Via Lattea

Skidorter i Italien
Via Lattea innefattar även Montgenévre, Sauze d'Oulx, Sestriere

Vill du åka skidor med ena foten i Italien och den andra i Frankrike? Poetiskt klingande La Via Lattea (Vintergatan) ligger precis i gränslandet mellan dessa två länder vid Serre Chevalier Vallée, högt uppe i Alperna. Det stora och varierande skidområdet omfattar San Sicario, Pragelato, Cesana och Clavier, OS-byarna Sestrière och Sauze d´Oulx (under vinter-OS i Turin 2006 avgjordes här de alpina grenarna här) samt det franska skidområdet Montgenévre. Det är värt att lägga på minnet att det italiensk-franska skidsystemet inte alltid är 100 procent sammanhängande, för det krävs snö nere i dalarna. Omfattar över 400 kilometer av skidåkning, cirka 250 natursköna pister och över 70 liftar. Med allt från blåa och röda carvingpister till brant svart åkning är det tillräckligt med varierande terräng och svårighetsgrad för att köra slut på de flesta skidbuggar för eller senare. Till exempevis är snösäkra skidmekkat Sestrière synonymt med skön skogsskidåkning.

Snöprognos

 • Torsdag

  3,1 cm snö
  Lätt snöfall
  -8°
  2 m/s
 • Fredag

  5,3 cm snö
  Molnigt
  -7°
  1 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -3°
  0 m/s
Vad tycker du om Via Lattea?
5
4
3
2
1
Sara1979
2006-10-27
Tillbringade 3månader i Sauze d´Oulx 2006. Trevlig by med en gammal och nyare del. Total invation av engelsmän vilket man oxå kände utav i backarna. Vilket vill säga att 70% av personerna i backen inte kunde åka skidor, över huvudtaget. Smalaste passagen i Sauze systemet kallades engelska kanalen därför där låg alla engelsmän och söla. Aldrig har jag sett pistörena rycka ut så ofta som här!!!

MEN, det finns dock ett plus med detta. Engelsmännen är koncentererade till sauze-området vilket innebär att resterande systemet är nästan tomt! Off-pisten ligger länge här, ingen ger sig ut utanför. Man kan hitta massa fin skogsåkning i Sauze och ner till grannbyn Jouvencaeux.

Bästa pisterna hittar man I Sansicario där man blir lyrisk på sina nya Salomone street racer. Fantastiska backar, pist nr 21 är ett måste.

Vidare så kan man säga att Sestrier inte är så illa heller. Borgata-området erbjuder bra lutning på backar och trevlig offpist. Bra offpist sträcka är att åka till högsta punkten i Borgata-området, vilket är längst till höger mot Sestrier by. Sedan tar man sig ner, på rätt sida ån... vilket är vänster. Här ligger snön orörd länge!
Bra sträcka är också att ta liften Fraiteve i Sestrier och skråa en bit till höger om liften, där hittar man också bra off-pist.

Montgenevre och Cesana är andra orter i systemet som är ganska alldagliga. Om ni åker till Sauze och Vialattea koncentrera er på San Sicario och Sestrier.

Utelivet är på topp då en massa fulla engelsmän i grupp kan vara ganska så festliga...
Prova Vagabondis, bäst blandning på folk!
Maten är godast på Village.

Johan Andersson
Johan Andersson (Gäst)
2005-02-21
Vialetta är ett ganska varierat system som överlag riktar sig till familjeåkaren men guldkornen finns. Ska säga att jag var där sista veckan januari 2005 och var det halvdåligt med snö, det kan ha påverkat mitt intryck. Bodde i Sauze D'oulx så där börjar vi.

Sauze D'oulx som ligger på ena kanten av Vialetta är ett brittiskt tillhåll och då kanske ni förstår att backarna är ganska snälla, inget fel på britternas humör däremot. Familjevänligt är det iaf. En allmänn uppfattning som de flesta uttrycke efter nån dag i backarna i Sauze är deras ojämnhet i lutning. Var väldigt mycket brant, flackt, brant, flackt, osv.
Riktigt bra med pubbar och resturanger i backen är det iaf., kan ju ha nått att göra med britternas skidåkning...

