Björkliden

Skidorter i Sverige
10 mil från Kiruna, på vägen mot riksgränsen och Narvik hittar du en av Sveriges nordligaste skidorter., Björkliden.

Här slipper du som skidåkare stå och trängas i kö och 25 pister av varierande svårighetsgrad står till ditt befogenhet. Vanligtvis bjuder Björklidens vintrar på 1,5 meter snö vilket bidrar till att möjligheterna för offpist-åkning är goda. Tänk dock på att lavinrisken ibland kan vara hög.

Björkliden är också ett av få ställen i Sverige som erbjuder heliskiing där du når toppar som är lite mer avlägsna. Självklart finns det här andra aktiviteter om du mot förmodan någon gång skulle tröttna på skidåkningen. Varför inte åka på skotersafari eller testa på snowkite?

Många skidåkare väljer också att kombinera sin resa till Björkliden med ett besök till Riksgränsen, Abisko eller Narvik. Något som definitivt gör din resa till de nordligare fjällen lite bättre.

Björkliden Snöprognos

 • Torsdag
  0,8 mm regn
  Molnigt

  3 m/s
 • Fredag
  7,5 mm regn
  Lätt regn

  8 m/s
 • Lördag
  0 cm
  Molnigt

  5 m/s

Fakta om Björkliden

Nedfarter (Totalt: 21)
Grön Väldigt lätt:2
Blå Lätt:7
Röd Måttligt svårt:8
Svart Svår:4
Kvällsskidåkning:1 st nedfarter
Längsta nedfart:10827 ft
Total pistlängd:9,3 mile

Liftar (Totalt: 5)

Fallhöjd
Björkliden Fallhöjd
Högsta punkt: 3150 ft
Fallhöjd: 1772 ft
Lägsta punkt: 1378 ft

Säsong
Start: 8 februari
Slut:15 maj

Längdskidåkning
Spår:18,6 mile
Upplysta spår:0 mile
Konstsnö:0 mile

Områden
Snowparks:1
Barnområden:1
Land: Sverige
Region: Norrbottens län

Recensioner av Björkliden

Vad tycker du om Björkliden?
5
4
3
2
1
Heffa
Heffa (Gäst)
2018-03-24
Personalen jättetrevlig! Kanon frukost men upplägget usm 2018 förjävlaskitdåligt uppförande från laplands resort! Må de brinna i hel......!

Per Hagberg
Per Hagberg (Gäst)
2015-11-09
mitt första besök var 1976 och sen varje år till 1986 då jag jobbade en säsong i köket sen var man tillbaka varje år som gäst till 1990, i början ingen biltrafik och allt var vitt och härligt underbara backar världsklass på personal och mysiga stugor, vägen kom och mer folk dök upp, ändå var det fortfarande familjärt och mysigt hotellet en stor härlig träffpunkt för både barn och vuxna.... åren gick och av olika anledningar har man ej lyckats komma tillbaka till mitt paradis på jorden först feb. 2015 och vilken underbar överraskning man fick det genuina mysiga finns kvar stugorna har uppdaterats (älskar att basta) lyxstugor har tillkommit (man kan bara drömma om möjligheten) och fler olika alternativ till skidåkning har tillkommit..... samma trevliga service inriktade personal som alltid. men framförallt har sammanslagningen med Riksgränsen gjort att en väldigt bra skidåkning har blivit världsklass det familjära mysiga Björkliden med det lite tuffare kargare Riksgränsen ger det bästa från två olika världar, var en otroligt härlig känsla att vara tillbaka med alla minnen härlig skidåkning hundspann bastu med snöänglar :) efter en snönatt vaknar man med ett litet leende och vet att skidåkningen kommer bli kanon både för vuxna och barn vare sig man väljer Björkliden eller Riksgränsen, det stora minuset för Björkliden är den oändligt långa tröga sega liften som borde har bytts ut till en sittlift redan på 80 talet, men vem vet det kasnke kommer det också nu när allt verkar gå åt rätt håll däruppe i det underbara vita vackra landet....transfern mellan Björkliden-Riksgränsen kunde också vara fler avgångar fler bussar vissa dagar kommer man inte med och det är minst sagt trångt...men tror det är något dom tittar på.... jag lovar och svär på att det dröjer inte 15 år till nästa besök :)

Johannes_Pollak
2009-02-10
mitt favorit skidställe. har varit där en 5-6 gåger så jag kan det utan och innan. prickar man ett snöfall är möjligheterna till offpist oendliga. liftköer finns inte i björkliden.

MangePange
MangePange (Gäst)
2008-01-30
+ Off pist für alle, många gömda "godies" som folk inte tänker på.
+ Bra och långa pister
+ Fin skidskola med duktiga lärare

- Inget vad jag kan komma på

WITMatrix
2007-11-12
Børjade min skidkarriær i Bjørklidens grøna backe så nostagliværdet ær høgt. :)

Bjørkis sæger væl sig ha Sveriges 3:e høgsta fallhøjd på 520m eller nått liknande. Fallhøjdsmeter som uttnyttjas væl tycker jag. Finns væl en 5-6 liftar totalt varav 2 ær i mindre backar næra hotellet och de andra tar dig upp på høgfjællet. Hær hittar du ofta bra pistade nedfarter, tenderar dock till att vara isiga ofta då temperaturen ofta ær låg.
Du har lættilgænglig offpist, næra till både Abisko och Riksgrænsen om vædret ær bættre dær. Utgångspunkt till Låkkatjåkka, sveriges høgst belægna fjællstation, med klassiska OP-åk på 1000 højdmeter.

