Sommarskidåkning i Folgefonna

I bergen öster om Hardangerfjorden finns en glaciär där du kan lägga svängar när andra skidorter stänger. Freeride tog sig dit för att utforska området, uppleva skidåkning i vårvärme och träffa Wille Lindberg & My Ernevi, samt bröderna Regnér.

För dig som vägrar ta signalerna på allvar från grönskande träd, snöfria cykelleder eller isfria småbåtshamnar om att skidsäsongen är över, finns möjligheter att förlänga densamma in i sommarhalvåret. I vårt västra grannland ligger ett par platser som erbjuder sommarskidåkning en god tid efter midsommar: Stryn, Juvasshytta och Folgefonna. Vi tog oss till den sistnämnda orten.

Folgefonna ligger på det norska Vestlandet, dryga 2 timmar med bil från Bergen. Snabbaste sättet att ta sig dit från Sverige är med direktflyg till Bergen, varifrån du sedan med bil eller buss tar dig till Jondal, som är Folgefonnas närmaste ort. Sista biten in till Jondal åker du med bilfärjan från Tørvikbygd. Färjan är i trafik från tidig morgon till sen kväll. För att ta dig upp till skidcentret på glaciären behöver du bil, förutom perioden 26 juni till 20 augusti när det regionala kollektivtrafikbolaget kör buss upp till Fonna. Är du på besök i området utan bil i perioderna när busslinjen ej är trafikerad går det alltid att försöka lifta med någon trevlig medmänniska.

Undertecknad valde dock det klimatvänliga färdmedlet tåg för att resa från södra Sveriges platta slätter till Fonnas hägrande snö. Efter lite research via diverse reseföretags websidor slutade biljettbokningen med en plats på nattåget från Oslo mot Bergen, men avstigning skedde i Arna för att hinna med bytet till bussen mot Jondal. Tåget mellan Oslo och Bergen tar cirka sju timmar och går genom Norges bergiga landskap. Du kan arbeta på tåget. Eller ta möjlighet att se mer av vårt grannland än enbart ankomstterminaler och vyer över landskapet från luften.

I Jondal finns det numer svensk närvaro av rang. Wille Lindberg, ett av de tyngre namnen i Friåkningssverige. Han har sedan förra året slagit sig ned där och driver Hardanger Fjord Lodge tillsammans med flickvännen My Ernevi.

Wille har sedan tidigare fler skidmeriter under bältet: Tre förstaplaster på NM i Riksgränsen, ett flertal säsonger filmandes med Free Radicals, fem säsonger på Freeride World Tour och just nu aktuell i den bombastiska produktionen Don’t Crack Under Pressure 2 skapad av franska Nuit de la Glisse.

Lindberg har delvis gått in i en ny fas i livet efter flytten till det norska fjordlandskapet. En resa med segelbåt för att hitta ny inspiration i sitt skidåkande fick, efter några lyckosamma men oväntade skeenden, följden att My och Wille gavs ett erbjudande om att ta över och driva verksamheten i det gamla Mejeriet i Jondal.

Wille har på förhand lovat att vara min värd under besöket i Jondal och Folgefonna. Det är med en spänd nyfikenhet jag går runt knuten på lodgen och ser Wille stå där. Han hälsar mig glatt välkommen samtidigt som han är i full färd med att packa bilen. Hans yngre halvsyster och hennes kompis är här och har precis avslutat en veckas PRAO-period på lodgen. Idag ska de åka skidor med Wille som skidlärare.

När jag kliver in i hallen för att lämna väskorna kommer Willes flickvän, My Ernevi, fram och säger hej. My förklarar att hon inte ska åka skidor idag:
– Jag har åkt hela vintern, svarar My på min fråga om hur hennes säsong varit. Men nu är det stopp för åkandet så jag följer bara med upp som åskådare.

I bilen på väg upp till glaciären berättar My och Wille att liften precis har öppnat och varit igång någon vecka, men att säsongen i området egentligen har pågått sedan februari. Mycket kretsar kring liften på glaciären som vanligtvis öppnar i slutet av april och håller öppet fram tills dess att snötillgången tryter, vanligtvis i slutat av sommaren eller början på hösten. Men området har enligt paret mycket mer att erbjuda än bara liftburen åkning. Wille pekar ut en mängd områden med god potential för topptursskidåkning samtidigt som han rattar den fyrhjulsdrivna Toyotan med säker hand längs den smala och snirkliga vägen.
– Vår säsong på lodgen börjar i februari. Då är det toppturande vi bygger kring, berättar My. I slutet på maj, när snön börjar försvinna på de toppar som inte är glaciär, har glaciärskidorten Folgefonna öppnat. Samtidigt börjar vandringen komma igång i området. På sommarmånaderna och en bit in på hösten är det framför allt vandring och segling som är aktuellt.

Senare berättar My även att de förbereder för att öppna upp ett Creperie där den serverade maten ska lagas med lokala råvaror från trakten samt servera den cider och äppelmust som är så känd i just Hardanger. Vad som sedan händer i december kan My inte svara på, men Wille är inte sen med att hojta
– Då kör vi julbord! samtidigt som han flinar brett.

Många av turerna Wille visar når du genom att stanna bilen i vägkanten, spänna på hudarna och traska iväg in i landskapet. Men även en bit bort från nationalparken, som Folgefonna ligger i, är det möjligt att göra toppturer.

Längs fjordens stränder finns än fler turer att göra förklarar My och Wille. Just från Jondal finns inga turer som utgår, men tar man sig en bit med båt öppnar möjligheterna upp sig, fortsätter de samtidigt som vi närmar oss parkeringen till skidcentret.

Själva skidcentret är litet på Folgefonna. I slutet av den två mil långa vägen upp från Jondal ligger en handfull hus samt dalstationen för släpliften upp på glaciären. Ett gäng pistmaskiner trängs tillsammans med en mängd saltsäckar utanför verkstaden. I samma byggnad som verkstaden ligger skiduthyrningen, vilket också är där du köper liftkort. I byggnaden mittemot ligger en liten kiosk som serverar våfflor, fika och lunch för dig som vill fylla på med energi under dagen på fjället.

Tack vare saltet som sprids över snön på glaciären blir pisten stenhård trots den intensiva vårvärmen och första åket går fort. Brantaste delen på backen är förvånansvärt brant och ger en bra skjuts nedför. Andra åket letar jag mig längre ut och kör genast in i sockrig vårsnö som klibbar lite lätt mot skidornas undersidor. Anläggningen är inte stor. Det är en ensam släplift som tar dig några hundra höjdmeter upp innan du vänder skidorna mot dalen och åker ned igen, men det är skidåkning och det är kul! Jag fortsätter att köra laps samtidigt som alpinåkarna som haft träning i backen packar ihop sina käppar och beger sig nedåt.

Skidåkningen i området på glaciären har pågått i hundratals år, berättar Sjur Vågen som just nu är redaktör på Fonna Magasin och bor i Bergen, men har bott i Jondal innan dess och jobbat med det mesta på skidanläggningen. Han fortsätter berätta att själva skidanläggningen funnits sedan början på 1990-talet men att människor i området i alla tider har tagit genvägen över bergsmassivet med skidor under fötterna istället för att ta den långa omvägen runt.

Efter några timmar på Fonna är vi tillbaka på lodgen. Wille lägger sig på golvet och kör några rehabövningar. Han berättar att han alltid går igenom kroppen och kör rehabövningar för knäna. Wille tycks hållit ihop kroppen bra under karriären – fem år på FWT och fyra på FWQ är ett bra facit. Men motivationen för att tävla tog slut förra året fortsätter Wille.
–Jag kom till Andorra utan att ha gjort förberedelserna ordentligt, det gick som det gick. [Krasch i premiären av FWT 2016, reds. anm.] Sen hade jag redan bestämt mig för att oavsett om jag kvalade till andra halvan av FWT skulle jag inte köra den. Det blir svårt att prestera när huvudet inte är med till hundra procent. Men jag saknar det lite ändå, det är alltid kul att vinna liksom. Nu är jag mer sugen på andra äventyr, framför allt Ski and sail.

