Sauze d'Oulx

Skidorter i Italien
Sauze d'Oulx tillhör Via Lattea.

Denna ort i västra Italien var på 1990-talet ett tillhåll för riktiga röjare som framförallt importerades från Storbritannien. Idag är det inte omöjligt att tänka sig att det faktiskt är samma personer som fortsätter dyka upp, men tiden har gått och därmed har medelåldern ökat. Byns tempo har sänkts i ungefär samma takt och är inte längre någon ort som står ut som festmecka. Spår från röjar-tiden kan dock fortfarande anas i form av byns åtskilliga barer i engelskt stuk som fortfarande frodas.

Vad gäller skidåkningen är Sauze d'Oulx relativt folktomt och skidområdet är riktigt stort. Sauze d'Oulx är sammanbundet med en lång rad andra byar i både Italien och Frankrike, bland andra Sestriere och Montgenevre. Ett så stort skidområde ger tillgång till alla möjliga sorters åkning och det mesta som går att tänka sig finns tillgängligt redan i närheten av Sauze d'Oulx, både ovan och nedan trädgräns. Tyvärr är liftsystemet inte riktigt en par med många andra stora orter, många av liftarna kan inte längre kallas moderna.

Snöprognos

 • Söndag

  0,1 cm snö
  Lätt molnighet
  -4°
  1 m/s
 • Måndag

  0 cm
  Sol
  -2°
  1 m/s
 • Tisdag

  0,2 cm snö
  Sol
  -0°
  1 m/s
Vad tycker du om Sauze d'Oulx?
5
4
3
2
1
sniffinclose
2019-04-12
Var där 16-23/3 -19 och vad kan man säga..? 7 soliga skiddagar på en vecka är väl ok!
Åkte med Nortlander och var förberedd på ganska kass service efter dålig kritik både här och på andra ställen.
Måste dock dementera och säga att jag aldrig upplevt bättre service på en charterresa.
Nu är jag ju ingen snorunge som åker till alperna för att bli full så detta kanske inverkar på kontakten med guiderna. Sen verkar området ha bytt profil så när jag gick på planet var jag knappast äldst med mina 54 år, utan det var snarare mer åt mogendanshållet.
En vecka innan avresa ringer en guide och med lite frågor fast också med en massa tips. Sen jobbade dom tre danska byråerna ihop vilket bara gjorde servicen bättre. Trevliga, tillmötesgående, proffsiga näst sista veckan på säsongen. Absolut fem solar!!!
Vi bodde på La Fontaine som är ski in/out och känns lite slitet med avloppslukt på rummet och allmänt småtrasigt. Urkopplad pjäxtork i skidgaraget gör mig åxå rätt trött. Fast detta uppvägdes en hel det pga det fantastiska köket och personalen. Fem solar där med...
Säsongen var på väg att ta slut när jag var där och det hade dessutom varit dåligt med snö hela vintern så det var bara ca 60% av systemet som var öppet.
Dessutom fanns det åkbara pister där liftarna var stängda samt att flera var stängda för träning vilket jag tycker är kass när det ökar trycket ordentligt på det som finns kvar att åka på och trängsel uppstår med dom plogande holländarna. Ett minus för infrastrukturen där alltså!
Skidområdet har väl i princip åkning för alla, fast är man ute efter mycket helsvarta pister blir man besviken eftersom dom svarta pisterna är röda i min mening.
Vi kommer att åka tillbaks en säsong då det finns mer snö, för orten har grym potential, både i och off pist.
Bo i samma stinkande rum på samma hotel i Jouvenceaux bara för det berömda köket och lägets skull.
... och ja, troligen åka med Nortlander igen för dom gjorde ett jävligt bra jobb!
Stefan
Stefan (Gäst)
2019-03-23
Härlig by, bra tryck på barer och bra skidåkning. Hade fantastisk väder som naturligtvis påverkar..
telisprovaren
2018-03-16
Effektiv åkning men lite gamla liftar. Var där vecka 3 med sts alpresor. Vi hade både sol vind och snö. Området som helhet är tillräckligt stort för en veckas åkning. Det negativa är att veckokortet bara gäller en dag i den Franska delen.
Backarna var välpreparerade ochav ganska snäll lutning "fina carvingbackar".
Offpisten var lätttillgänglig och man kunde hitta lössnö även dagar efter snöfall. Bra skogsåkning men ganska tät för en ovan skogsåkare.
Byn är trevlig och allmänt bra utbud.
Jag kommer åka hit igen men inte nästa år.