Bjørkis ær lite av en doldis i den svenska skidværlden, har aldrig upplevet mkt folk dær. Du slipper stå i kø nån længre tid oftast ingen kø alls. Trevlig personal. Har spenderat en del veckor dær nu och ær som oftast vældigt nøjd med min vistelse. Nackdelen ær væl att systemet ær ganska litet och man kør snabbt genom det.

Klasse
Klasse (Gäst)
2007-10-07
Skulle vilja säga att Björkliden är navet längs hela linan av klassiska skidorter längs med E10 i lappland. Sedan några år så utgår troligen Europas bästa helisking härifrån. Var under en vecka på toppar som annars skulle ta flera veckor att nå på egen hand. Jämfört med Riksgränsen heliskiing så är det som natt och dag. Som ni säker förstår så är det stor skilldnad mellan Vassitjåkka och Kugghjulskammen, 1 400 fallhöjdsmeter. Dessutom så har arrangören gått ifrån det klassiska utbudet genom också erbjuda flera dagar med 1000-tals fallhöjdsmeter.

I övrigt så är det som jag vill ha det i en skidanläggningen; ospårat felra dagar efter ett kraftigt snöfall och inga liftköer. Genuint och kreativt med varierande åkning. Nära till angränsande anläggningar som också erbjuder bra åkning.

Rekommenderar dock heliskiingen som förra året gav mig den bästa åkningen någonsin!

Thorsell
2007-05-30
Björkliden ligger inbäddat mellan mäktiga fjäll i en, i dagens läge, mäktig vildmark. Natur- och fjällupplevelsen är stark och få skidorter kan mäta sig med Björkliden på denna punkt.

Byn är liten och mysig med ett fåtal (2st =)) restauranger och en bar med en trevlig bartender. Buffén på Hotell fjället är något utöver det vanliga, både pris- och smakmässigt.

Gällande skidåkningen så är det helt okej, inte alltför långa backar som dock håller ganska hög klass. Att behöva stå i liftkö är inget man ska oroa sig över, den längsta liftkön fanns i barnbacken och var 3 skidåkare lång =).

Lättillgänglig offpist finns i stor utsträckning. Att större delen av fjället ligger ovanför trädgränsen är en bidragande orsak.

Fjället kunde dock varit större och fler backar kunde varit öppna oftare. Generellt var det alltid 4 backar stängda.

Ett köp av arctic skipass ( lifkort gällande Riksgränsen, Abisko, Björkliden och Narvik) är därför nästan ett måste om man inte sysslar med heliskiing eller toppturer.

Matbutikens utbud var vansinnigt magert och priserna var höga, en riktig affär utöver lanthandeln vore önskvärd.

Receptionens kunskap om övriga skidorter var riktigt usel vilket resulterade i en färd mot en stängd Riksgräns och en bortslösad skidförmiddag. Man får alltså göra som i övriga sammanhang, leta upp information själv. Troligvis några områdesokunniga säsongsarbetare som arbetade den dagen.

Slutligen: Vill du besöka en mysig lugn skidort som har gott om offpist, fina folktomma backar och vildmarken runt hörnet bör du besöka Björkliden. Ett arctic skipass och dock att rekommendera.

N/A
2007-05-30
Är där varje lov så jag är van att vara där. Då det väl har snöat är det Riktigt bra offpist. Dom har byggt En Fun Park I år som har 2 big jumps,
2 rails, 2 mindre hopp. Big Jumpen och en av railen är stört Sjöna.

docklite dyra saker som en hamburgar tallrik för 110 kr. men det är för att norrmännen är där.

henrikmjoberg
2007-05-30
En mycket trevlig anläggning i härlig omgivning. Här finns bra åkning på ett stort fjäll. Det är inte svårt att ta sig till orörd snö efter en natts snöande. Vidare kan man transportera sig med tåget vidare till såväl Riksgränsen som Narvik för en dagsturs skidåkning.

För alla som gillar att gå på tur finns möjlighet att utgå från Abisko fjällstation eller gå upp mot Björnpasset. Därefter är möjligheterna oändliga.

Hotellet är bra och stugorna är schyssta.

Grums
2007-05-21
Fin svensk fjällnatur och rätt flata familjebackar.

Visa fler recensioner (27)

Mest populära foto

Åkare: Daniel Harila Foto: Adam Palander

Skidresor

 • Active Ski

Pistkarta

Pistkarta Björkliden

Närliggande skidorter

Flygplatser nära Björkliden

Kiruna Airport
Körtid: 1 timme, 34 minuter (71 mile)
Avstånd: 59 mile
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer