Norges bästa sommarskidåkning

En midsommar på Folven camping i Stryn känns för många skidåkare långt bättre än sill & nubbe under ett regnsmattrande partytält. Folgefonna utanför Bergen, liksom Juvass vid foten av Norges högsta berg Galdhøpiggen är också två goda alternativ för oss som vill bryta av den bedrövliga barmarkssäsongen. Här är din guide till sommarskidåkningen i Norge.


Foto: Google Maps 

1979 släppte Village People låten Go West och uppmanade alla att åka västerut . Att åka just västerut under ett par varma sommardagar för att jaga snö och förlänga skidsäsongen är något som allt fler anammar.

En midsommar på Folvens camping i Stryn känns för vissa lika naturligt som en klassisk svensk midsommar i skärgården. Mot Fonna rakt västerut från Oslo har parkåkare styrt kosan mången år för att nöta rails och hopp. Den minst omtalde glaciärskidorten – Juvass – har i år ny duktig parkshaper och är kanske mest underskattad av de tre orterna. Här är en guide om vad som väntar i skidåkningsväg på andra sidan gränsen i väst under den bedrövliga barmarkssäsongen.
 
Foto: strynsommerski.com
 

STRYN

Klassiska Stryn med sina välkända snövallar på väg upp till anläggningen, Folven camping och alla omtalade friåk som SS Norway, Långa och korta baksidan, Nuken och Dalsnibba. Stryn har varit ett superhett sommarresmål för många skidåkande svenskar. Vissa går på tur medan andra bygger gigantiska hopp på Stryns baksida. Tyvärr går inte glaciärliften – Bretrekket – säsongen 2017 heller, utan det är stolsliften som snurrar och ger dig nära tre hundra fallhöjdsmeter med sommarskidåkning.

Stryn sommarskidcenter (finns en vinteranläggning nere i Hjelledalen fem minuter från själva tätorten Stryn också) har dragits med ekonomiska bekymmer de senaste åren. Konkurshoten har avvärjts och säsongen 2017 är det öppet varje dag 1 juni – 9 juli. Tyvärr är den släplift som tidigare har gått från toppen av stolsliften 1325 meter över havet upp till 1590 dito inte längre i drift – dels har glaciären Tystigsbreen rört sig vilket gett liftstolparna dåligt fäste, dels har liften har också slitits av alla år som den har riggats upp och ned. Nuvarande ägare jobbar för att hitta en lösning, men i sommar är det stolsliften och stighudar som gäller för de som vill köra klassiska offpiståk som SS Norway och Nuken.

Var: Stryn ligger i Nordfjord i Norges Vestland 48 mil nordväst om Oslo. 11 timmar med bil från Stockholm, cirka 8,5 timmar från Göteborg.
Säsong 2017:
1 juni – 9 juli
Lift: stolsliften går alla dagar hela säsongen klockan 10-16.
Fallhöjd: 290 meter med stolsliften
Mer information: hemsida , @strynsommerski
Boende Folven camping, Grotli högfjällshotell , Dønfoss camping och Videseter hotell.Lifkort (vuxen/barn) i NOK:
Enkelbiljett: 120/80:-
3-timmar: 320/250:-
1 dag: 370/300:-
6 dagar 1550/1160:-
Per dag efter detta: +110/70:-
Säsongskort: 2700/2000:-
Alla liftkortspriser Stryn sommaren 2017 hittar du här

Artiklar om Stryn på Freeride:

FOLGEFONNA

I Folgefonna åker portnötande alpinister, puckelrävar och railgalna jibbers sida vid sida. Skidanläggningen ligger på drygt tolvhundra meters höjd över havet. Det finns park, pist och längdåkningsspår. Från toppen av liften på nära femtonhundra meters höjd har du en fin vy över glaciär, Hardangerfjorden och Norsjön.

Folgefonna eller ”Fonna” som de flesta säger, är känt för sin park. Säsongen 2017 är det återigen dags för Emil Fossheim och gänget från Mushroom Crew att bygga det som de själva säger är ”Norges bästa park”. Parken slår med all sannolikhet den i Stryn, men frågan är vad nyrekryterade Even Sigstad från Field får till i Juvass i år. Parken hålls i fint skicka hela juli ut, därefter läggs mindre fokus på den.

Nere i Jondal hittar du boende. Byn ligger vackert vid Hardangerfjorden. Här finns bland annat Wille Lindbergs nya lodge som han driver tillsammans med sin sambo My.

