Riksgränsen

Skidorter i Sverige
Sveriges nordligaste skidort är vid första anblicken knappt mer än en klunga hus längs Malmbanan. Men när det värsta vintermörkret passerat i februari ståtar Gränsen med klassiska fjälltoppar som Nordals och Vassitjåkka, heliskiing i ett område stort som ett mindre mellaneuropeiskt land och inte minst tävlingen som avslutar säsongen för merparten av den svenska friåkareliten – Extrem NM.
Därefter tar vårslasket vid, och liftarna brukar snurra ända fram till midsommar.

Snöprognos

 • Onsdag

  0 cm
  Sol
  -1°
  6 m/s
 • Torsdag

  0 cm
  Halvklart

  5 m/s
 • Fredag

  0 cm
  Halvklart

  3 m/s

Läsarnas recensioner

Skriv en recension
3/5
Jag har åkt mycket i...

Jag har åkt mycket i "gränsen" är i princip uppvuxen i där men måste hålla med tidigare talare, sedan sammanslagningen med "björkis" så har Riksgränsen blivit sämre, sunkigare och med sämre underhåll.
Rykten säger att strömma vill sälja, och det tror jag hade varit det bästa för anläggningen.

Det positiva är ju så klart att du kan åka på samma skipass i Riksgränsen/Björkliden, alla naturliga hopp och drops samt som någon tidigare skrev närheten till Narvik.

1/5
Jag älskar verkligen...
 • Av: Johan (Gäst)
 • 2012-04-11

Jag älskar verkligen Riksgränsen, ett fantastiskt ställe men fortsätter det i samma stil är det en död ort om några år...

Sen sammanslagningen med Björkliden har de blivit om möjligt ännu sämre underhåll.

I påskas havererade transportliften från Katterjåkk och blev stående i flera dagar. Norddalsliften (Knappliften) krävde konstant underhåll under hela påsken, ibland var tre personer sysselsatta med eländet för att överhuvudtaget någon skulle kunna komma upp i backen. Skulle ett skyddsombud se hur unga säsongsarbetare tvingas klättra upp i liften och sparka på liftbyglarna precis i närheten av det snurrande vajerhjulet skulle dom stänga ned skiten direkt.

Nordalsliften var begagnad redan när den stoppades dit i början av -80talet !

Problemet är att så länge vare sig gäster eller media (framförallt skidtidningar som konstant okritiskt lovordar stället) protesterar kommer inget att hända.

Hur djävla svårt kan det vara, har man inte råd att driva en skidort ska man inte göra det. Se och lär av Finland, med hjälp av EU-medel smäller dom upp kabinbanor och massor av sittliftar på små kullar som exempelvis som Levi och Ylläs - det går om man vill.

5/5
Kanon ställe, Off...

Kanon ställe, Offpist allabama och inga överdrivna Åre priser.
Ingen trängsel heller.
Helt orört berg om man drar dit till premiären.

Naturligt formade hopp o shyssta drop.

4/5
Jag måste säga att e...
 • Av: TTT (Gäst)
 • 2008-09-09

Jag måste säga att endel av dessa påståenden stämmer exakt in på Riksgränsen. Tyvärr för de som inte har haft chansen att vara en längre tid. Våren häruppe kan vara magisk. När solen gassar på som bäst kan inte en enda skidentusiast påstå att Gränsen är överskattat. Man kan heller inte motstå några underbara afterski timmar på pelikanhyllan som brukar öppna i april/maj. Maten på lappis må vara väldigt dyr men en pizzaslice med det bästa och färskaste varorna.. det låter jag tala för sig själv. Jag bor i Kiruna (som ligger 13 mil ifrån) och jag har åkt skidor här uppe i hela mitt liv och jag har inte en enda gång ledsnat på skidåkningen, maten eller vädret (okey, jag ska inte överdriva -24 är inte alltid det mysigaste) och ändå är jag här mestadelen av säsongen. Så jag säger ge det en chans!

5/5
Inte mycket folk, äv...

Inte mycket folk, även på sportlovet. Fina pister och stora offpist områden. Maten i Lappis är lite väl dyr så matsäck rekomenderas!
Grönan (baren) kan vara lite tom... speciellt på vardagar

Mest populära foto

Åkare: Olov Renberg Foto: Per Burström

Medelbetyg (4,2/5)

Baserat på 80 recensioner

Skidresor

 • Active Ski
 • Xtravel

Pistkarta

Pistkarta Riksgränsen

I närheten av skidorter