Britt Almqvist
Britt Almqvist (Gäst)
2018-03-16
Har precis varit nere i Sauze dòlux vecka 10 med hela familjen som består av 2 unga vuxna samt min man och jag. Det är 3é gången vi är där för vi tycker verkligen om detta skidområde och trevliga by. I år var snöförhållandena extremt bra! Varierande skidåkning med mest röda och några svarta pister i Sauze. Över i Sestriere finns också fina röda och några riktigt bra svarta backar och även Montegenevre är väldigt trevligt att besöka (och ingår i liftkortet). I Montegenevre hade vi otroligt fina åk när vi hängde i den branta svara pisten La Reserrve.
Vad gäller mat och dryck så finns det både variation och många fina ställen uppe i backsystemet att äta på i Sauze,och Sestriere. I Montegenevre finns egentligen bara ett matställe uppe i backsystemet på vardera sida om byn men de har bra mat och på Le Chalvet sidan har de en superfin terass man kan hänga på när det börjar kännas i benen.
Trevligt i backarna generellt och inte mycket folk. Några liftar är lite gamla men fungerar. Tycker inte att det förtar helheten på ett mycket bra skidsystem med många möjligheter för alla typer av skidåkare.

wertigo
2015-03-16
Vart nere i Sauze d' Oulx under vecka 10, 2015.
Sauze d' Oulx ligger nån dryg timma från Turin, på dryga 1500 meters höjd, i ena 'hörnet' av ViaLattea-systemet (400km pist iirc). Byn itself är charmig, gammal, genuin, trånga gränder och en rackarns massa fontäner (whats up with that?). Det finns iaf 3 mataffärer, en affär som säljer dricka och minst 5 olika sportaffärer. Som i varje god italiensk by finns det även 3 ostaffärer, gillar man ost rekommenderas klart att köpa med sig några bitar hem.
Skidåkningen i just Sauze-delen är inte jättesvår, vill man ha mer utmaning så rekommenderas Sestriere-delen såväl som Sansicario-delen (även Montgenevre har ett par intressanta löpor).

Som jag skrev i början så ligger själva Sauze d' Oulx i ena 'hörnet' av ViaLattea-systemet, vilket gör att det tar tid att ta sig till den franska delen (Montgenevre). Man får räkna med iaf 2 timmar, varav merparten utgörs av de dryga 10 liftarna (!). Eftersom en av liftarna för att ta sig hem vart avstängd så är det 7-8 liftar för att ta sig hem; all in all så blir det mkt lift-resande, och inte så mkt åkande om man väl vill ta sig till Montgenevre.
Å andra sidan är terrängen varierande, vilket är rätt nice i sig.

v10, 2015 innebar 6 soliga dagar av 7 möjliga. En av dagarna stängdes topp-delen av systemen ner pga blåst. Eftermiddagarna innebar en del slask på låg höjd.

När det gäller backar så var pist46 väldigt vacker (typ transportsträcka, som ringlar sig ovanför trädgränsen, vacker utsikt)
Pist72 är bra om man vill stå på lite i backen. Även L'Observatoire borta i Montgenevre är bra om man vill pressa lite.
Pist31 alta, borta i Sestriere passar bra om man gillar en pist med lutning.
Själva ViaLattea-systemet är rätt vid-sträckt, och det går inga bussar mellan delarna, vilket gör att man kan få lägga rätt mkt tid i liften.

Vid botten av pist19 ligger en sjyst restaurang med en nice solterass. (2500 meter iirc).
Samma sak gäller borta i Montgenevre, vid botten av Pré Charé-pisten.

