Säsongarfamiljen i Névache

Familjen Aspgård är en vinteraktiv småbarnsfamilj. Ett ständigt flöde på sociala medier med poster från Svalbard, Alperna och svenska fjällen. I vintras tog de klivet fullt ut och gjorde säsong med ungarna i den franska byn Névache, som ligger nära skidorterna Serre Chevalier och Montgenèvre.

– Det var den bästa semestern vi har haft! Bara en sådan sak som att det fanns åtta refuges i vår dal som man kunde skida till, eller gå till med snowracer och åka en hisnande tur nedför sen. I refugen (hyttan) kunde man också äta utomordentlig god mat, ta ett glas vin och bara drömma sig bort i den fantastiska utsikten, säger Isa Aspgård.

Familjens line up vid tiden för vintersäsongen 2017 var: Elmer 6 månader, Lo 2 år, Isa 31 år och, i detta sammanhang åldermannen, Jerker 34 år. Nosen på Skoda Oktavia-kombon styrdes i februari söderut mot franska Alperna och mer exakt byn Névache. Där blev de kvar för en månads vintersäsong.

Både Jerker och Isa är före detta säsongare, ett antal vintrar har de spenderat i skidskolan i Trysil. De är två duktiga skidåkare. Isa på frågan om det sämsta med deras familjesäsong:
– Jag har väl egentligen inga dåliga minnen från vår månad i franska Alperna, men vi var ju flera familjer som delade hus och åt gemensamma middagar. Precis innan middagen är barnen inte alltid på sitt bästa humör… Det hela blir inte lättare när det är massa andra barn runtomkring som stojar. Så visst var det lite skrikcrescendon precis innan middagarna, men de finns ju i småbarns-vardagen där hemma också.
Det bästa sätter hon fingret på kvickt:
– Att ha tid tillsammans. Få göra det jag och Jerker gillar tillsammans med barnen. Sen att det var i just Alperna är ju för att det oftast är bättre väder än fjällen hemma, lite varmare, lite soligare, och högre berg.

Över en lunch i Göteborg berättar Jerker Aspgård vidare om hur de hamnade just i Névache av alla byar i Alperna:
– Vi hade kompisar som hade varit där förut som rekommenderade byn, berättar han.
Kompisarna som tipsade hade dessutom varit runt på andra ställen i regionen, men fastnat för just dalgången där Névache ligger. Och inte nog med att vännerna tipsade om själva dalgången:
– De hade faktiskt hyrt samma hus som vi hyrde och hade märkt att konceptet med tre separata lägenheter med egna kök fungerade bra.

Jerker Aspgård beskriver att kombinationen av social samvaro och möjligheten att dra sig undan var perfekt:
– Vi åt frukost var för sig i respektive lägenhet. Sedan fick några föräldrar dra iväg och åka skidor, medan de andra tre hittade på något tillsammans med barnen. Luncherna blev oftast utomhus någonstans på berget beroende på aktivitet och på kvällarna samlades alla i husets största lägenhet som hade bra kök och ett allrum där vi kunde hänga.
Men det var inte alltid samma upplägg på pricken:
– Vi hade som regel lite rådslag om vad som skulle ske nästa dag efter middagen. Första veckan var vi bara två familjer i huset, då stack två vuxna på morgonen och fick åka skidor på förmiddagen och sedan bytte vi på eftermiddagen. När vi körde liftbaserat åkte vi allesammans. Några dagar körde vi bara den egna familjen också.

Kom ni överens då, det kan ju bli lite hetsigt med så många personer och barn som lever ihop?
– Det funkade. Vi hade faktiskt inte varit på semester eller liknande med de andra familjerna, men det fungerade i kommunikationen.

Hur löste ni det ekonomiskt? Fyra veckor i Alperna är ju inte direkt gratis?
– Svenska föräldraförsäkringen! Det i kombination med sparade pengar. Men föräldraledigt var en förutsättning för att inte behöva ta ut all semester. En av oss kunde alltså vara ledig med föräldrapenning och dra in pengar, berättar Jerker Aspgård.
Lägenheterna i huset kostade 300 € till 380 € att hyra per vecka under lågsäsongen och gick upp under högsäsong. Aspgårdarna var borta vecka fyra till sju och det innebar att bara den sista veckan var under den lite mer kostsamma högsäsongen. Jerker grunnar över det ekonomiska:
– Det är väl gamla sanningar, men att välja boende i en by som inte ligger mitt i ett stort och känt skidsystem är så klart generellt billigare, att även välja lågsäsong sänker kostnaden ännu mer.

Kloka ord så långt, sedan kommer den där sprickan. För något lurt är det med familjen Aspgård. De tycker nämligen på allvar att skidåkning plattförs är kul:
– Apropå finanser: Vi köpte säsongskort för längdspåren i dalgången redan på hösten då de hade ett försäsongserbjudande, säger Jerker Aspgård.
Stämningen blir stel på lunchrestaurangen i centrala Göteborg. Jerker fortsätter:
– Varför tittar du så där konstigt på mig?

Det är ingenting, nu går vi vidare och pratar om bergen istället. Köpte ni riktiga säsongskort för skidåkning också, alltså för någon av skidorterna?
– Nej, vi körde ett roterande tredagars-upplägg: topptur, skidort och längdåkning. Vad gäller den liftburna skidåkningen var det helt enkelt billigare att köpa dagskort. Två tredjedelar av tiden gjorde vi ju annat, addera därtill att dagarna med barnen kanske vi var ute och gick till en lekplats, byggde snöborg, körde pulka & snowracer eller annat barnskoj.

Familjen tog som nämnt bilen ned, detta för att på plats ha tillgång till detta transportmedel:
– Det hade fungerat att göra toppturer och åka längd direkt från huset, men vi behövde bilen för att komma till den liftburna skidåkningen.
Närmaste liftsystem var Serre Chevalier som låg drygt en halvtimme bort, Montgenèvre (Via Lattea) låg på ungefär samma avstånd. Från byn puttrade de ur sin dalgång och ned tjugo minuter till Briançon där de valde ena hållet för Serre och andra för Montgenèvre.

Och hundratals mil lång bilfärden lyckades konstellationen av två trettioåringar, en treåring och en halvåring klara av:
– Bilturen gick fint, vi stannade en natt på vägen ner i Tyskland hos en kompis. Hemresan tog vi faktiskt utan övernattning. Vi åkte från Névache vid lunch och kom in i Tyskland kring middagstid, nattade barnen efter käket och sedan körde vi på växelvis.

Hur var säsongen då? Vintern 2016/2017 har kanske inte generellt gått ner i historieböckerna under kapitlet ”snörika, episka alpvintrar att minnas för all evighet”?
–När vi kom ner var det lite torrt, det hade inte snöat på två veckor och vi var tvungna att tura över 2 000 meters höjd för att hitta bra, kallsnö, berättar Jerker Aspgård.
Två veckor passerade och ingen ny snö kom, snön började smälta bort och det var värre ju längre ned i dalen man kom. Men sedan vände det:
– Det kom ett dump på cirka 60 centimeter på tre dagar, det blev fantastiskt bra i offpisten i liftsystemen och på våra toppturer.
Men sedan kom oturen igen:
– Det kom en varm vecka med sol som tog hårt på snön, när vi åkte hem efter vår säsongsmånad var nog snöläget ungefär lika kasst som när vi kom. Plus minus noll liksom.

Hur var lavinläget?
Dumpet fick med sig lite lavinrisk. Vi hade en topptur som vi gjorde flera gånger, den gick direkt från stugan och upp 800 fallhöjd i skog där snön satt stabilt och fint. På de högre kalfjällsturerna var det lurigare, vi vände några gånger och hörde suckar i snön. I Montgenèvre var det ett dödsfall under perioden, så vi höll oss lite coola och mest i skogen.

Om ni hade gjort en ny Alpsäsong: hade ni ändrat något?
– Nej, vi var jättenöjda. Känslan när vi åkte därifrån var att ”det här gör vi om”. Det var bra boende med aktiviteter runt husknuten – längdspår, toppturer, barnbacke med släpliftar tio minuters promenad bort. Härlig fransk by, utan något dyrt turistinferno. Hade vi haft äldre barn, säg 10-12 år, och haft som mål att åka i system varje dag så hade vi valt ett annat upplägg, säger Jerker Aspgård.
Han reflekterar över perioden i livet med barn före skolålder som de befinner sig i:
– Det är nu innan skola och alla krav som man kan ta långledigt med barnen, och det finns föräldraledighet att utkräva från jobbet – en bra och skidåkarvänlig laglig rättighet att för fram till sin boss.

Var? Sydöstra franska Alperna, en del av Briançon-Nord.

Hur stor by? Knappt 500 invånare.

Huset i Névache:
 www.locationanevache.com

Névache turistkontor har också tips på boenden: www.nevache-tourisme.fr

Språk: Bara på franska och italienska, ”Google-translate fungerade fint när jag mailade med vår värd”, berättar Isa Aspgård.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.