Riksgränsen recensioner

Skidorter i Sverige
Vad tycker du om Riksgränsen?
5
4
3
2
1
steglund
2022-04-29
Att komma tillbaka till Riksgränsen drygt 30 år efter mitt senaste besök var en kluven upplevelse.

Det går inte att komma ifrån. En solig dag när alla liftar är öppna, erbjuder Riksgränsen kanske Sveriges roligaste liftburna skidberg. Det går att åka nästan överallt och terrängen är som en stor, naturlig park. Omgivningarna är fantastiska och saknar motstycke bland svenska skidorter, med storslagna, mäktiga berg i alla riktningar.

...men omdömet ovan innehöll två reservationer - väderberoendet och liftarna.

När det är snöfall, dimma eller kraftig vind finns det ingen skyddande skog. Det går inte att se några konturer i den jämnvita massan och skidåkningen blir därefter. Den saken går inte att göra så mycket åt. Vi får ta det onda med det goda, helt enkelt. Det blir bara lite oförutsägbart.

Liftarna är en helt annan sak. De är antika och det märks. Samtliga av systemets väsentliga liftar verkar från och till stå stilla längre perioder och då talar vi inte om minuter eller timmar, utan dagar eller t o m veckor. Behovet av att modernisera och byta ut liftarna är akut och borde ha inletts för länge sedan. Vad det är som sätter hinder kan jag bara spekulera i:

- Ger den förhållandevis korta säsongen och det avlägsna läget inte de finansiella förutsättningarna att driva en modern anläggning?
- Finns det markavtal som sätter hinder i vägen?
- Saknar ägarna de finansiella musklerna eller driftigheten?

Oavsett vilket måste något hända och det snart - annars kommer Riksgränsen att försvinna som skidort.

frosthelena
2021-11-10
vi vann en resa hit på instagram, och det var den bästa långhelgen på flera år. Gassande solsken, iskalla nätter och nyfallen pudersnö. Herrejösses vilket paradis. Återkommer!


Camilla R
2021-11-08 (Ändrad: 2021-11-09)
Gränsen är Gränsen - legendarisk åkning om man har vädret med sig men tyvärr så förfaller resten mer och mer. Offpisten är grym när vädret tillåter. Till Riksgränsen kommer man i första hand för offpisten och när det är bra så finns det inget som slår det - den är lättillgänglig och det finns offpist både för den som vågar sig utanför pisten för första gången till de som tycker att livet levs bäst utanför pisten. Har du möjlighet till heliskiing så finns det inget bättre område i Sverige för det än Riksgränsen.
Vad det gäller övrig service finns det förbättringspotential. Liftarna har överlevt längre än vad som borde vara möjligt och det märks, de senaste åren har liftar stått i stort sett hela säsongen och det påverkar tillgängligheten väldigt negativt. Vad gäller pistningen finns det också en hel del att önska. Man har minskat ner andelen pistade pister mot vad det var för några år sedan av någon anledning som ingen skidåkare förstår och det kanske inte blev riktigt lyckat (möjlighet till offpist finns ju där ändå). Själva pistningen är ofta ok men inte så mycket mer. Hade det inte varit för de uråldriga liftarna som ofta har problem hade betyget kanske blivit högre för Rikgsgränsen ÄR ändå Riksgränsen - legendariskt och jag har haft många av mina bästa dagar på skidor här!PontusStrahle
2021-11-06
I mitt tycke sveriges enda vilda berg! Om förhållandena är rätt är åkning många gånger i världsklass.

XAM
2021-05-04
Var där midsommar 2020 2 dagar. Bodde i husvagn. Första dagen så var det riktigt fint med sol och båda sittliftarna gick. När det var midnattssolsåkning så gick inte Övre sittliften på grund av elfel och den gick inte igång. Det blev enorma köer innan de valde att starta igång nedre sittliften. Tog ett åk. Riktigt fint nästa dag också så åkte några åk. Bra pistat men borde fixa liftarna.


Gäst
Gäst (Gäst)
2021-05-02
Hela anläggningen inklusive driften förfaller.
Hotellet med samtliga tillhörande boenden och restauranger förfaller och fungerar dåligt, om dom är öppna så är det slut på produkter och maten serveras , kanske ! Liftar är trasiga eller stängda pga personalbrist. Pisterna är oprepararede. Information saknas eller är gammal och fel. I Covidtider har Riksgränsen vidtagit åtgärder. Alla publika bastu och gym är stängda, men inte Spa osv som är belagd med avgift. Restaurang och sportshopen har begränsat antal besökare men Lobby och reception är det fullproppat med folk för där finns hotellets enda öppna bar. I vandrarhem samlas istället gäster till gemensamma middagar då restaurangerna är begränsade. Här finns nämligen ingen kontroll, alls ! Inte ens informationsskyltar! Man uppger att bokning begränsats men det verkar vara fullbokat

Erik Sörensen
Erik Sörensen (Gäst)
2021-03-08
Bra puderåkning, men väldigt dåliga på att ge info när liftarna står stilla

Mikael
Mikael (Gäst)
2020-01-08
Bästa fjället för skidåkning

FredrikNilsson01
2019-05-02
Fantastiska möjligheter till bra åk om väder och vind tillåter. Har man hudar så ökar antalet möjliga nedfarter till oändligt många. Även om man inte har hudar så kan man enkelt ta sig upp på Nordalsfjället - om man bara är villig att gå 30-45 minuter. Även om det är mycket folk i liften så gör de stora ytorna att det blir glest i nedfarterna. Absolut en favorit att åka till för off pist när det kommer till Sverige, dock så hade jag nog valt något annat fjäll om jag sökte bra piståkning.

****

charlottagranberg
2019-01-12
Utmärkt off pist åkning och härlig snömängd! Bra skött och lagom med folk! Helt klart nya favoriten i Sverige.