Willes flickvän, My Ernevi, är göteborgskan som efter studenten åkte till Alperna för att göra säsong. Hon gjorde några vintrar i de Europeiska bergen och jobbade hemma i Sverige på somrarna för att sedan börja plugga i Luleå där hon läste programmet Upplevelseproduktion.

Efter examen startade My och en väninna en secondhandbutik för skidkläder i Stockholm. My kom sedan att jobba med marknadsföring och som marknadschef på olika IT/Teknik-bolag innan det bar av till Norge och nya utmaningar i Jondal.
–Jag har alltid haft en dröm om att starta något i stil med en restaurang, men trodde aldrig att det skulle sluta med att driva en Lodge i Norge. När vi fick erbjudandet att ta över det gamla Mejeriet kunde vi inte tacka nej, berättar My.

I Jondals kommun bor cirka 1000 personer. Det finns två matbutiker, en skola, en kyrka och en uppsjö pittoreska små trävillor i samhället. Byn ligger vackert placerad invid fjorden. Föreställ dig det vackraste av vykort över Norges fjordar och du ser det landskap där Jondal ligger. Våren är i full blom när jag besöker området och gröna prunkande träd klär bergssidorna som störtar ned i det blågröna fjordvattnet.

De huvudsakliga näringarna i området är jordbruk, där äppelodlingar dominerar, en stålindustri, skifferbrytning och turismen.
–Utan Fonna skulle inte Jondal vara vad det är. Om Fonna försvann skulle mycket mer också försvinna härifrån. Det är skidåkningen och naturen som håller igång samhället, berättar Wille när vi promenerar genom byn.

För dig som söker boende i Jondal finns ett vandrarhem, ett hotell och en förläggning för större grupper, exempelvis slalomklubbar som åker på träningsläger på Folgefonna. Aktiviteten i byn styrs mycket av tillgången på snö och skidanläggningens öppettider.
– När glaciären stänger för åkning dör hela byn sägs det, berättar My. På sommaren är det mycket besökare och många klubbar och alpinlag som kommer hit för att träna, men det finns inte tillräckligt med boende egentligen. Det är få som vill satsa på att bygga exempelvis hotell när säsongen är så kort som den är. Men det är superfint här redan i februari. Jag och Wille var nästan arga för att det inte är någon som tagit tag och satsat på topptursskidåkande tidigare. Det finns massvis av bra topptursterräng här men Norrmännen är mer inne på att gå på klassisk tur.

Glaciären är känd som en klassisk ort när det kommer till sommarskidåkning. Filmproduktionsbolaget Field Productions har hjälpt till med att sprida ryktet om glaciären genom magiska segment i framför allt Supervention I. Med några av världens bästa Big Air-åkare framför linsen, ett glittrande kvällsljus och ett väl placerat hopp med ett back drop utöver det vanliga, har glaciären visats från sin bästa sida.

Även Henrik Windstedt, den svenska skidåkaren från Åre, tillsammans med sin årekompis David Kantermo, har hjälpt till att sprida ordet om den norska sommarskidåkningen genom sitt What! Camp med bas i Jondal och Folgefonna.

När jag den andra dagen ska ta mig till glaciären får jag lift upp till berget med Krille. Krille är svensken som har jobbat på Folgefonna i sju säsonger. Vanligtvis bor han i Åre och jobbar med deras snowpark, men på somrarna är han på Folgefonna för att köra pistmaskin och bygga Fonnas snowpark. Totalt är det runt tio personer som jobbar på anläggningen denna säsong.

