Tre fjärdedelar mer positiva till skidresa till Alperna

75 procent är mer positiva till skidresor ner till Alperna jämfört med förra året och nära hälften har redan bokat. Här är resultaten från vår undersökning kring er inställning till skidresor till Alperna med tanke på corona.

Vi har genomfört en undersökning här på Freeride.se, med frågor om hur ni såg på resor ner till Alperna i allmänhet och Österrike i synnerhet denna vinter.

Undersökningen låg ute för svar 8-21 oktober 2021 och det är drygt femhundra av er som läser Freeride som har svarat. Vi gjorde en närmast identisk undersökning förra hösten 2020 i september.

Med lite av en ”no shit Sherlock”-känsla kan vi konstatera att de svarande är betydlig mer positiva till Alperna i år och många har också redan bokat skidresor ner till Europa. Detta förklaras troligen i att smittspridning, vaccinering och allt annat kring corona är under betydligt bättre kontroll denna höst jämfört med 2020. Du som är en sådan där 3-minutersläsare som kollar rubrik, ingress och några bilder, du kan scrolla vidare. Vi andra dyker ner och kikar lite närmare på resultatet av undersökningen.

Om de som svarat på undersökningen 2021

Lite fler än hälften som har svarat har barn, och en majoritet nära 72 procent är i det väl tilltagna ålderspannet 25-54 år.

Ni som har svarat är dedikerade skidåkare, 61,5 % av er åker minst 3 veckor per vinter och nära en tredjedel av de som svarat åker faktiskt hela 4 veckor eller mer.

 

De svarande åker mest till svenska fjällen (82 procent) och Alperna (76 procent), medan skidresor till Norge är det cirka en tredjedel som gör och slutligen är det ungefär 6 procent som åker till Nordamerika och lika stor andel till Japan.

Lite förvånande är det 14 svarande som normalt INTE åker på skidsemester, och dessa är antingen inne på Freeride.se av andra skäl än skidåkning eller mer troligt är det skidåkande personer som bor vid fjäll och inte ens behöver masa sig iväg på skidsemester för att få Pow-Pow eller manchester under laggen.

Och rädslan för sprutor är liten bland er som har svarat: 96,2 procent av de som svarade var fullt vaccinerade.

Resultat från undersökningen

Nära hälften, 44,8 procent, av de som svarade hade redan bokat resa till Alperna när undersökningen gjordes i mitten på oktober 2021, och 40 procent hade bokat resa till svenska fjällen och 8 procent hade bokat resa till Norge.

När vi gjorde samma undersökning förra året siffrorna lägre på de som hade bokat, det var då 58 procent som inte hade bokat skidresa, 20 procent hade bokat resa till Alperna och 27 procent till svenska fjällen. 72 procent angav då hösten 2020 att de avvaktade med att boka skidresa pga corona.

Ett fåtal (4 personer) hade bokat resor till Nordamerika och Japan. Nära 30 procent hade inte bokat någon skidresa ännu. Och den som kan sin matematik förstår givetvis att summan blir mer än 100 procent, vilket förklaras av en person kan ha bokat resor till flera ställen exempelvis Österrike, Norge och Sverige. Detta gäller för flera av frågorna i undersökningen.

Coola, oroliga och panka skidkatter väntar

Av den tredjedel som inte hade bokat någon skidresa angav hälften att skälet till detta var att de helt enkelt inte brukar boka så här tidigt. Andra stora anledningar till att man inte bokat var dels att man avvaktar snöläget (35%), dels att man avvakta hur corona och eventuella restriktioner utvecklas (34%), samt den privata ekonomiska situationen (16%), att åka skidor är ju som bekant ett tämligen kostsamt nöje.

Vill du åka till Alperna i vinter?

På frågan ”Vill du åka till Alperna i vinter?” var det 86 procent som nickade ett ivrigt JA!. Förra hösten var den siffran lägre och låg på 80 procent.

Följdfrågan till vilket land i Alperna de svarande önskade en skidsemester toppade Österrike, följt av Italien, Frankrike och Schweiz, medan Tyskland och Slovenien inte helt oväntat föll få på läppen.

75 procent svarade att de var mer positiva att resa till Alperna denna vinter jämfört med förra vintern.

På frågan om det kändes tryggare att åka till något särskilt land i Alperna svarade lejonparten nära 90 procent att det i nuläget kändes som ungefär samma situation i hela Alperna. Ett fåtal lyfte fram Österrike och Schweiz som tryggare.

Av den klick 14 procent (cirka 70 personer) som inte ville åka till Alperna i vinter var de två stora anledningar som angavs, dels att man inte brukar åka till Alperna 33 procent, dels oro på grund av corona 35 procent. Utöver detta angav flera att man inte ville flyga på grund av klimatet, att det var för dyrt att resa till Alperna, för meckigt med små barn, samt att svenska fjällen kändes enklare, billigare och tryggare.

Vi frågade också: ”Med tanke på corona: ser du något av nedanstående som ett hinder eller orosmoment för skidresa till Alperna?” Flera svar var möjliga och 46 procent kryssade i att ”Nej, jag ser inget hinder direkt, många av oss vaccinerade och restriktionerna har lättat.” De orosmomenten som angavs mest var om reserestriktioner skulle förändras.

Slutligen generellt om Alperna stämde vi av vad som behövs för att man ska känna sig trygg att boka skidresa till Alperna i vinter. Nära hälften kände sig trygga, men många efterfrågade ändå bra och trygga avbokningsvillkor och att läget med Corona inte blir sämre vad gäller smittspridning och reserestriktioner. 11 procent svarande att just denna vinter väljer de bort Alperna oavsett hur corona utvecklas.

Specifikt om Österrike

76,6 procent av de svarade hade varit på skidresa i Österrike någon gång i livet. Precis som förra året vill många åka skidor i Österrike: nära 93 procent är intresserade av att åka skidor i Österrike.

6,4 procent hellre åker till andra Alpländer och 0,9 procent ”inte gillar Alperna överhuvudtaget”.

Österrike lägger vikt vid smittskyddsåtgärder även denna vinter (bla munskydd i liften och mataffärer, afterski enbart med covidbevis) och därför frågade vi ”Tycker du att just Österrikes regler är för jobbiga och krångliga?” Nära hälften av de svarade tyckte att åtgärderna var rimliga, drygt en tredjedel tyckte att det var överdrivet försiktigt men inget som stod i vägen och gjorde att man skulle välja ett annat land i Alperna för skidresa.

Drygt 17 procent tyckte att Österrikes åtgärderna är så pass överdrivna att man väljer bort skidresor dit.

Citat bonanza

På sista frågan i själva undersökningen, uppmanade vi er att fritt kommentera temat och delge era tankar. Här är några av era kommentarer:

Alperna är bäst!

De som vaccinerar sig bör veta att 2 doser ej räknas som ”fullvaccinerade” inom kort.

Min största oro gäller gondoler och skidbussar där det kan bli allt för trångt och jag tidigare har blivit smittad av förkylningar.

Sverige är ju ett bevis på att man kan ha öppet mer eller mindre som vanligt med åtgärder som icke trängsel inomhus osv på skidanläggningar.. Men att friheten finns kvar för människan att inte behöva ha munskydd eller något bevis för att man har vaccinerat sig och visa upp. Konstigt att det är så olika och behövs olika åtgärder i olika länder för samma virus. Sverige borde föregå som exempel för resten av skidvärlden.

Jag var i Österrike i somras med dessa restriktioner, inga problem alls. Man vänjer sig! Är såå taggad på skidåkning där igen!

Ser fram emot offpist och puder på Albonagrat.

Ride safe!

Jag tycker att nu kör vi rock n roll

Jag var i alperna förra veckan och det var inga problem! Ser fram emot vintern!

Ska göra en säsong i Avoriaz och mäklaren som hyr ut lägenheten har en bra Corona policy så att vi får pengarna tillbaka om tex orten stänger ner, så att det finns en trygghet när man bokar säsongsboende och nu är det bara att hoppas på att det blir semi-normal säsong i alperna

Fullvaccinerat/Grönt pass borde räcka för all verksamhet med tillägg om att hålla avstånd när det är möjligt , tvätta händerna, inte umgås om man är förkyld osv.

Skippa munskydd i liften, kändes som spel för gallerierna när jag upplevde det förra vintern.

Mer artiklar på Freeride! Spelar inte så stor roll om de är sponsrade eller inte, men läser gärna mer om lite ”okända” skidorter. I Österrike så klart;-). Hör av er om ni behöver skribenter som testar på plats. Jag kommer att vara flexibel i vinter.

Gratis avbokning är ett måste ifall coronasituationen skulle bli värre och anläggningar stänger ner eller liknande

Frågorna är väldigt styrda. Ser detta mer som en utlottning än en seriös undersökning.

Åk tåg eller utnyttja Norge istället för att flyga till alperna 🤙

Vaccinatonspass för att få köpa liftkort skulle vara krav

Man befinner sig ute i pisten, varför munskydd? Nej risken är inte särskilt stor att smittas i liften eller i liftkön. Det finns ett naturligt avståndstagande i liftkön då skidorna gör ju att ett visst avstånd hålles samt att man åker ju sällan lift med andra än dom man umgås med.

Så länge man är frisk när man åker ser jag noll bekymmer. Men det gäller inte enbart nu för det är Corona time! Att sitta breve en sjuk jäkel på flyget ner har förstört mer än en gång för mig.

Känns onödigt att kräva munskydd om man har covidbevis. Avstånd och covidbevis hade räckt.

Hålla koll på reseinformation och lokala uppdateringar om restriktioner.

Vill bara åka skidor!!’

Hoppas boka snart

Jag vill kunna åka fritt utan restriktioner, oavsett spruta eller ej

Italien har lite krångligare inresa än andra länder. Formulär som skall fyllas i. Mkt tacksam att även tonåringar får vaccin nu. Det underlättar att slippa PCR-test för att kunna resa.

YOLO

Så jävla taggad på puder i Alperna igen! 😀

Munskydd är ok om alla kunde använda det som det ska användas, så egna stilar å varianter..hakskydd osv.

Vårt gemensamma klimatansvar behöver lyftas fram ännu tydligare. De alpdestinationer som gör det framöver får min respekt!

Vi väljer bil istället för flyg m trång transfer i vinter.

När det är färdigtramsat med influensa föreskrifter kommer jag

Jag hoppas även för österrikarnas skull att de får hålla öppet i vinter

Ski hard, stay safe!

Jag saknar skidåkning i alperna det blev inte någon resa i fjol hoppas på en eller fler i år en till Österrike

Jag längtar!!! ❤️

Jag tycker inte att det är något problem att åka till Alperna så länge du är vaccinerad och följer alla regler kring corona.

Skönt att Covid är lite mer greppbart, men vi måste ta fighten för POW

Har två alpresor till Österrike inbokade för tillfället, den första redan v.44 – jag hoppas givetvis att restriktionerna kommer lättas successivt (förutsätt smittoläget).

Bra med tips och trix på Freeride om att resa säkert i vinter

Jag hoppas bara att alla tar lite ansvar och hjälps åt att hålla den här rackarns pandemin i schack så vi kan njuta obehindrat av skidsäsongerna framöver!

Snart är det vinter!

Låt oss åka skidor 🙂

Självklart vill man egentligen åka ned, oavsett destination, men som ovanstående svar meddelar så kommer åtminstone jag att vara försiktig med att få alltför mycket begär efter en tripp. Det känns fortfarande som en ganska stor risk även om man är fullvaccinerad. Tyvärr..

Håll avstånd!

Jag är inte orolig för Coronan i sig utan vad alpländerna kan komma att hitta på för restriktioner/nedstängningar. Därför väljer jag att satsa mina skidveckor på i Sverige
Det kan ju vara ekonomiska orsaker till varför man inte åker till alperna också.

Möjligtvis att man är undermedvetet är mer försiktig vid en fullknökad afterski men ser inget problem med Alperna för skidåkningens skull. Avstår nog från att dricka slattar detta år dock.

Allt har att göra med hur situationen utvecklas och vad UDs råd blir. Om UD avråder gäller INGA reseförsäkringar, det är det största argumentet för mig.

Bra åtgärder för att förhindra trängsel

Ni är bäst!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.