Stryn – en snöig sommarklassiker

Norra Europas bästa sommarskidåkning hittar du i norska Stryn. Freeride åkte dit och campade på Folven, tutade på fåren längs Strynfjällsvägen och njöt av både sköna och farliga sommarsvängar nedför Tystigsbreen.

Morgon hinner skifta till dag och slutligen natt under bilresan från Sverige till Stryn. Väl framme på Folven camping befinner vi oss i Nordfjord, långt inne i Norges Vestland knappt femtio mil nordväst om huvudstaden. På campingens uteservering dricks det öl i den ljusa sommarnatten. På den lilla scenen river ett coverband från Stockholm av en rockig version av The Band-låten The Weight och ett litet stycke bort driver den lokale kändisen Truls Omtvedt en liten butik. En handskriven lapp på dörren erbjuder alkotest för 20 norska kronor.

Nyckeln hämtas i receptionen. Vi låser upp dörren till en röd liten stuga med två våningssängar och ett kylskåp. Denna norsk hytte är lyxig i jämförelse med de tält som är uppslagna på campingens gräsmattor, och väl värd de 800 norska kronor som den kostar per natt. Vi somnar som barn trots att musiken från uteserveringen fortsätter att eka mellan Hjelledalens kilometerhöga bergsväggar.


Foto: Fredrik Schenholm

Foto: Fredrik Schenholm

Vi som vaknar på Folven camping befinner oss mitt i en maffig naturupplevelse. På ena sidan dalen ligger en bergstopp som vagt påminner om Matterhorns Toblerone-form, på den andra sidan strilar ett par vattenfall nedför bergssluttningarna och skapar en smakfull ljudkuliss. Egentligen, om man ska vara petig, ligger varken Folven Camping eller skidsystemet i Stryn – byn som har fått ge namn åt hela fenomenet ligger längre ner i Hjelledalen. Skidcentret är lokaliserat uppe bland de gamla norska bergen på tusen meters höjd. Folven Camping ligger mittemellan dessa två.

En serpentinväg slingrar sig upp mot skidcentret. Längs forntidsgamla Strynfjällsvägen betar en skock får helt fritt. De halvtama fåren blir helvilda av kex, de bräker och vill följa med in i bilen. Blir de lurviga djuren inte matade, går de mest lite malligt i vägen för alla bilar som försöker ta sig till och från skidcentret. Skidåkning ger fåren blanka fan i – och det syns tydligt på kroppsspråket. En ”normal” skidanläggning hade sett till att fåren försvann. I Stryn skapar fåren bilköer, och alla verkar gilla det.


Foto: Fredrik Schenholm

Foto: Fredrik Schenholm

Uppe vid det lilla skidcentret inramas bilparkeringen av meterhöga snövallar. Flip-floppen ger i från sig ett gummiklatschande ljud under fotsulorna på väg mot liftkortsluckan. Till den tyvärr något snöfattiga säsongen 2010 bytte anläggningen ägare – klädmärket Moods of Norway, Nordfjord Kjøtt och Stryn Kommune gick in som de största aktieägarna. Inga radikala förändringar genomfördes till denna första säsongen i de nya ägarnas regi, förutom att en rosa traktor stod parkerad några meter framför liftkortsluckan.

På vintern ligger snön djup över hela Strynfjället, men varför åker ingen skidor då? Inte förrän i slutet av maj drar skidcentrets två liftar igång. Massor av snö och fin terräng borde borga för toppenbra skidåkning. En diskussion med en inbiten Strynresenär i sittliften reder ut begreppen.
– Det ær førdi rasrisken ær meget stor, säger Tord-Mange.

Han är i trettioårsåldern, från Norges Vestland och besöker Stryn för sjunde året i rad. Skidcentret brukar ligga ett par meter under snö och bida sin tid under vintern, förklarar han. Vägen upp är alltid igensnöad.


Foto: Fredrik Schenholm

En gammal tvåsitsig stolslift tar oss upp den första biten mot själva Tystigsbreen, Stryns glaciär. Tord-Mange tipsar om några åk, pekar med staven mot en klippa som är fin att hoppa och instruerar hur man bäst tar sig över älven som ligger mellan botten av offpist-åket SS Norway och bilvägen. Efter sittliften tar vi Breheisen och når toppen av Stryns liftsystem. I den övre halvan finns några preparerade nedfarter och parken, den nedre halvan är en enorm vit bergsida som korsas av ett z-format pistmaskinsspår. Från toppen av liftsystemet är det 520 fallhöjdsmeter ner till skidcentret och bilparkeringen. Uppifrån ser byggnaden ut som ett litet Legohus.