Krille, eller Christer som han heter, berättar att glaciären inte rör sig speciellt mycket men den smälter lite väl snabbt på vissa ställen. Saltet, skidåkarna och pistmaskinerna tillsammans sliter på snön.
– När det regnar och blåser smälter snön sjukt fort. I år har det hittills varit riktigt varmt och det har märkts på hur snabbt snön har smält, berättar Krille.

För att pisterna ska hålla längsta möjligt under säsongen schaktas snömassor ihop från omgivningarna och täcks med tyg för att bevaras intakta så länge som möjligt. Därifrån kan sedan snö hämtas för att fylla på utsatta områden i backarna som far extra illa av sommarsolen. Jag frågar hur orolig man behöver vara för glaciärsprickor i pisterna, men Krille berättar lugnande att det inte är något att oroa sig för alls.
– Ibland kommer det fram små sprickor, men då är vi snabba med att fylla igen dem med snö, förklarar Krille.

Anläggningen räknar med att hålla öppet till slutet av sommaren alternativt början på hösten denna säsongen. I slutet av maj när Freeride besökte området fanns det fortfarande tillräckligt mycket snö för att kunna gå toppturer i området runt omkring glaciären, även om denna toppturssäong börjar sjunga på sista versen.
Vi öppnar i slutet av april, sen har vi öppet så länge som snön håller. Förra året åkte vi puder i början på augusti, berättar en leende Krille samtidigt som han tar fram sin mobil för att visa en bild från förra årets augustidump.

När jag ska göra några av toppturerna får jag sällskap ut på berget av Louise Nilsson, som gör sin praktik hos My och Wille veckorna fram till midsommar. Wille ger oss en av de snabbaste ruttbeskrivningarna jag har fått innan han vänder ner mot Jondal och vi ger oss iväg med stighudar.

Dagens tur blir lite av en upptäcktsfärd för att kika på omgivningarna. Vi kryssar oss fram mellan stenar och grästuvor som allt mer tar över landskapet när snön är på väg bort. Uppe på toppen kikar jag ut över landskapet och funderar nyfiket på vad som kan komma att ske i framtiden med en skidåkarentreprenör av Lindbergs kaliber i området.

Några av de dagar jag spenderar i Jondal kommer även bröderna Regnér på besök tillsammans med sitt crew för att spela in nästa avsnitt av Does your brother ski. Några timmar senare dyker även en filmare från Nuit de la Glisse upp med ett par stora väskor, fyllda med kameror och diverse tillbehör för att filma några segment till höstens kommande film. Middagsbordet på ovanvåningen är fyllt av skidåkarsug när planen för kommande dag sätts.

Morgonen därpå fyller vi två bilar och beger oss uppåt mot berget. Efter några uppvärmningsåk vill Wille visa en av sina favoriter. En bil är parkerade en bit ned längs vägen för att vi ska kunna ta oss tillbaka efter åket som slutar en bit nedanför liftens dalstation. Vi skråar en bit och går med pjäxor upp för en liten sluttning. Allting med en energisk och sprudlande Wille i täten. Skidpeppen går inte att ta miste på hos honom. På toppen får vi en snabbkurs i hur du mäter lutningen på ett åk med hjälp av kompass samtidigt som ett flåsande filmcrew får hämta andan.

Åket ned sker i en bred ränna utan några egentliga bergväggar runt om. Bröderna Regnér och Wille gör vad de ska framför kameran även om vädret just nu visar sig från sin sämsta sida med ett strilande regn från blygrå moln. Någonstans där molnen går ihop med landskapet i horisonten syns fjorden som ett blågrönt band när vi lägger svänger ned genom den sockriga vårsnön.

