Riksgränsen

Skidorter i Sverige
Sveriges nordligaste skidort är vid första anblicken knappt mer än en klunga hus längs Malmbanan. Men när det värsta vintermörkret passerat i februari ståtar Gränsen med klassiska fjälltoppar som Nordals och Vassitjåkka, heliskiing i ett område stort som ett mindre mellaneuropeiskt land och inte minst tävlingen som avslutar säsongen för merparten av den svenska friåkareliten – Extrem NM.
Därefter tar vårslasket vid, och liftarna brukar snurra ända fram till midsommar.

Snöprognos

 • Tisdag

  0 cm
  Molnigt
  -9°
  8 m/s
 • Onsdag

  0 cm
  Halvklart
  -12°
  13 m/s
 • Torsdag

  7,1 cm snö
  Snö
  -10°
  14 m/s
Vad tycker du om Riksgränsen?
5
4
3
2
1
coldplaze
2014-09-22
Jag har åkt mycket i "gränsen" är i princip uppvuxen i där men måste hålla med tidigare talare, sedan sammanslagningen med "björkis" så har Riksgränsen blivit sämre, sunkigare och med sämre underhåll.
Rykten säger att strömma vill sälja, och det tror jag hade varit det bästa för anläggningen.

Det positiva är ju så klart att du kan åka på samma skipass i Riksgränsen/Björkliden, alla naturliga hopp och drops samt som någon tidigare skrev närheten till Narvik.

Johan
Johan (Gäst)
2012-04-11
Jag älskar verkligen Riksgränsen, ett fantastiskt ställe men fortsätter det i samma stil är det en död ort om några år...

Sen sammanslagningen med Björkliden har de blivit om möjligt ännu sämre underhåll.

I påskas havererade transportliften från Katterjåkk och blev stående i flera dagar. Norddalsliften (Knappliften) krävde konstant underhåll under hela påsken, ibland var tre personer sysselsatta med eländet för att överhuvudtaget någon skulle kunna komma upp i backen. Skulle ett skyddsombud se hur unga säsongsarbetare tvingas klättra upp i liften och sparka på liftbyglarna precis i närheten av det snurrande vajerhjulet skulle dom stänga ned skiten direkt.

Nordalsliften var begagnad redan när den stoppades dit i början av -80talet !

Problemet är att så länge vare sig gäster eller media (framförallt skidtidningar som konstant okritiskt lovordar stället) protesterar kommer inget att hända.

Hur djävla svårt kan det vara, har man inte råd att driva en skidort ska man inte göra det. Se och lär av Finland, med hjälp av EU-medel smäller dom upp kabinbanor och massor av sittliftar på små kullar som exempelvis som Levi och Ylläs - det går om man vill.

schizopsycho
2011-10-28
Kanon ställe, Offpist allabama och inga överdrivna Åre priser.
Ingen trängsel heller.
Helt orört berg om man drar dit till premiären.

Naturligt formade hopp o shyssta drop.

TTT
TTT (Gäst)
2008-09-09
Jag måste säga att endel av dessa påståenden stämmer exakt in på Riksgränsen. Tyvärr för de som inte har haft chansen att vara en längre tid. Våren häruppe kan vara magisk. När solen gassar på som bäst kan inte en enda skidentusiast påstå att Gränsen är överskattat. Man kan heller inte motstå några underbara afterski timmar på pelikanhyllan som brukar öppna i april/maj. Maten på lappis må vara väldigt dyr men en pizzaslice med det bästa och färskaste varorna.. det låter jag tala för sig själv. Jag bor i Kiruna (som ligger 13 mil ifrån) och jag har åkt skidor här uppe i hela mitt liv och jag har inte en enda gång ledsnat på skidåkningen, maten eller vädret (okey, jag ska inte överdriva -24 är inte alltid det mysigaste) och ändå är jag här mestadelen av säsongen. Så jag säger ge det en chans!

mawlin
2008-07-28
Inte mycket folk, även på sportlovet. Fina pister och stora offpist områden. Maten i Lappis är lite väl dyr så matsäck rekomenderas!
Grönan (baren) kan vara lite tom... speciellt på vardagar

a128
2008-05-09
jag var där några dagar vecka 16, jag upplever riksgränsen likson en del andra som överskattat, sittliftarna lika brutala varje gång man ska sätta sig på dem, nordalslifften blev det lagerhaveri på så den stog stilla minst ett par dagar, därför gör riksgränsen skäl för namnet riskgränsen
summan av kardemumman åk hellre en helvecka till åre eller en kortvecka till branäs, grejerna håller säskilt i åre en betydlig bättre standard samt bättre variation samt mindre risk att behöva lämna anläggningen i en likkista

betyg en 2:a med reservation eftersom lägenheten jag bodde i var relativt nyrenoverad

robert_eklund
2008-04-01
jag har jobbar i riksgransen och maste saga att det ar det samsta stallet jag varit pa an sa lange. Behadlingen av personalen suger och dansar man inte ordentligt efter ledningens pipa ar det bara att packa ihop. Gronan ar stendod storre delen av sasongen och personalpriserna ar ett skamt. Akningen ar bra om det finns sno och det inte ar for mycket flatljus, vilket det ar nastan jamt. Fjallet har av nogon anledning fatt alldelse for mycket cred for ingenting, backarna mot hotellet som ar de enda med sitt lift ar i skugga nastan hela dagen medan baksidan bjuder upp till knapplift. Riksgransen ar grymt overskattat.

Anton
Anton (Gäst)
2007-11-27
Skidor, after ski, mat, spa, allt finns här. Maten är grym, åkningen är fantastisk med dropp. Nattklubbar och baren för dom med attityd. Gränsen 0 böst +1.

Linus
Linus (Gäst)
2007-05-31
ooh, kom precis hem därifrån och det var perfekt snö, på en del ställen var det nästan en meter puder snö. Det dåliga var dock att det var blåsigt och mulet, men det för igenting för de soliga dagarna lyfte upp betyget.!

henrikmjoberg
2007-05-30
Riksgränsen innefattar ett fjäll med stora ytor att åka på om snötillgången är god i terrängen. Norddalsfjället har servat som arena för många friåkningstävlingar, men är ofta isigt och knepigt. Tyvärr har jag aldrig gästat anläggningen vid bra väderförhållanden, is och skare verkar vara karaktärsdrag, så mitt intryck blir aningen kluvet.. ett fjäll med enormt goda möjligheter som sällan infrias?!

Bra om än dyrt hotell vid foten av fjället.

Visa fler recensioner (80)