Kåbdalis först med att öppna i Sverige

Innan de flesta av oss ens har hunnit fundera på att sula om till vinterdäck på bilen, ta fram vantar och mössor ur garderoberna och kanske uppgradera lite skidprylar så är Sveriges första skidort redan öppen. Igår öppnade Kåbdalis som första anläggning i vårt land. 

Nej, i år var Idre fjäll faktiskt inte först med att öppna. ”Segern”, om vi nu ska säga så, gick istället till Kåbdalis som har blivit riktiga fenor på att spara snö:
– Tidigare år har vi blivit omsprungna av Idre fjäll men vi har lärt oss mycket om hur man sparar snö, säger Johan Gunnarstedt, ägare av Kåbdalis skidanläggning till SVT Nyheter Norrbotten.

Snön har fått sussa under en fiberduk i väntan på säsongspremiär, och därefter har den schaktats ut i backen. Massorna räckte till en 50 meter bred backe som har ett snödjup på en meter och är drygt 1,5 km lång. Inte så pjåkigt för att vara i mitten på oktober, och igår snurrade liften igång och säsongens första skidsvängar kunde avnjutas i Kåbdalis. Premiärdagen lockade ungefär 100 skidåkare, vilket var lägre än förväntat och förklaras av att utannonserade premiär faktiskt redan var på lördagen men denna fick skjutas fram på grund av att en vinsch gick sönder.

Kåbdalis lockar många träningsläger alldeles i början av säsongen varför utrymmet för vanliga, friåkande skidåkare är begränsat. På sin webb skriver Kåbdalis att: ”Vi avråder därför er från att komma hit under veckodagar om ni inte tillhör träningsgrupper fram till helgen då det alltid finns plats för friåkning.” På helgerna är halva backen öppen för vanligt skidåkning, klockan 10-16.

Förra vintern var vi på plats tidigt och skrev ett reportage om försäsongen i Kåbdalis.

Vad tycker du om Kåbdalis?
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.