Uppe vid liften igen delar vi på oss efter lunch. Regnérs samlar material på sitt håll när det är dags för Matias från Nuit de la Glisse att få sina sekvenser filmade. Wille turar runt på de snöklädda kullarna en bit från liften under surret från en drönare. Nu badar landskapet i solljus från den starka vårsolen. Där vi befinner oss för tillfället syns hur vidsträckt Fonnaglaciären är och bortanför den syns fjordar som gränsar av bergen på andra sidan från oss. Landskapet är så långt ögat kan nå fyllt av bergiga toppar där snön från den gångna vintern fortfarande fläckvis ligger kvar.

Sista åket för dagen blir ett kort freerideface precis invid liften. Från liften skråar vi höger, går ett tiotal höjdmeter i pjäxor innan det är dags att spänna fast skidorna igen. Det finns några alternativa vägar ned och Wille väljer den hårigare. Fotograferna gör sig redo och Wille droppar in. Freeridern uppväxt i Schweiz och Varberg har hittat en plats i Norge, som hyser åk i de flesta svårighetsgrader. Allt från relativt flacka glidaråk till face goda nog åt en professionell freerider.

Vid middagen samlas återigen alla. Det diskuteras prylar, minnen från vintern, kommande filmprojket och vilka åk som ska göras imorgon. Diskussionen fortsätter, om än lite mindre intensivt när gruppen sprider ut sig i sofforna och fåtöljerna i andra ändan av rummet. Det andas skidåkning i rummet på ett lugnt och avspänt vis, men ändå så pass tungt att passionen för sporten tycks ha börjat gro in i de nymålade väggarna. Runtomkring på borden och i tidningsställ finns delar av Willes mångåriga samling av magasinet Åka Skidor. Väggarna inne i lodgen har inte tapetserats med sidorna från tidningarna, och de lär knappast behöva det heller. Här lever skidåkarandan i allra högsta grad, trots att midsommarafton bara är några veckor bort i kalendern.

 

Fakta för dig på väg till Folgefonna:

Öppetider Folgefonna:
Från slutet av april till dess att snön försvinner, vanligtvis slutet av sommaren alternativt början på hösten. Anläggningen kan sedan öppna igen ifall snön kommer tidigt i slutet av hösten. Öppet dagligen 9.00-16.00 säsongen ut.

Säsong topptur:
Från någon gång i februari tills dess att våren knackar ordentligt på dörren någon gång i slutet av maj månad.

Resa:
Flyg Arlanda-Bergen tar 1,5h. Från Flygplatsen tar du antingen bil eller eller buss till Jondal. Reser du med tåg tar tåget Oslo-Arna ca 7h. Tåget går mot Bergen men du gör bäst i att kliva av i Arna och där byta till bussen mot Jondal. Det går även att ta bussen till Jondal från Oslo. Med Haukeliekspressen, krävs ett byte i Seljestad, reser du sträckan på ca 7h. Från Jondal upp till Folgefonna tar du dig med bil. I perioden 26e juni till 20e augusti kör det lokala kollektivtrafikbolaget buss upp till anläggningen

Offpiståk & turer Folgefonna:
Willes åk
Lookers left
Storafjellt

Boende:

  • Hardanger Fjord Lodge – Bo hos Wille Lindberg och My Ernevi i deras lodge. Mat, boende och parets varma gästfrihet ingår alltid i bokningen.
  • Folgefonn Gjestetun – Vänder sig till stora grupper och alpinlag som är på besök för att sommarträna på glaciären.
  • Jondal Hotel – Det mysiga hotellet, mitt i byn. Här i finns även ett café och restaurang.
  • Folgefonn Hytter & Gardscamping – Fem kilometer upp från Jondal ligger campingen. Här kan du som vill bo närmare glaciären slå läger under din vistelse i området.

Sevärdheter runt omkring Jondal:
Trolltunga, den spetsiga klippan hämtad från en känd lejonfilm, ligger inte långt från Jondal. I området finns det även möjlighet till fiske, kajakpaddling och vandring. Ett antal mil markerade leder finns att utforska för dig som vill vara i bergen utan skidor.

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.