Håkan Ljung
Håkan Ljung (Gäst)
2015-01-28
Om ni vill frysa häcken av er i långa sittliftar stå i barer med drängfulla Britter, betala bra för inhemsk blasköl. Åk hit.. PLUS :bra backar samt vid mer snö god offpist.. Stället andas 90tal och hankar sig fram så..

Ulf Carlson
Ulf Carlson (Gäst)
2014-02-05
Var nere över sportlovet 2013 med 2 famlijer.
Bra upplägg med mkt snö och sol. Knappt något folk i backarna. Stort system med flera byar. Roligt att upptäcka nya delar och byar i Alperna. Och mkt prisvärt. Tog en öl med svågern efter första dagen och det kostade tillsammans 3 Euro (alltså för 2 stora öl). Mat i backarna runt 10 Euro för huvudrätt.
Man får inte missa Restaurang Chiao Paix. Det måste vara en av alpernas bästa backkrogar med fantastisk tryffelpasta för 10 Euro. Restaurangen ligger lite undskymd i systemet inklämt i större chalet som också är ett litet Hotel. Här trängs man med aCarabinieri och Polizia Municipal över en flaska rött till lunchen och toppar lunchen med hemmagjord grappa. Kan det blir mer Italienskt?
Backarna som sagt bra, stort system, inte så mkt avancerad åkning, dock är det mkt bra skogsskidåkning. Inte så mkt svenskar/norrmän (mkt skönt) men en hel dos britter.
Ganska liten by och den är väl OK. Har sett charmigare byar. Det finns mkt britter så det finns en del barer med därtill hörande stuk. Det finns en liten äldre del som är mysig. Och som tidigare recenter så måste man ha koll på var man bor så man inte hamnar för långt från de centrala delarna - då blir det låångt att gå.
Skulle gärna åka tillbaka om det inte vore för att det finns så mkt att upptäcka.

Fredrik
Fredrik (Gäst)
2013-01-28
Plus

-Mysig by, troligen trevligaste stället i ViaLattea.
-Långa fina pister i närheten
-Bra preparerade och lite folk i backarna
-Låg prisnivå ca 1€ för kaffe, 3€ för en stor öl, 6€ för en pizza.
-Bra nattliv som varar långt in på natten/morgonen.
-Nära tågstation (Oulx, 10 min bort), nära flygplats (Turin, 1 h bort).
-Riktigt härliga små restauranger, barer och affärer med oftast jättetrevlig personal.

Minus

-Många liftar är riktigt långsamma
-Tar lång tid att ta sig till byar som Claviere och Montgenevre i ViaLattea

Emma Karlsson
Emma Karlsson (Gäst)
2009-10-16
Mysig italiensk skidort ansluten till jatte-skidsystem

PLUS
+ Enormt stort skidsystem (Milky Way), dar flera olika byar ar sammanbygda. Gor att man kan aka en vecka utan att trottna pa pisterna.
+ Mysig genuin by
+ God mat
+ Hyfsat lite folk - italienarna tar sig inte upp i backarna forran framat 10-11 tiden sa pa morgonen kan man vara helt sjalv i backarna

MINUS
- Stora lass med engelska charterturister

Se dock till att hamna i riktiga Sauze d'Oulx och inte langre ner i nagon av narliggande byar.

Jonas
Jonas (Gäst)
2020-03-02
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Trevliga byar med god mat och trevlig personal. Riktigt bra skogsskidåkning. Skisystem, Via Lattea, katastrof. System under dimensionerat för antalet personer i området. Har inte sett så gamla hissar i evigheter. Super ovänlig och oförskämd personal. Skisystemet stängs om vindarna blir strax över genomsnittet. Vet inte om det beror på att hissarna är så dåliga eller om personalen bara är lat och vill lämna tidigt. Vi kommer aldrig tillbaka.

Visa fler recensioner (11)

Mest populära foto

Åkare: Foto: Fredrik Carlsson

Närliggande skidorter