Nu är skidåkning okej som friskvård

Friskvårdsbidrag är nu godkänt även för dyrare sporter, meddelar Skatteverket idag. Inte nog med att snösäsongen börjat fantastiskt denna vinter, även Skatteverket verkar vara med oss skidåkare också.

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen står det nu klart att också dyrare sporter som exempelvis skidåkning, golf och ridning ska omfattas av friskvårdsbidraget, så har inte tidigare varit fallet. Nu kan du njuta av skidåkning för friskvårdsbidraget.

En arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria förmåner i form av motions- och friskvårdsaktiviteter förutsatt att aktiviteten erbjuds hela personalen. Tidigare har varken skidåkning, golf eller ridning ingått i friskvårdsbidraget eftersom det inte har klassats som enklare form av motion då det bland annat krävt dyrare utrustning:
– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.

De listor som Skatteverket tidigare haft med ”Ej Skattefria förmåner A-Ö inom motion och friskvård” kommer att plockas bort. Under bokstaven S kunde vi tidigare där hitta både Slalom, Snowboard och Spabesök.

Detta innebär till exempel att den som åker skidor, spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det. Att köpa själva utrustningen till någon av sporterna ingår fortfarande inte i friskvårdssubventionen. Inte nog med att snösäsongen börjat fantastiskt denna vinter, även Skatteverket verkar vara med oss skidåkare också, eller i vart fall domstolsväsendet.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.