Kebnekaise

Skidorter i Sverige
Sveriges högsta berg (i skrivande stund våren 2017 Sydtoppen... kan snart bli Nordtoppen) lockar årligen tusentals friluftsentusiaster under sommaren, men här väntar även ett paradis vintertid. Dock är Kebnekaise inte som vanliga skidorter, tvärtom saknas det både liftar och vanliga skidbackar. Men för dig som söker ett riktigt offpist-äventyr ska du förmodligen kunna bli nöjd här. Avsaknaden av liftar innebär såklart att stighudar är på sin plats.

Eftersom Kebnekaise är ett riktigt högt berg är detta inte någon vanlig skidort. Det är alltså viktigt att ständigt kolla upp hur väderförhållandena ser ut eftersom de inte sällan sjunker mot 30 minus. Här finns varken personal i backarna eller varma stugor, sista mötet med arbetare blir i fjällstationen. Men för dig som har stor vana av högalpin terräng och som gärna vill kryssa av ännu en fräck destination kommer Kebnekaise förmodligen vara det du söker. Lycka till!

Kebnekaise Snöprognos

 • Fredag
  0 in regn
  Molnigt
  43°F
  6 mph
 • Lördag
  0 ft
  Halvklart
  31°F
  15 mph
 • Söndag
  0 ft
  Halvklart
  30°F
  18 mph

Fakta om Kebnekaise

Fallhöjd
Kebnekaise Fallhöjd
Högsta punkt: 6880 ft
Fallhöjd: 3009 ft
Lägsta punkt: 3871 ft

Säsong
Start:24 februari
Slut: 1 juli

Land: Sverige
Region: Norrbottens län

Recensioner av Kebnekaise

Vad tycker du om Kebnekaise?
5
4
3
2
1
Grums
2007-05-30
Rekommenderas varmt. Ta med en systemkamera några nära vänner och be för bra väder. Oslagbara vyer och dessutom hyfsad mat på basstationen om man väljer gourmealternativen.

jon_nilsson
2004-10-06
Oj oj oj har alldrig åkt skidor där men har varit upp och vandrat 3 år nu och .fått gå upp på toppen en gång och det är helt underbart där uppe och dom bilder och berättelser jag har hört så ska det vara en helt underbar skidåkning där också.. jag måste testa skidåkningen där någon gång

Fredrik Debong
Fredrik Debong (Gäst)
2000-03-06
Min historia om Kebban, april 1999:

Det blir en rätt så lång historia om jag tar med inbjudan och allt, men ja orkar inte skriva den... det hela var iaf. en överraskning... jag visste inte vart vi skulle förrän vi kom till gaten på Arlanda :)

De jag mötte på Arlanda var, om jag kommer ihåg namnen rätt, Malcolm Hanes, Fredrik X, Mats X, X X, X X. Vi flög upp till Kiruna, träffade två fjällguider och satte oss i 2 bilar.

Vid denna stund trodde jag fortfarande att vi skulle till Riksgränsen, men fjällguiderna fick mig att börja undra.

Jag fick senare under bilresan reda på att det var helikopter och Kebnekaise som gällde!!!!

Vi gick upp vid 7 tiden följande morgon, möttes av P E R F E K T väder... solsken, plus i luften, minus i snön, hade varit storm i två veckor innan, stormen hade mojnat dagen vi flög upp och vi var först att ge oss ut... med andra ord: det kunde inte bli bättre!!

Första lyftet gick till Kebbans nordtopp, följde upp med en kammvandring till sydtoppen. Det var min första kammvandring, samt första heliski turen!

Den upplevelsen kommer jag aldrig att glömma!! De som varit där vet vad jag menar...

Vi åkte ned i perfekt svenskt "knä-puder", nytt lyft, ny topp, mer underbar åkning, nytt lyft, ny topp, mer otrolig åkning!!!

De två största upplevelserna var Kebnekaise samt (ursäkta felstavningen) Tolpagorni(?). Tolpagorni var min första firning, samt det åk jag kommer minnas som det härligaste i hela mitt liv, mycket på grund av firandet...

Nu hinner jag inte skriva mer... måste jobba :(


Fortsätter lite....

Under dagen blev det 6 lyft, samt över 5000 höjdmeter. Jämfört med Romme förra veckan med, jag citerar introfilmen: "Hela 250 höjdmeter!!" Hrmf... ja vad säger man...

Dagen följdes sedan upp med övernattning på ishotellet i (ursäkta stavningen) Jukkasjärvi. Dagen därpå var det hundspann på schemat och sen hemfärd.

Det var allt tror ja, har nån några åsikter eller frågar, är det bara att höra av sig!

Mest populära foto

Åkare: Foto: Hjalmar Andersson

Närliggande skidorter

Abisko / Nuolja34,2 miles
Björkliden37,3 miles
Riksgränsen40,4 miles
Luossabacken41,6 miles
Ankenes Alpinanlegg49,1 miles
Narvikfjellet49,1 miles
Steilia Alpinsenter68,4 miles
Dundret75,2 miles
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer