Hallå där Albin i Stryn

Albin Pettersson Bråthe gör sin sjätte säsong i Stryn. Han berättar om sommarens festival och snösituationen denna sista skälvande vecka av skidåkning på glaciären. Säsongen är slut nu på söndag 9 juli.

Hej Albin Pettersson Bråthe, hur är läget?
– Hej, tack det är fint! Efter riktigt tråkigt väder under inledningen av säsongen så har nu solen hittat hit till Stryn.

För de som inte känner dig: Vem är du?
– Göteborgare som åker en hel del skidor. Har de senaste åren spenderat vintrarna nere i Alperna och flängt runt och kört en del på kvaltouren – FWQ – och sedan jobbat i Riksgränsen under vårarna. Har precis blivit student så nu efter att ha avklarat första året på arkitekthögskolan i Umeå så passade det perfekt att jobba min sjätte sommar här på Stryn.

Hur norsk är du? Ditt efternamn klingar lite lusekofta och bra skidberg!
– Hehe, får faktiskt höra från norska kompisar ibland att ”du er jo nesten norsk du”, men det har nog inte med efternamnet att göra.

Hur gick friåkningstävlingen Freeline Jam för dig denna sommar?
– Jag får väl säga att det gick bra, jag stod ju på benen för en gångs skull! Hamnade på en sjunde plats.

Hur fungerar formatet på Freeline Jam, är det kval, flera åk eller what?
– Arrangörerna Fri Flyt är väl egentligen ganska flexibla med formatet och gör det som blir bäst och roligast för alla utifrån förhållandena. Men det är formatet med ett åk som har passat bäst de senaste åren.

Ok, låter sådär skönt skidåkar norskt. Var gick tävlingen i år?
– I år blev det Cafe-facet, ett 400 höjdmeter långt åk med uppemot 40 graders lutning på sina ställen och en uppsjö med features. Men det ska väl nämnas att det är mer fokus på lekfullhet, att ha kul och att kanske showa lite än vad det är på många andra tävlingar.

Hur var uthoppen från klipporna? 
– Då alla klippor smälter fram så är det i grund och botten dåliga take-offs, därför får man skotta på lite snö dagen innan och under hiken upp så att det blir så säkert och kul som möjligt. I botten är det ett hopp, i år var det roadgap över vägen. Man måste officiellt sett inte hoppa det, men…

Vad tyckte du om årets Strynfestival?
– Strynefestivalen är ju alltid en av de stora höjdpunkterna för sommaren här i Stryn, och så även i år 2017. Brynjar och gänget på Fri Flyt gör ett grymt jobb och skapar magisk stämning hela dagarna (och nätterna) under festivalen. Även om vädret inte var toppen i år så var det grymt pepp på alla deltagare. Efterfesten på ”Folven-kollen” måste upplevas.

Edit från Strynfestivalen 2017

Du har varit med några gånger förr då antar vi?
– Det var tredje året jag var med och körde Freeline Jam och har vart här på Strynefestivalen alla år.

Så här med en knapp vecka kvar till stängning: Finns det någon snö kvar i Stryn att åka på?
– Absolut! Klassiska åk som SS-Norway och Speedski körs dagligen. Jag själv har lappat parken och cat-tracken med ett gött gäng och det är som en stor lekplats med oändliga möjligheter att vara kreativ på features i alla storlekar. Snön håller gott och väl till och med nu på söndag 9 juli som utlovat. 

Albin Pettersson Bråthe

Född var Göteborg
Född när 1992
Bor idag Umeå
Började åka skidor när När benen bar, var med på min första afterski på Tandådalens wärdshus två månader gammal
Tävlat på skidor 4 år på FWQ
Drömresa skidor Södra halvklotet. Har ännu inte vart och hälsat på gänget i Nya Zeeland. Sydamerika vore också kul.
Mer Albin? Instagram @albinpb

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.