Dundret

Skidorter i Sverige
Liftar (2/5)
Nedfarter (3/15)
Snödjup
740 m
420 m
51 cm
Högt upp i Sverige, cirka en mil sydväst om Gällivare, hittar du skidanläggningen Dundret. Det är en skidanläggning som inte har det bästa ryktet, mycket av anledningen av att den vare sig sköts särskilt väl både ur ett ekonomiskt perspektiv och när det kommer till själva underhållet av pisterna och snöparken. Förutsättningarna för bra skidåkning är dock goda då det ofta snöar länge och mycket här uppe i Norrbotten. Högsta fallhöjden ligger på 320 m och den längsta nedfarten är 2 500 m lång. Totalt finns nio olika pister och sex olika liftar att använda sig av.

Det är värt att nämna att Dundret sattes i konkurs i början av 2017, vilket innebär att skidanläggningen är till salu. Detta är tråkiga nyheter för alla som älskade denna klassiska svenska skidbacke. När det väl begav sig hade Dundret en av de längsta skidsäsongerna i Sverige.

Snöprognos

 • Tisdag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -11°
  2 m/s
 • Onsdag

  8,9 cm snö
  Snö
  -6°
  10 m/s
 • Torsdag

  0,3 cm snö
  Dimma
  -4°
  7 m/s
Vad tycker du om Dundret?
5
4
3
2
1
Snöräven
Snöräven (Gäst)
2018-03-19
PLUS
Fina backar och möjlighet till riktigt fin lössnöåkning i skogen.
Trevlig personal.
MINUS
Parken är ganska värdelös.
Efter sportlovsveckan visade det sig att det inte var någon ide att stanna kvar ett par dagar då det inte är öppet på dagarna under våren.
Endast kvällsåkning och toppliftarna körs inte ens då varje kväll.
Den nya ägaren är tydligen vampyr och anser att utförsåkning skall göras på kvällstid.

Hedda
Hedda (Gäst)
2018-01-04
Alltså Dundret. Åker man upp till toppen är det underbar utsikt över 1/11 av Sveriges yta. Bara den saken gör ju att det är härligt att åka på Dundret. Därtill finns många, långa, härliga pister i stor variation. Breda, branta, snälla, böljande, genom skog, över kalfjäll, barnvänliga åk och riktiga branter. Superfina längdspår alldeles i närheten, både dundret-runt spåret (som preppas om vårvintern vad jag vet) som är långt, och de kortare och mer kuperade spåren i stor variation på Hellner-stadion. Superbra mat senaste åren, afterski, trevlig personal, snösäkert, lång säsong, nya liften sen nåt/några år har också medfört ett uppsving! Rekommenderar starkt!

webblund
2017-12-01 (Ändrad: 2017-12-14)
Dundret är en toppenskidort. Här finns många åk-alternativ för alla typer av åkare. Från prepparerade pister till offpist, skogsåk, barnbackar och park, likväl brantare backar som långa mysiga åk. Ny snabb 6-platsers lift skjutsar upp en till toppen på nolltid. Gott om husvagnsplatser och fint servicehus. Närheten till Gällivare med mat-affärer etc. gör vistelsen smidig. 2:40h från Luleå gör att man kan åka över dagen om man vill. Härlig fjällkänsla från dundrets övre del med fin utsikt över stora ytor fjällvärld.


GeorgEriksson
2017-11-02
Bra

Hugoasplundisaksson
2017-02-09
positiva:
1.bra backar
2.många pister
3.långa pister
4.bra liftar
negativa:
1.inte så mycket puder
2.dålig park
3.blåsigt ibland så sittliften inte går

Skid åkaren
Skid åkaren (Gäst)
2016-03-29
Jag tycker att Dundret är en bra skidort med mycket bra liftar och nedfarter. Det blir bara ännu bättre nu när sitt liften finns. Alla från proffs till nybörjare kan åka här. För det som är intresserade så är parken mycket bra gjord med många stora och små hopp, och även många rails. Själv är det bästa jag vet med Dundret off pisten ;)

Kim Lindkvist
Kim Lindkvist (Gäst)
2014-04-08
Dundret ska man satsa på för att den har:
Bra off pist
Hellner stadion har bra spår
Billigt
Bra pistat
Bra hotell

Det finns allså inget som är dåligt! Jag bor i Gällivare så jag är på dundret 4 gånger i veckan! Så ni som säger att dundret är dåligt! Ni vet inte lika mycket som jag. Och jag vet att dundret är bra!!

skimannen
2013-02-05
115 cm snö nere i byn ,,vad hjälper det ,, liftarna går bara kvällstid till vecka 8,,
ja helgerna 10-15
SUCK,,snöar oavbrytet just nu 4/2-2013 gjort det ett tag en vecka kanske
men inga liftar,,trots årskort är det hudar som är räddningen

Weston
Weston (Gäst)
2010-10-27
Dundret har väl ett, inte helt oförtjänt, dåligt rykte.
Historiskt sett lite halvtaskigt skött anläggning som har plundrats av giriga ägare med målvakter och ekonomisk brottslighet. Dock känns det som om nuvarande ägarna satsar rejält. Ny belysning för schyssta kvällsåk och ett helt nytt snökanonsystem ska tas igång säsongen 2010/2011. Längdskidspåren ska tydligen också renoveras från grunden inför stundande world-cup tävlingar.

I övrigt: Lång säsong från oktober till april. Orkar du gå så kan du åka även när liftarna stängt för säsongen ända fram till slutet på maj. Oftast bra snötillgång även utanför pisterna. Ibland upp över en å en halv meter i skogspartierna med grymt skönt puder som ibland påminner om den lätta, luftiga snön du kan finna i Colorado. Bra offpist, om man vet var man ska leta. Pipe och park finns, men jag ska nog inte uttala mig om detta då det inte intresserar mig. Bra, breda och varierande pister med ganska lite folk. Det är lätt att hitta sköna åk precis i skogskanten, på kalfjället och mellan liftspår och pist. Korta köer och ganska hyffsade liftpriser.

Numera drivs restaurangverksamheten av pubkedjan Harrys, vilket är både bra och dåligt. Schysst mat som på alla Harrys, men kanske inte det bästa nöjet. After-skin varierar från lugna och stillsamma trubadurkvällar till fullt-ös med oftast schyssta coverband. Baren har nog bland de humanaste priserna bland alla sveriges skidorter. För kvällsnöjen så finns ju både O'learys och Grand Hotel nere i byn. Kalasställen båda två.

Kort sagt ett lite dolt och bortglömt fjäll som i sina bästa stunder är helt otroligt fantastiskt.
Bästa tid att åka? Mörkeråkning i december och vårvinter i mars/april. Kombinera med en skotersafari eller snow-kiting och du har en höjdarsemester att se fram emot.

undret på dundret
undret på dundret (Gäst)
2009-06-03
jag älskar dundret härligt med off pist

-lite hopp i år,

jag började åka skidor i år så ett bra ställe att börja på
det är grymt
fint att bygga egna hopp
tips bygg i pelikanen (hittade en 2-3 meters hoppa där i år)

som sagt dundret äger

Visa fler recensioner (44)

Mest populära foto

Åkare: JoCke Foto: Erik

Öppet / Stängt

Dundret är öppet för säsongen.

Pistkarta

Pistkarta Dundret
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer