att kunna hålla farten uppe.

Du kommer ner till väg 60 och får gå tillbaka till systemet, alternativt avbryta åket tidigare och satsa på att skråa tillbaka så långt det går. Att gå tillbaka tar, beroende på hur långt bort du skråade, 5-10 minuter.

3. Egga Fjelltrekk – bra för nybörjaren

Offpistytorna runt lliften Egga Fjelltrekk är enorma. Lutningen är riktigt snäll vilket gör det perfekt för nybörjare. Eller för de som vill gasa på i säker terräng.

Från Egga Fjelltrekk
Ta T-liften Egga Fjelltrekk till toppen. Åk sedan skidåkarens höger om liften hela vägen ner till Egga fjelltrekk-liften igen. Det är ett flackt och böljande åk som går i fallinjen längs med liften. Mot slutet finns det några små brantare partier, men genom att hålla nära liften så går dessa att undvika. Det går även att åka skidåkarens vänster om Egga fjelltrekk-liften för att få ett liknande offpiståk. Ytorna är riktigt stora här och det tar en stund för området att bli uppåkt.

4. Starten av Alpritten

Alpritten är ett ett riktigt klassiskt åk i Stranda. Här kan du åka från toppen av Roaldsheisa hela vägen ner till Stranda. Varje år går här Alpritten, ett rejs där deltagarna gör sista stoppsladden vid fjorden. För att ta sig upp till Stranda igen behövs skjuts av något slag. Här beskrivs övre delen av Alperitten där man enkelt tar sig tillbaka till liften.

Från Roaldsheisa
När du kliver av Roaldsheisa uppe på Roalden sätter du på dig skidorna och stakar dig rakt norrut, i samma riktning som gondolen åker upp. Staka dig förbi det första snöfältet under dig. Efter cirka 200 meter kommer du till ett nytt snöfält under dig, där du har en rygg bakom och nedanför dig. Du ser inte längre Roaldsheisa. Stakar du ännu längre kommer du till ett brant parti, då har du stakat för långt. Sätt skidorna i fallriktningen och kör. Det är böljande och flackt. Cruisingsvängarna är extra enkla att njuta av eftersom fjorden ligger framför skidspetsarna. Efter cirka 250 höjdmeter viker du av söder och traverserar tillbaka till pisten Meraftaløypa. Kör pisten ner till Roaldsheisa.

5. Roaldshorn

Hela Roaldshorn är ett offpistparadis. Det är öppna ytor mellan alla pister. Och i nedre delen finns det fina repor i skogen.

Från Roaldsheisa
Från toppen av Roaldsheisa kör du pisten ner till restaurangen Fjord Panorama. Fortsätt förbi restaurangen i samma riktning som du kom från. Först åker du på en stor flack yta innan du korsar pisten fallet. Fortsätt i samma riktning över ytterligare stora vita ytor. Snart kommer du till några härliga brantare korta partier. Efter detta viker du ev en aning åt skidåkarens höger. Efter flacken komemr du till en riktigt fint skogsparti med lekfull terräng. När du kommer ner i pisten fortsätter du den till botten av Roaldsheisa.

6. Roaldshorn Fjellltrekk

Denna lift tar dig så högt man kan komma i Stranda. Vackra vyer och stora offpistytor ligger framför din skidspetsar. Om du inte vill ner i Blådalen så finns det fortfarande tonvis med snö att signera från toppen av denna lift.

Från Roaldshorn Fjelltrekk
Härifrån är det inte komplicerat. Ta liften till toppen och kör antingen på skidåkarens vänster liften hela vägen ner. Det är 360 härliga fallhöjdsmeter med offpist med galet vacker utsikt.

Fakta: Stranda skisenter

Själva liftsystemet heter Stranda skisenter och det ligger längs väg 60 i Hevsdalen, cirka fem minuter med bil väster om byn Stranda. I Hevsdalen finns inget annat en ett 100-tal hus och liftsystemet. Mat, apotek och vinmonopol finns 400 höjdmeter längre ner i Stranda. Området som både Hevsdalen och Stranda ligger i heter Sunnmørsalperna. Det är ett galet vackert landskap där fjordar, berg och hav möts. Hevsdalen ligger ungefär i höjd med Sundsvall och det tar elva timmar att köra från Göteborg. Lägg till två timmar från Stockholm.

Lifsystemet: Stranda skisenter har 7 liftar och 18 pister fördelat på varsin sida om Hevsdalen. På norra sidan tar gondolerna skidåkare hela 618 fallhöjdsmeter upp på berget Roalden. Här finns det en restaurang och förmodligen världens vackraste liftbaserade utsikt. En T-krok ser till att skidåkare kan komma ännu högre upp mot Roaldshorn. Härifrån är det 700 fallhöjdsmeter ner till dalen. Denna sida har enormt bra och lättillgänglig offpist. Mittemot, Roalden, på andra sidan dalen ligger Fursetsidan. Här finns det en stolslift, några knappliftar, en T-krok och barnområdet. Fallhöjden på denna sida är en aning lägre, men skulle ändå ligga på andra plats i Sverige.

Text: Fredrik Schenholm
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.