Nära hälften avvaktar med att boka skidresa på grund av corona

Freeride frågade tillsammans med österrikiska turistbyrån er läsare om hur ni tänker kring att resa till Alperna i vinter. Så här svarade de nära 1600 personerna som deltog. De flesta, drygt 80 procent, vill åka till Alperna denna vinter, men många ser reserestriktioner samt själva resan ner som potentiella hinder och orosmoment. Av de som inte bokat skidresa avvaktar 72 procent på grund av corona.

De flesta, över 80 procent, av er som läser Freeride.se och som har svart på undersökningen vill åka till Alperna denna vinter. I normala fall så brukar drygt 86 procent av er göra en skidsemester ner till Alperna, vilket slår både svenska och norska fjällen – drygt 71 procent av er brukar åka skidor i Sverige och drygt 31 procent i Norge. Flera av er åker givetvis till flera olika länder för skidåkningens skull.

Undersökning har pågått under de två senaste veckorna 7-21 september 2020. Av er som har svarat har lite fler än hälften barn och åldersfördelningen är tämligen jämn i spannen 25-34 år, 35-44 år och 45 -54 år, totalt utgör ni som är 25-54 år nära 70 procent av de som har svarat på undersökningen.

Skidintresset är också solitt bland er som har svarat  visar undersökningen, där hela 90 procent av er åker minst två veckor per år och nära 30 procent åker 3 veckor, samt lite mer än en fjärdedel av er åker 4 veckor eller mer varje vinter.

Vågar ni boka resor då? Nja, i nuläget har en majoritet (drygt 57 procent) av er inte bokat något skidresa, samtidigt som nära 27 procent har bokat resa till Sverige och drygt 20 procent har bokat skidresa till Alperna. Nära 4 procent har bokat skidresa till Norge. Till USA, Kanada och Japan är det totalt 12 personer av de svarande som har bokat resa, det utgör 0,7 procent. Ingen rusning varken över Atlanten eller mot fjärran Östern således i nuläget.

Följdfrågan till de som inte har bokat är: Varför inte? Flera svar var möjliga på denna fråga, man kan ju ha olika skäl till varför man inte har bokat någon skidresa ännu. Och på det spörsmålet svarade 71,5 procent att ni avvaktade på grund av corona. Detta var alltså bland dem som ännu inte bokat någon skidresa, sett till hela undersökningsgruppen motsvarar det 45 procent. Nära 16 procent, de inbitna puderjyckarna månne, avvaktar med sina bokningar för att invänta snöläget.

”Vad behövs för att de som svarat på undersökningen ska känna sig trygga att boka skidresa ner till Alperna denna vinter? Det viktigaste är helt enkelt att läget med corona inte blir sämre. Detta är tätt följt av att man vill se bra och tydliga avbokningsvillkor från researrangörerna.”

Nära 43 procent svarade också att de inte brukar boka såpass tidigt som i september. Drygt 5 procent avvaktade också på grund av ekonomiska skäl, samt nära 5 procent avvaktade av andra divers skäl som exempelvis: ”Bor i Funäsfjällen!”, ”Avvaktar tills hela gänget vet om dom ska med eller om vi blir fler”, ”Har husbil” och ”Har säsongsplats på snörik ort”. 

Att de flesta vill åka till Alperna står klart, och allra helst till Österrike, därefter är det närmast jämt skägg mellan Frankrike och Italien medan Schweiz verkar något mindre lockande. Av de som inte vill åka till Alperna anger nära 11 procent att de inte brukar åk ner dit, medan drygt 81 procent inte vill åka just denna vinter på grund av corona.

På frågan om det känns tryggare eller otryggare att åka till något särskilt land i Alperna svarar nära 90 procent att det i nuläget känns som ungefär samma situation i hela Alperna

Och vad ser man som hinder eller orosmoment för att åka på skidresa till Alperna med tanke på corona?  Reserestriktioner är det som dominerar och 74 procent anger det, resan i sig ner till Alperna anger drygt 51 procent som ett hinder med tanke på eventuellt trängsel etc.

Själva vistelsen på skidorten och åkningen ser bara 28 procent som ett hinder eller orosmoment, och slutligen är det 14,7 procent som anger att själva boendet nere i Alperna kan vara ett hinder/orosmoment med tanke på corona.

167 av de som har svarat, 10,6 procent, ser inte några hinder för att åka skidor i Alperna denna vinter.

Nu vill så klart skid- och resebranschen, precis som alla andra nyfikna, veta vad som behövs för att de som svarat på undersökningen ska känna sig trygga att boka skidresa ner till Alperna denna vinter? Det viktigaste för de som har svarat är helt enkelt att läget med corona inte blir sämre. Detta är tätt följt av att man vill se bra och tydliga avbokningsvillkor.

Vi på Freeride och österrikiska turistbyrån vill säga ett stort tack till alla er som har deltagit i undersökningen! Och ett stort grattis till Peter Meurling som vann en t-shirt från oss, en ”Eat, sleep ski, repeat” är på väg till dig Peter!

Vi rundar av med att ta några citat från undersökningen. Ni som svarade hade chansen att på slutet sväva fritt på temat, en möjlighet som många av er tog:

” –Under förutsättning att det inte blir total lock-down tänker jag åka bil ner till alperna, för att kunna anpassa resmål, reselängd och färdväg kopplat mot Corona, samt för att möjliggöra beslut i sista stund.”

”– Corona is temporary, skiing is forever.”

”– Jag hade eventuellt övervägt att åka till alperna om resan dit skulle kunna lösas med tåg där man bokar egen vagn för sitt sällskap samt bor i lägenhet.”

