Världens dyraste liftkort: en dag för 1900 kronor

Det är dyrt att åka skidor. Men att ett dagskort kan kosta motsvarande 1900 kronor är faktiskt världsrekord vad Freeride.se erfar. Både Vail och Deer Valley tog 229 dollar för ett dagskort strax efter nyår.

Over there. USA. Amerikat. Allt är lite mer extremt där borta, enligt de flesta av oss svenskar.

Nu har två skidorter i USA noterat världens dyraste liftkort. En dags skidåkning i Deer Valley eller Vail kostade strax efter nyår inte mindre än 1900 kr (229 dollar). Det är något att skriva in i historieböckerna.

Skidåkning i USA är till viss del en fashionabel sport. Men det är inte bara att skidorterna vill maxa sin vinst som driver prisutvecklingen, enligt dem själva:
– Dagskorten är extremt begränsade denna säsong och vi prioriterar åkare med säsongskort och olika typer av multi-liftkort, vilket också är mest prisvärt. Genom att köpa exempelvis Epic Day Passes kan du spara hälften av pengarna i jämförelse med att köpa dagskort. Det går också att spara pengar genom att köpa liftkort i förväg, säger John Plack som är talesman i Vail till Vail Daily.

Med en prislapp på närmare två lakan för ett dagskort så är det förståeligt att försäljning har minskat drastiskt. Under de senaste tio åren så har försäljningen av liftkort, både för en och flera dagar, dalat från 55,5% till 43,5% enligt Aspen Times. Detta är siffror från förra året, så sannolikt så kommer försäljning sjunka ytterligare då allt fler beräknas köpa pass och säsongskort eftersom antalet dagskort som säljs per dag är begränsade i samband med coronapandemin.

Redan för två säsonger sedan var detta en het potatis. Då bröts 200 dollars-barriären för ett dagskort i Vail och Beaver Creek vilket skapade stor uppståndelse. Sedan dess har prislappen höjts säsong för säsong och nu får du alltså pröjsa 229 dollar, motsvarande 1900 svenska kronor, för ett dagskort i både Vail och Deer Valley.

På juldagen rapporterade Vail Daily att endast 60 procent av anläggningen var öppen i Vail, därmed var liftkorten rabatterade och ett dagskort kostade endast 218 dollar (1800 kronor). Bra där Vail, någon måtta måste det ju ändå vara.

I Sverige hittar vi de dyraste liftkorten i Åre.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.