Guide friskvårdsbidrag för skidåkning: vad gäller?

Sedan 1 januari 2018 är skidåkning och skidskola godkända som skattefria friskvårdsförmåner. Men hur fungerar detta egentligen? Freeride har sammanställt vad som gäller för friskvårdsbidraget och skidåkning.

I Sverige är de allra flesta idrotter berättigade till friskvårdsbidrag. I början av 2018 kom det glädjande beskedet från Högsta Förvaltningsdomstolen att även alpin skidåkning är okej som friskvård.

Den nya synen på friskvårdsbidraget ger fler chansen att upptäcka skidåkning. Det bäddar för mer regelbunden skidåkning, vilket gör att fler sannolikt kommer att ha möjlighet att utveckla och hålla i sitt sitt fritidsintresse skidåkning. Dessutom kan friskvårdsbidraget också användas till att ta skidlektioner.

Däremot går det inte att använda bidraget till att köpa utrustning, och inte heller hyra dito. Anledningen är att utrustningen i sig inte anses  vara motion eller friskvård. Det är aktiviteten skidåkning som är friskvården, därav ses liftkort och skidskola mer som direkta kopplingar till denna aktivitet.

Det skattefria friskvårdsbidraget kan uppgå till max 5000 kronor per år, samt att maxbelopp per dag/aktivitet är 1000 kronor (så ett dagskort på en populär skiddag i lyxiga Vail, Colorado får du inte helt täckning för eftersom liftkortet där kan kosta upp mot två tusen svenska kronor!).

Det är dock fortfarande arbetsgivaren som bestämmer beloppet för varje arbetsplats vilket gör att beloppet kan vara mindre beroende på var du jobbar.

Det är också arbetsgivaren som godkänner utförsåkning eller skidskola (eller annan aktivitet) som friskvårdsförmån, vilket innebär att även om aktiviteterna inkluderas av Skatteverket så kan din chef sätta en käpp i hjulet om det vill sig illa.

Nedan följer en sammanställningen av skatteverkets regler gällande friskvårdsbidrag för utförsåkning samt vad som inkluderas och vad som inte gör det.

Skatteverkets regler i korta drag

 • Domen räknar skidåkning som ”motion eller friskvård av enklare slag”, vilket är grundregeln för friskvårdsbidrag.
 • Friskvårdsbidraget innebär att företag/organisationer kan erbjuda alla anställda ersättning för utgifter i samband med fysisk aktivitet.
 • Det är arbetsgivaren som bestämmer om den godkänner utförsåkning och skidskola (eller annan aktivitet) som friskvårdsförmån.
 • Det maximala skattefria beloppet är 5 000 kronor per år. Det är dock arbetsgivaren som bestämmer beloppet för sin arbetsplats, som därmed kan vara lägre än maxbeloppet.
 • En förutsättning är att all personal inom företaget/organisationen erbjuds förmånen, det vill säga möjligheten att åka skidor.
 • Reglerna gäller från och med 1 januari 2018.

Det här gäller friskvårdsbidraget för

 • Skipass/liftkort
 • Års- eller säsongskort på en skidanläggning
 • Skidskola, t.ex. nybörjarkurs, skidträning, privatlärare (under 1000 kronor per tillfälle)

Det här är inte godkänt

 • Medlemsavgift till förening eller skidklubb (samma gäller för all föreningsidrott)
 • Träningskläder eller utrustning, t.ex. skidor – och det gäller oavsett om du köper eller hyr
 • Träningsavgifter som överstiger 1000 kronor per tillfälle
 • Deltagaravgift i skidtävling
 • Anlita bergsguide

Vanliga frågor friskvård och skidåkning

Måste jag vara anställd för att få friskvårdsbidrag?

Ja, du måste vara anställd. Friskvårdsbidraget är en personalvårdsförmån och gäller därför endast personer som har en anställning vilket gör att barn, ungdomar, arbetssökande, sjukskrivna och pensionärer inte omfattas.

Hur går jag tillväga som anställd för att få friskvårdsbidraget?

Det är tillåtet sedan 1 januari 2018 använda friskvårdsbidraget till att betala liftkort och skidskola. Det är dock fortfarande din arbetsgivare som avgör om utförsåkning är godkänt som friskvårdsförmån på just ditt företag. Börja därför med att stämma av med din chef vad som gäller på din arbetsplats.

Vilken summa är friskvårdsbidraget på?

Det skattefria friskvårdsbidragets maxbelopp är 5000 kronor/år och 1000kr/per tillfälle. Men det är fortfarande din arbetsgivare som bestämmer vad som gäller på just din arbetsplats.

Måste kvitton och fakturor innehålla personnummer?

Nej, det behövs inte då Skatteverket inte ställer sådana formella krav.

Kan jag köpa liftkort för friskvårdsbidraget?

Ja, liftkort omfattas av friskvårdsbidraget då utförsåkning klassas som friskvård och motion av enklare slag enligt skatteverket.

Gäller det liftkort utomlands också?

Ja, det spelar ingen roll vilket land liftkortet gäller.

Kan jag nyttja friskvårdsbidraget till att gå i skidskola?

Ja, förutsatt att det går att räkna som friskvård och motion och det gör skidskola, teknikkurser och clinics oavsett om det är privat eller i grupp.

Kan jag anlita bergsguide också för bidraget?

Nej, tyvärr omfattas inte bergsguide i nuläget av friskvårdsbidraget, eftersom det inte räknas som motion eller friskvård av enklare slag. Detta är en tolkning som Skatteverkets jurister har gjort. Vad Freeride.se erfar har denna tolkning inte prövats rättslig ännu. 

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
9 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (9)