”– Vi hade bokat V 4 till Val’disere och v13 till Cervina avbokade pga osäkerheten förra veckan. Så länge vi hade fri av och ombokning.”

”– Kommer sannolikt boka inom snar framtid men kommer vara väldigt noga med att se till att avbokningsvillkoren är bra och att jag inte riskerar att bli av med allt för mycket pengar om jag av någon anledning inte kan åka.”

”- Vi har tillgång till privat boende i annat Alpland än Österrike, så det styr ofta vårt resande och skidåkande i alperna.”

”– Jag hoppas verkligen kunna åka till Österrike med mina barn!!! Älskar landet och skidåkningen där!!”

”– Kabinerna och äggliftarna känns jobbiga i coronatider.”

”– I vinter gynnar vi svenska fjällorter istället för utländska.”

”– Jag har åkt till alperna 31 av de senaste 32 åren, klart jag vill dit igen!”

”– Känner mig trygg att åka när Staten säger att det är ok.”

”– Norge for the win! Har lång säsong och väldigt bra skidåkning som det bara att ta bilen till.”

”– Håll avstånd och tvätta händerna….😉” 

”– Har bokat en paketresa denna gång för att underlätta att få tillbaka pengarna ifall Covidsituationen gör att resan inte blir av.”

”– Bra undersökning!”

”– Man funderar också på hur lokalbefolkningen ser på alla turister, kommer servicenivån att gå ned, kommer de tycka att det är jobbigt?”

”– Bort med corona…” 

”– Så fort det framgår att alperna är okej att resa till så kommer jag att boka resa!” 

”– Jag tycker skidorterna tex Skistar skulle gå ut med hur man coronas-äkrar sina destinationer. Antag att läget är som nu så kan det förhoppningsvis bara bli bättre. Munskydd/bandana i lift? Ingen afterski inne etc.”

”– Mycket är redan fullbokat i svenska fjällen.”

”–  Många orter var extremt kortsiktiga och ville inte störa slutet på förra säsongen. Tilliten är rätt så naggad i kanten.”

”– Hade bokat julbordsresa till Bad Gastein men bokade av i slutet på aug pga smittoläget.”

”–  Jag är inte så jätteorolig för covid för egen del men känner ett ansvar mot andra som inte åker men kan åka på konsekvenserna från mig ändå.”

”– Om vi har samma förhållningssätt som hemma, dvs avstånd och hygien, fungerar det lika bra i Alperna som i Svenska fjällen.”

”– Har åkt till Österrike (Hinterglemm) varje år i snart 15 år, men för första gången känns det tveksamt. Det jag främst vill veta för att känna mig trygg med en bokning är: 1. Hur kommer det fungera i liftsystemet? Begränsningar i antal som får åka samtidigt? Avstånd i köer/liftar? Det är svårt att veta hur mycket kvalitativ åkning det skulle bli och det är det absolut viktigaste. 2. Info från hotellet. Kommer restaurangen vara öppen? Kommer det vara olika tider för olika gäster? Kan man styra det? Vill inget hellre än att komma iväg i vinter igen men är såå tveksam…”

”– Om det lugnar sig med Corona till januari skulle jag vilja åka tillbaka till Stuben am Arlberg där jag var sista veckan i januari detta år. Blev helt kär i byn som visade sig vara en riktig pärla och av skidåkningen – andra dagen snöade det något sjukt vilket gjorde att alla liftsystem förutom Sonnenkopf var stängda. vi drog dit och fick oss de galnaste puderåken jag någonsin upplevt, bottenlöst!! Magiskt! :D”

”– Sist ner bjuder på ölen.”

”– Hoppas allt öppnar som vanligt, då jag brukar jobba i Alperna.”

”– Funderar på att ta egen bil ner till alperna för att slippa trängsel på flygplats/flyg/transferbus. Skulle gärna detta år ta ett skidsystem med sittliar istället för kabinbanor där kabinen ofta är fullpackad.”

”– Tänker invänta tills jag blivit vaccinerat med ett verksamt vaccin mot Corona innan jag börjar resa igen.”

”– Hoppas svenska fjällen tar till sig och levererar denna säsong samt att Skistar får mer konkurans.”

”–  Tycker Corona är överspelat. Nu åker vi skidor och har roligt. Tänka på katastrof och död gjorde vi tillräckligt i våras. Lev nu, dö sen!”

”– Det är svårt, men känns rätt att stanna hemma denna vinter.” 

”– Håll i, håll ut!” 

”– Om inte flygskam vore nog så borde coronaskam räcka för att välja bort alperna. Men kan tänka mig resa dit med tåg, när corona lagt sig.”

”– Oron är inte Corona utan att dels blir semestern inte en riktig ”semester” med för mkt masker och restriktioner, sedan känns det som om en liten förkylning hos en person stoppar hela resan vilket vore bökigt.”

”– Om alla tar ansvar o anläggningarna är förberedda så tror jag det kommer bli bra. Kanske lägre köer under högsäsong. ”

”– Förra säsongen hade jag bokat en riktig lyxvecka i Alagna. Då situationen blev värre och värre i regionen bestämde jag mig för att boka av allting. Jag var så pass tidig med min avbokning att jag fick tillbaka alla pengar förutom depositionen på hotellet som ligger kvar även denna säsong också. För att få några skiddagar i benen bokade jag en långweekend i Trysil som stängde dagen innan jag skulle åka hemifrån. Hoppas verkligen att jag kan åka på min första soloresa till Alperna. Jag klarar nog inte ännu en skidfri vinter.

”– Skidabstinensen tilltar!!”

”– Hoppas det går att åka till tryggt Alperna.” 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
35 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (35)