Det är flera testgäng på plats, ett par åkare från Stockholmsbutiken Alpingaraget imponerar när de carvar sig nedför pisterna på nästa års friåkningsskidor. En norsk tidning är också där. Barnen i backarna är få, och de vi ser framstår redan som små rutinerade alpinister. Den gamle snowboardhippien och Strynprofilen Tommen glider förbi på sin bräda. De medelgoda åkarna syns ingenstans. Märkligt. Det är lika förvånande varje sommar – varför är det inte fler skidåkare här?


Stryn-profilen Tommen till vänster
Foto: Fredrik Schenholm

Stryn tål att jämföras med många skandinaviska skidorter vintertid. Vilket fjäll i Sälen bjuder på liftburen piståkning med över femhundra fallhöjdsmeter? Var någonstans i Åre kan man åka åttahundra fallhöjdsmeter off pist ner mot en fjord? Stryn är den perfekta platsen för de som vill prova nytt och avancera i sin park- eller friåkning men tyvärr verkar det fortfarande bara vara de inbitna stammisarna som hittar hit.

Park, pister och den sköna campingstämningen på Folven i all ära, men det är framförallt friåkningen som är anledningen till att vi är i Stryn. En promenad med skidorna på ryggen från toppen av Breheisen ger tillgång till en rad underbara offpiståk, som populära SS Norway, Nuken och Långa och Korta Baksidan. Men idag tar vi sikte på ett annat åk.


Foto: Johan Svärd

Foto: Johan Svärd

Fyrtiofem minuters promenad ovanför toppen av Breheisen och vänster från vägen upp till starten av SS Norway är det utvalda åket lokaliserat. Solen steker, och snön gnistrar i ljuset. Det luktar solkräm och svett. Vi pausar och dricker lite vatten för att förbereda oss för åket. Bergssidan under oss är brant, orörd och tekniskt intressant med små och stora klippor, samt några halvt uppstickande stenhajar som naturliga utmaningar. Siktet är inställt på en ränna långt till vänster som har sett spektakulär ut nerifrån.


Foto: Fredrik Schenholm

Vi skråar bort mot det som tros vara ingången till åket. Ljudet försvinner de sista svängarna ner mot avsatsen, som bara ska vara ett litet överhäng med snö och sedan övergå i den branta ospårade rännan. Jag hör bara flås och mina hårda hjärtslag. Partiet några meter framför försvinner ut i ingenting, det enda som syns nedanför är botten av dalen. Tvärställer skidorna. Vandrar tillbaka uppåt igen. Fortsätter vidare runt mot nästa ränna. Snön är hård, lutningen brant och skidorna hoppar och far mot det översta islagret.

Nere i botten av rännan far blickarna uppåt den branta bergssidan vi just tagit oss nedför. Till höger syns den ränna där åkningen avbröts. Ett ensamt skidspår upphör ungefär fem meter från kanten av en stor klippa. Tjugo–trettio meter massiv sten i lodrät lutning skiljer slutet av spåret från nästa snötäcke. Här kunde det ha gått riktigt illa. De andras ansikten är lugna. De drar djupa andetag av högfjällsluften ner i lungorna. Någon lyfter handen till en försiktig segergest.
– Livet vann, tänker jag.


Foto: Fredrik Schenholm

Stryn

Var: Stryn ligger i Nordfjord i Norges Vestland 48 mil nordväst om Oslo.

Namnet: Stryn är en mindre ort som ligger nere i Hjelledalen. Skidcentret ligger på över tusen meters höjd uppe bland bergen, en dryg timmes bilfärd från byn. Folven Camping ligger mittemellan dessa två.

Fallhöjd: 520 meter.

Antal liftar: 2 stycken. En sitt- och en ankarlift. (Breheisen är i skrivande stund stängd men förväntas öppna inom kort)

Nedfarter: 9, men räkna inte med att alla är pistade.

Säsong: Slutet av maj till augusti

Styrkor: Bra friåkning, fina jibbmöjligheter och fantastisk natur.

Svagheter: Osäkert väderläge, bitvis trög snö och lång resa (fast betydligt kortare än andra sommaralternativ som Nya Zeeland och Sydamerika).

Profilen: Tommen är mannen med skägget, den hesa rösten och snowboarden som både visuellt och spirituellt personifierar friåkningskulturen i Stryn.

Profilerna: Den malliga fårskocken vid gamla Strynfjällsvägen.

Tips 1: Åk så tidigt som möjligt efter öppningen, snön smälter fort i sommarsolen.

Tips 2: Vid dåligt skidväder: gör en surfresa till Stadlandet (www.stadsurfing.com).

Tips 3: Ta med ett par breda, nyvallade skidor så flyter du bra på den lite grövre och trögare sommarsnön.

Hyra, shop och skidskola nere i servicebyggnaden.

Text: Anders Wingqvist
Foto: Fredrik Schenholm
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.