Var: 42 mil väster om Oslo, dryga 6 timmars bilfärd. En slingrande 19 kilometer lång väg från tätorten Jondal rätt upp i bergen mot glaciären ligger själva anläggningen. 9,5 h bil från Göteborg och nära 13 h från Stockholm. Reser du med tåg tar tåget Oslo-Arna ungefär 7 h. Tåget går mot Bergen, kliv av i Arna och byt till buss mot Jondal. Det går även att ta bussen till Jondal från Oslo, Haukeliekspressen byte i Seljestad, restiden är ungefär 7 h. 
Säsong 2017:
  13 maj – oktober (ej satt exakt datum).
Lift: alla dagar klockan 9-16, from september och säsongen ut 9 -14. 
Fallhöjd:
21o meter ( 1460 möh – 1250 möh).
Mer information:
hemsida, facebook@visitfonna och @fonnasnowpark  
Boende: 
Hardanger Fjord Lodge, Folgefonn Gjestetun, Jondal Hotel, Folgefonn Hytter & Gardscamping.

Lifkort (vuxen/barn 6-14 år) i NOK:
Enkelbiljett: 100/70:-
3-timmar: 320/260:-
1 dag: 390/300:-
8 dagar 1790/1375:-
Per dag efter detta: +130/130:-
Säsongskort: 2990/3650:-
Alla liftkortspriser Fonna sommaren 2017 hittar du här

Artiklar om Folgefonna på Freeride:


JUVASS (GALDHØPIGGEN SOMMARSKISENTER)

Juvass är alltid lite up and coming i Norges glaciärtrio. Minst omtalat och minst omskrivet. Jon Olsson spenderade 30 dagar i Juvass sommaren 2009, nötte då både hopp och portar (hans OS-satsning var då fortfarande verklighet). Tom Wallisch lär vara en återkommande besökare, bootfittern Magnus Wörnert från Alpingaraget, Jesper Tjäder gjorde sin berömda loop här sommaren 2016, norska Anders Backe och även Älvdalens stolthet Kim Boberg med vapendragaren Oliver Karlberg syns på glaciären vid foten av Norges högsta berg. 

Till Juv-glaciären hittar parkråttor, alpinåkare och storbergsåkare och säsongen är ända från maj till början av november. I början och slutet av säsongen är det mycket alpinåkare. När det är lågsäsong för alpinåkarna och parken börjar bli klar ligger fokus där. Parken hålls öppen från maj och till mitten av juli.

Per Vole som har drivit skidcentret tidigare har till säsongen 2017 lämnat över t till nästa generation. Det är hans två barn som tillsammans med sina sambos ska driva Galdhøpiggen sommerskisenter vidare in i framtiden. Nytt är också ett samarbete med Field Productions och Even Sigstad som är parkchef sommaren 2017. Målet är Norges bästa sommarpark.

Området är högalpint,  liften börjar på 1850 meters höjd vilket är högst av Norges sommarskidorter, i  början av säsongen är det mycket folk som turar i området. Höjden är också skälet till att säsongen är längst just i Juvass. Det är drygt fem kilometer från skidanläggningen upp till Galdhøpiggen.

Om man är tidigt ute så finns det mycket alternativ. Vid liften så har du en mellan 5-10 minuter lång hike till ett brantare parti där det inte pistas. En bra idé kan vara att gå upp på Galdhøpiggen som är Norges högsta topp. Vid god sikt går det att åka från toppen (guide rekomenderas när man ska ta sig över Styggebreen) och om du är tidig på säsongen och det är bra med snö kan du åka från toppen ner till dalen.

Var: 8 timmar bil från Göteborg, drygt 10 timmar från Stockholm. 
Säsong 2017: 20 maj – 5 november
Park 2017: 20 maj – 16 juli
Lift: öppen alla dagar 9.15
Fallhöjd: 350 meter
Mer information: hemsidaFP camp facebook,
Boende: Juvasshytta, andra alternativ är Raubergstulen som ligger halvvägs upp på berget. Nere i Böverdalen finns det en camping med stugor och i Lom (ca 45 min bil upp till glaciräen) finns även där camping och hotell.

Liftkort (vuxen/barn 6- 15 år) i NOK:

Enkelbiljett: 100/0:-
3-timmar: 330 :-
1 dag: 405/325:-
5 dagar: 1620/1295:-
Säsongskort: 4 900:-
Alla liftkortspriser Juvass sommaren 2017 hittar du här.

Artiklar från Juvass:

Jesper Tjäders Loop i Juvass från sommaren 2016, måste ses och/eller måste ses igen.

Text: Ola Melin & Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.