Bildbevis: Skidsäsongen i Sverige är igång

Skidsäsongen är igång. Här kommer en rapport med färska skidbilder och allmänt vinterpepp från landet, håll till godo!

Hösten må ha varit seglivad men nu börjar äntligen vintern greppa delar av vårt avlånga land och under den gångna helgan och i början av veckan har många premiäråk tagits.

Det är dock fortfarande relativt dåligt med snö överlag, men det lilla snötäcke som nu har lagt sig över fjällvärlden har uppenbarligen fått igång skidglädjen i landet.

Här kommer en rapportering från några platser där det redan åkts skidor och förhoppningsvis en rejäl dos skidpepp inför kommande vinter. Håll till godo!

Åre

Alla som vistas på sociala medier vet att ALLA invånare i Åre kommun, cirka 12 100 personer, har varit ute på topptur i helgen.

Åreskutan pudrades vit lagom till helgen som uppenbarligen bjöd på en dos av solsken kombinerat med minusgrader, vilket resulterade i att många lokala förmågor passade på att starta säsongen.

Åreskutan är Skidsveriges Stureplan

Många skidkändisar har setts på fjället och givetvis var David Kantermo en av de första att ta sig upp på Skutan. Även Sverre Liljequist, Jacob Wester och Henrik Windstedt har vistats på fjället under veckan. Och på tal om Jacob Wester så har denne man knåpat ihop en ruskigt brant ny film från norra Sverige, med håriga åk som han gjorde i våras. Westers nya film kommer om en vecka, 1 december och du ser den givetvis här på Freeride.se.

Reine Barkered preppar för Freeride World Tour

Reine Barkered var ute och rastade hundarna i Tegefjäll och passade samtidigt på att hitta formen på skidorna inför kommande Freeride World Tour.

Utlåtandet efter toppturspremiären i Åre verkar vara genomgående lika från alla håll. Det var en dålig bas utan tjäle men det fluffade till fint emellanåt och vädret var stundvis strålande. Men underbart är kort, nu har plusgrader med tillhörande regn nått Åre och skidåkningen är ett minne blott tillsvidare. Underbart är kort som Magnus Uggla sjunger.

Tänndalen

För knappt en vecka sedan öppnade Tänndalen upp för alpina klubbar och höll även öppet för allmänheten under helgen som varit. Helgens besökare fick samsas med ett tjugotal klubbar i pisten Headstråket och barnbacken i Hamra som är den del av Tänndalen som är öppen just nu.

Rapporten från allmänheten sägen betongföre men vansinnigt roligt ändå.

Från 17 december beräknas alla liftar att snurra dagligen i Tänndalen och fram tills dess är det öppet under helgerna i Hamra.

Idre Fjäll

På Idre Fjäll åks det skidor för fullt, i synnerhet puckelpist. I helgen var det nämligen puckeltävling (FIS Open Moguls) med närmare 200 tävlande där bland annat svenske Ludvig Fjällström samt regerande världsmästaren Mikael Kingsbury från Kanada deltog.

Tyvärr är det bara träningsgrupper som får visats på Idre Fjäll just nu och allmänheten får vänta fram tills 18 december då anläggningen öppnar för alla.

Kåbdalis

Kåbdalis var först med att öppna för säsongen och startade liftarna redan i oktober. I skrivande stund har anläggningen 95 centimeter snö i pisterna respektive 25 centimeter i terrängen. 5 av 9 backar är öppna och alla liftar utom en rullar, dessutom visar termometer minus 12 grader vilket innebär att snökanonerna sannerligen mullrar på.

Dundret

Dundret öppnade upp under förra helgen och kommer att ha öppet i Liikavaara framöver. Mellanliften har i råkat ut för ett driftstopp och går för tillfället inte. Anläggningen låter meddela att snöläggningen pågår för fullt för att kunna öppna Expressen men att det just nu inte finns tillräckligt med snö på toppen ännu.

Luossavaarabacken

Vill ni åka park är det länge att bege sig till Luossavaarabacken i Kiruna där förutsättningarna ser ut att vara på topp för dig som föredrar parkåkning med flera hopp och rails samt ett vintrigt landskap.

Nalovardo

Denna anläggning i Sorsele håller också öppet för träningsgrupper. På anläggningens facebooksida finns några fina drönarklipp som får igång skidsuget rejält men anläggningen öppnar inte för allmänheten förrän 4 december.

Har ni åkt skidor redan? Kommentera gärna på artikeln och håll oss uppdaterade. Bildbevis ger pluspoäng. Ses ute i snön snart!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.