Mellan Sauze och Sestriere går en hyffsat snabb kabinlift, tar ca. 20min att åka mellan systemen.

Sestriere, som ju är den kändaste delen av Vialetta systemet tack vare sina slalomtävlingar, har bra flyt i backarna men hälften av dem är ganska flacka och "familjevänliga". Sestriere är bättre än Sauze men saknar, vad jag tycker, kvantitet. Men det är inte långt till Sauze så det kan man leva med.
Sen så har man ju resturangen längst ner som har en stab av trevliga svenskor (ägaren är gift med en svenska), väldigt trevligt.

Tredje och sista delen jag testat är "Montgenevre" och ligger på andra kanten av systemet jämfört med Sauze. Här kan man snacka om åkning! När man kommit upp en bit i de franska alperna (du läste rätt, frankrike) så blir det mer eller mindre kalfjäll och det enda som kan stoppa dig är mjölksyra i benen! Montgenevre har både enorma ytor att åka offpist på och bra, tajta, branta, långa pister. Klart bästa delen av Vialetta. Är det nånstans i Vialetta-systemet jag skulle åka tillbaka till så är det hit.

Mitt betyg av Vialetta blir väldigt splittrat. Systemet har riktigt bra åkning i och med Montgenevre men är i största allmännhet ganska snällt. En 3:a får det iaf., med 4+ för Montgenevre-delen.

(Gäst)
2005-02-03
Vialattea är ett sammanhängande skidsystem över dalen Susa som ligger öster om staden Turin i Italien mot den franska gränsen. Skidsystemet består av 4+1 system med fyra italienska (Sestriere, Sauze d'Oulx, Sansicario, Claviere) och ett franskt (Montgenevre).

Åker Ni hit har Ni alltså stora möjligheter till varierad åkning allt från familjevänlig åkning till mer extreme åkning. Familjer finner möjligheter vid alla orter då övervädande pister är röda och nedåt vid de flesta orterna och likväl speciella barnområden. De mer tekniska åkarna kan även bli nöjda med det kräver dock lite mer åkning utanför pisten som man många gånger får ha för sig själv då jag har fått uppfattningen av att det inte finns extremt mycket skidbummare kring vissa av skidsystemen. Alltså en plus i kanten är just detta som gör att man kan få göra många åk helt för sig själv om man är tidigt ute.

Ur en ekonomisk synpunkt kan det även vara intressant att titta runt bland systemen då priserna skiljer sig från de mer dyra och kända till dem mer okända. Att köpa kort för hela systemet rekommenderar jag inte för dagskort eller liknande utan kräver att man stannar längre.

Tillgång till fordon kan underlätta en hel del då man kan förflytta sig mellan dem. Detta gör även att man kan åka till andra områden runtomkring både på den franska och italienska sidan likväl mycket fina offpistberg i dalen helt utanför systemen för Er som har den kunskapen.

För mer specifika frågor så hör av Er och mitt betyg grundas på att det blir 4- om man bara ser till skidsystemen direkt och 4+ för möjligheterna till egen åkning. Jag sätter ett generellt betyg över hela skalan av åkning, mat, boendet, etc.

Jonas
Jonas (Gäst)
2020-03-02
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Trevliga byar med god mat och trevlig personal. Riktigt bra skogsskidåkning. Sestriere en av de styggaste alpbyarna vi har besökt. Skisystem, Via Lattea, katastrof. System under dimensionerat för antalet personer i området. Har inte sett så gamla hissar i evigheter. Super ovänlig och oförskämd personal. Skisystemet stängs om vindarna blir strax över genomsnittet. Vet inte om det beror på att hissarna är så dåliga eller om personalen bara är lat och vill lämna tidigt. Vi kommer aldrig tillbaka.

Mest populära foto

Åkare: Martin Webrant Foto: Martin Söderqvist

Pistkarta

Pistkarta Via Lattea

Närliggande skidorter